- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

"Njujork tajms": Iza napada na gasovode "Severni tok" možda stoji proukrajinska grupa

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Američki zvaničnici saopštili su da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, objavio je „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji. List navodi da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Proukrajinska grupa je navodno delovala bez znanja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i vlasti u Kijevu.
Obaveštajne službe SAD za sada ne mogu da kažu ko je naručilac diverzija na gasovodima, ističe list, dodajući da novi podaci ukazuju na to da su iza napada protivnici ruskog rukovodstva ali se ne navodi ko je bio deo te grupe, ko je njome rukovodio ili ko je platio za operaciju.
Američki zvaničnici koji su bili izvor listu nisu otkrili koje su metode primenili da bi došli do podataka, koliko su oni verodostojni.

Prema njihovim rečima, nema konkretnih zaključaka tako da se ne isključuje mogućnost da je operaciju mogla da izvede "nezvanična posrednička snaga sa vezama u ukrajinskoj vladi ili specijalnim službama".

Prema obaveštajnim podacima američkih službi, eksploziv na gasovodima su verovatno postavili iskusni ronioci koji nisu povezani s vojskom ili specijalnim službama.
Državljani Velike Britanije i SAD nisu učestvovali u napadu, navodi američki dnevnik.
U članku se navodi da bilo kakvo ukazivanje na umešanost Ukrajine u napade na „Severni tok“ može negativno da se odrazi na odnose Kijeva sa Nemačkom i da oslabi podršku nemačke javnosti koja je „progutala“ visoke cene energenata u ime solidarnosti.
Takođe, dnevnik navodi da Kijev ne obaveštava uvek SAD o vojnim operacijama koje izvodi i neke od njih zabrinjavaju Vašington i prete da se konflikt proširi.

„Bez obzira na duboku zavisnost Ukrajine od SAD po pitanju vojne, obaveštajne i diplomatske pomoći, ukrajinski zvaničnici nisu uvek otvoreni prema američkim kolegama po pitanju svojih vojnih operacija posebno kada je reč o ciljevima iza linije fronta na kojoj su Rusi. Te operacije su razočarale američke zvaničnike koji smatraju da se time nije nešto značajno poboljšao položaj Ukrajine na frontu, a pri tome to predstavlja rizik od širenja konflikta i može da natera evropske saveznike da se okrenu od Ukrajine“, navodi se u članku.

Incident na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
RUSIJA
Rusija očekuje razjašnjenja od SAD o eksplozijama na gasovodima „Severnog toka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala