- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rekord: Bugarska prodala Kijevu oružje za milijardu dolara

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Bugarska je za dve godine isporučila Kijevu naoružanje preko trećih država, u vrednosti od milijardu dolara, pokazuje istraživanje portala EURActiv.
Prema tim podacima, „indirektna“ prodaja naoružanja i municije Ukrajini počela je pre početka specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine, suprotno zvaničnom stavu bugarskih vlasti.
„Bugarske kompanije ne prodaju oružje i municiju direktno ukrajinskim kupcima, jer postoji praksa da se transakcije vrše preko stranih programa“, citira list Velizara Šalamanova, bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini Bugarske.
Prema njegovim rečima, snabdevanje Kijeva bugarskim oružjem finansiraju uglavnom Velika Britanija, Poljska i SAD.
Bugarska vojna oružja je 2022. godine zabeležila rekordnu prodaju proizvoda u inostranstvu, posebno u Poljskoj i Rumuniji, odakle je oružje slato u Ukrajinu, pojašnjava list.
Najveće državne fabrike oružja zabeležile su rast prodaje od 100 odsto, a troškovi izvoznih dozvola koje je Bugarska izdala od februara 2022. procenjuju se na 1,1-1,3 milijarde evra. Istovremeno, Ministarstvo ekonomije i industrije zemlje tvrdi da od 24. februara 2022. do januara 2023. godine „nije podneta na razmatranje komisiji za kontrolu izvoza nijedna prijava za spoljnotrgovinske transakcije sa ukrajinskim kompanijama i vladinim agencijama, te, shodno tome, nisu izdate izvozne dozvole za ovaj period“.
U januaru je bugarski predsednik Rumen Radev upozorio na povećanje vojne pomoći Ukrajini, rekavši da bi to moglo dovesti do globalnog sukoba. Takođe je dodao da Sofija ne treba da šalje oružje i podržava sukob.
Sistema Tornado G - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ukrajinska vojska formira grupacije oko Artjomovska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala