- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto Kina insistira na istrazi o diverziji na gasovodima „Severnog toka“

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Incident na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti i globalnim međunarodnim odnosima. Ako istina ne bude utvrđena, to će stvoriti dalekosežnu i stalnu pretnju za svetsku stabilnost, kaže u intervjuu za Sputnjik kineski politikolog Žang Đinping.
„Kao prvo, incident na gasovodima 'Severnog toka' je veliki događaj u sferi međunarodne energetske i regionalne bezbednosti. Taj incident je već stvorio ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti i globalnim međunarodnim odnosima. Ako istina ne bude bila utvrđena, to će definitivno stvoriti dalekosežnu i stalnu pretnju za sve. Kao drugo, istraga se odužila. Norveška i druge zemlje su odbile da Rusija učestvuje u istrazi. Ako Ujedinjene nacije ne budu usvojile rezoluciju i ne budu počele istragu, vrlo je verovatno da uzrok incidenta neće biti razjašnjen“, kaže Žang Đinping, inače profesor Centra za strana istraživanja u oblasti vladavine prava Severozapadnog univerziteta političkih nauka i prava.
Žang Đinping ističe da postoje ozbiljna nepodudaranja i sumnje koje je neophodno razjasniti, podsećajući na to da su nedavno pojedini mediji objavili da „SAD stoje iza eksplozija na 'Severnim tokovima'“.
„SAD svoju umešanost jednostavno negiraju i čak i ne pokušavaju da nešto objasne“, navodi Žang Đinping.
Prema njegovom mišljenju, danas mnoge zemlje podržavaju ideju o istrazi incidenta na „Severnom toku“, jer je međunarodna zajednica uznemirena zbog događaja koji utiču na regionalnu i globalnu bezbednost.
„U ovom trenutku međunarodna zajednica treba ponovo da ispolji odlučnost i da zajedno podrži međunarodni sistem i međunarodni poredak, oličen Ujedinjenim nacijama. Pomoć Ujedinjenih nacija u punoj meri ispoljiće ključnu ulogu u doprinosu međunarodnoj pravdi i obuzdavanju jednostranosti i hegemonije. Kada je situacija u vezi s međunarodnom bezbednošću ozbiljna i kada divlja hegemonizam, međunarodna zajednica je dužna da insistira na tome da Ujedinjene nacije usvajaju odluke“, smatra kineski politikolog.
Prema njegovom mišljenju, taj incident ima jasno izražene crte „pretnje međunarodnoj bezbednosti“, pošto je u ovom slučaju, „napad na civilne objekte očigledno organizovan na nacionalnom nivou“. Obični teroristi, navodi ekspert, jednostavno nemaju tehničke mogućnosti da organizuju tako složen teroristički napad.
„Čin sabotaže na gasovodu 'Severni tok' ima naznake 'terorističkih činova'. To su izvođenje napada na civilne objekte, primena nezakonitog i krajnjeg nasilja, stvaranje panike u društvu. Ipak, u poređenju s terorističkim napadima 11. septembra 2001. ta eksplozija ima izraženije crte 'međunarodne pretnje bezbednosti' od običnog terorizma. Kao prvo, ti civilni ciljevi su više internacionalni, a prirodni gas koji treba da ide tim cevima važan je za mnoge zemlje Evrope. Kao drugo, vreme je sada vrlo osetljivo i 'teroristička atmosfera' se lako širi u društvu. Eksplozija na gasovodu 'Severni tok' dogodila se u septembru 2022. godine, uoči početka hladnog vremena. Eksplozija je očigledno produbila krizu u Ukrajini i proširila se na druge sfere međunarodne bezbednosti", ističe ekspert.
Kao treće, kako kaže, vinovnici eksplozije su prilično dobro opremljeni za organizovanje eksplozije na dubini.
„Poznate međunarodne terorističke organizacije, kao što su 'Islamska država' i 'Al Kaida' (zabranjene u Rusiji), nisu izazivale eksplozije na velikim morskim dubinama. One nemaju takve mogućnosti. Što se tiče međunarodnih činova agresije, neki slični zločini koje je predvodila država očigledno ne predstavljaju manju opasnost međunarodnoj bezbednosti od terorirzma. Čim hegemonizam počne da računa na 'terorističke metode', on će ugroziti osnove sadašnjeg međunarodnog poretka i bezbednosti. Međunarodna zajednica, prirodno, treba da ispolji visoki nivo budnosti“, naglašava Žang Đinping.
Rusija je 17. februara predstavila nacrt rezolucije Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o istrazi diverzije na cevovodima „Severnog toka“. Kina je podržala nacrt ruske rezolucije, rekao je novinarima stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Žang Džun. Peking je ranije tražio da se istraži eventualna umešanost SAD u diverzije na gasovodima.
Američki novinar Sejmur Herš je ranije objavio materijale sopstvene istrage, u kojima otkriva umešanost SAD u diverzije.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra 2022. godine istovremeno na dva ruska izvozna gasovoda ka Evropi – „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o unapred planiranoj diverziji.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
RUSIJA
Američki novinar: SAD postavile eksploziv ispod „Severnih tokova“, aktivirali ga Norvežani
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
RUSIJA
Kina podržava ruski nacrt rezolucije UN o diverziji na „Severnom toku“
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala