- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija očekuje razjašnjenja od SAD o eksplozijama na gasovodima „Severnog toka“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Rusija očekuje razjašnjenja od SAD u vezi s eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, izjavio je rukovodilac ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov.
„Očekujemo, takođe, razjašnjenja od SAD u vezi s eksplozijama na gasovodima 'Severni tok 1' i 'Severni tok 2', koje predstavljaju napad na energetsku bezbednost Evrope“, rekao je Gavrilov na pregovorima koji se održavaju Beču.
On se pozvao na nedavno objavljenu istragu američkog novinara Simora Herša, koja „svedoči o činjenici da je američka vojska, uz pomagače iz Norveške, izvršila napade na tri kraka pomenutih gasovoda“.
„Državna duma Federalne skupštine Ruske Federacije usvojila je obraćanje Ujedinjenim nacijama s predlogom da se neodložno sprovede međunarodna istraga o zločinu koji je izvršen 26. septembra 2022. godine u Baltičkom moru. Pozivamo da se ne ometa objektivna istraga radi utvrđivanja počinilaca“, dodao je Gavrilov.
Ranije je američki novinar Simor Herš objavio istraživanje o sabotaži na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. On tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da su eksploziju organizovali američki ronioci pomoću Norveške. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, komentarišući materijal novinara, istakao je da Moskva nema podatke o tome ko je izvršio diverziju gasovoda.
Predsednik SAD Džozef Bajden je odlučio da odobri diverziju na „Severnim tokovima“ nakon više od devet meseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbednost SAD, tvrdi Herš.
Kasnije je Pentagon saopštio za Sputnjik da SAD nisu umešane u eksplozije na ruskim izvoznim gasovodima „Severni tok“.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra, istovremeno na dva kraka „Severnog toka“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Operater „Svernog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će oni biti popravljeni.
Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak po delu međunarodnog terorizma. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je očigledno da su eksplozije na gasovodima teroristički napad.
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
RUSIJA
Zašto Kina insistira na istrazi o diverziji na gasovodima „Severnog toka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala