- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Sistema Tornado G - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinska vojska formira grupacije oko Artjomovska

Pratite nas
U toku je 376. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruske snage su potisnule ukrajinske jedinice u centar Artjomovska. Kako piše "Njujork tajms", Kijev sprema građane za povlačenje iz grada. Sa druge strane, Volstrit džurnal navodi da je ukrajinska vojska za nekoliko meseci izgubila najsposobnije jedinice u Artjomovsku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:50 06.03.2023
Ruski ambasador u SAD razgovarao s kolegama iz Stejt departmenta
Ambasador Rusije u Vašinggonu Anatolij Antonov nedavno je razgovarao s kolegama diplomatama iz Stejt departmenta, saopštio je portparol američkog spoljnopolitičkog resora Ned Prajs.
„Bez ulaženja u detalje o tim kontaktima, ambasador Antonov je imao razgovore nedavno, uključujući kontakte s određenim kolegama“, rekao je Prajs novinarima.
Prema njegovim rečima, kontakti SAD i Rusije su i dalje otvoreni, a ambasador Antonov je jedan od učesnika u toj komunikaciji.
20:47 06.03.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
20:21 06.03.2023
Bela kuća: Isporuka F-16 Ukrajini nije planirana
Sjedinjene Američke Države i dalje ne planiraju da isporučuju Ukrajini lovce F-16, bez obzira na dolazak ukrajinskih vojnih pilota, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.
„Predsednik se izjasnio povodom F-16, kao što znate. Ništa se nije promenilo u onome što je rekao predsednik. Za sada to nije planirano“, rekla je predstavnica Bele kuće.
Prema navodima lokalnih medija, dvojica ukrajinska pilota borave u SAD radi procene sposobnosti da se obuče za korišćenje zapadne avijacione tehnike.
19:03 06.03.2023
Prigožin: Ukrajinska vojska formira grupacije oko Artjomovska
Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da ukrajinska vojska formira grupacije u naseljima oko Artjomovska (Bahmut), među kojima su grupacije u Slavjansku, Seversku, Časovom Jaru i Konstantinovki.
„'Vagner' blokira Bamhut. Da bi se odblokirao Bahmut, poželjno je da se zablokira... 'Vagner'. Zbog toga su Oružane snage Ukrajine formirale niz grupacija: jednu grupaciju u Slavjansku – 67. brigada, drugu u Seversku – 88. i 66. brigada, još jednu u Časovom Jaru i jednu u Konstantinovki, naveo je Prigožin, a prenosi njegova pres-služba na Telegram kanalu.
Prigožin je dodao da je neophodan koordinisani rad svih ruskih odreda radi potpune blokade ukrajinske vojske.
16:52 06.03.2023
Grosi: Dogovor oko Zaporoške nuklearke je moguć
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da pregovori o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani nisu u ćorsokaku i da je uveren da strane mogu da se dogovore.
„Ne vidim da su ti pregovori zapali u ćorsokak ili da su već mrtvi. Znam koliko je teško postići kompromis. Ali šta će biti ako direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju digne ruke i kaže da više ništa ne može da se učini. Naravno, možemo postići sporazum i uveren sam da ćemo uspeti to da učinimo“, rekao je Grosi za Si-En-En.
Prema njegovim rečima, situacija oko nuklearke je i dalje ozbiljna, zbog čega je njegova dužnost da nastavi svoj posao.
Ranije je ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio da situacija u vezi sa stvaranjem zone bezbednosti oko Zaporoške nukelarke deluje kao da je zapala u ćorsokak.
16:23 06.03.2023
Teroristički napadi na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ neće se istraživati u okviru „Međunarodnog centra za istraživanje zločina agresije protiv Ukrajine“ koji se osniva u Hagu, izjavio je predstavnik Evropske komisije Kristijan Vigand.
„Kako smo u više navrata rekli, što se tiče gasovoda, istragu treba da vode nacionalne vlasti“, rekao je Vigand.
15:49 06.03.2023
Ukrajinci grade utvrđenja na granici s Belorusijom
Ukrajinska vojska zajedno sa dobrovoljcima nastavlja da jača utvrđenja na granici sa Belorusijom, u Volinskoj oblasti počeli su da grade zemunice i kopaju rovove, javila je televizija „Rada“.
U jačanju utvrđenja učestvuju i meštani koji kopaju duboke rovove i učvršćuju ih drvetom. Poteškoće predstavljaju noćni mrazevi, jer se tada radovi usporavaju.
„Ovo je pravac – granica sa Belorusijom. Čekamo ofanzivu“, objasnio je jedan stanovnik oblasti.
Kako navode lokalne vlasti, u nabavci građevinskog materijala i opreme pomažu preduzetnici, jer nema dovoljno budžetskih sredstava. Kako prenosi televizija, sada je na ovom delu granice sa Belorusijom izgrađeno 300 metara utvrđenja, koje će ubuduće biti maskirano, a planira se i izgradnja uporišta i kontrolnog punkta.
15:48 06.03.2023
Vazdušna opasnost u Nikolajevskoj oblasti
Vazdušna opasnot objavljena je u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Ranije u ponedeljak sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti.
13:27 06.03.2023
Ukrajinska vojna komanda odbila je da povuče svoje jedinice iz Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut).
Kako je saopšteno iz kabineta Vladimira Zelenskog, takva odluka doneta je nakon sastanka vrhovne komande. Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni i komandant grupe "Hortica" Aleksandar Sirski.
„Glasali su za nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje pozicija u Bahmutu“, navodi se u saopštenju.
12:16 06.03.2023
12:11 06.03.2023
Kotao koji je formiran u Artjomovsku, sličan je onom u kojem se ukrajinska vojska nalazila u Debaljcevu 2015. godine, saopštio je savetnik lidera DNR Jan Gagin televiziji "Rusija 1".
Kako je istakao, u gradu se nalazi još oko 10.000 ukrajinskih vojnika. Neke jedinice su se već povukle. Jedan broj napušta grad putem koji ruska artiljerija drži pod vatrom.
U februaru 2015. godini najžešće borbe ukrajinske vojske i narodne milicije republika Donbasa vođene su u gradu Debaljcevu. Tada se oko 5.000 ukrajinskih vojnika našlo u okruženju.
11:24 06.03.2023
10:50 06.03.2023
Oko 10.000 ukrajinskih vojnika nalazi se u Artjomovsku, koji se nalazi u operativnom okruženju, saopštili su u DNR.
Ranije je osnivač grupe "Vagner" Evgenije Prigožin rekao da su njegovi borci praktično opkolili grad.
10:04 06.03.2023
Nemačke i britanske vazduhoplovne snage će zajedno patrolirati vazdušnim prostorom baltičkih država, javlja novinska agencija DPA. Zvaničnik nemačkog ministarstva odbrane rekao je za DPA da će od danas početi patroliranje u estonskom vazdušnom prostoru.
Istovremeno, prvi put se formiraju mešovite patrole koje čine britanski i nemački lovci Eurofighter. DPA nije precizirala kada će početi patroliranje nebom iznad Litvanije i Letonije.
08:17 06.03.2023
Kijev je pretrpeo ogromne gubitke u Artjomovsku, gde je rasporedio neke od svojih najboljih jedinica, situacija u gradu je teška za ukrajinske trupe, piše španski list Pais.
„Ukrajina je pretrpela ogromne gubitke u Artemivsku, gde je rasporedila neke od svojih najboljih brigada“, navodi se u članku.
07:44 06.03.2023
07:44 06.03.2023
Između Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog došlo je do nesuglasica oko Artjomovska, piše Bild.
Po pisanju Bilda, Zalužni je pre nekoliko nedelja saopštio Zelenskom da bi ukrajinske trupe trebalo da se povuku iz Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut). Međutim, predsednik Ukrajine je imao suštinski drugačiji stav po ovom pitanju.
Pored toga, izvor Bilda je rekao da je okruženje Zelenskog uvereno u potrebu da se Artjomovsk zadrži do poslednjeg iz političkih razloga.
Istovremeno, ukrajinski vojni analitičar, koji je zahtevao da ostane anoniman, rekao je Bildu da ukrajinske oružane snage najverovatnije podržavaju Zalužnog po ovom pitanju.
07:19 06.03.2023
Tokom proteklih nekoliko meseci, Oružane snage Ukrajine izgubile su jedan broj najobučenijih jedinica kod Artjomivska (ukrajinski naziv – Bahmut), piše Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore među ukrajinskim oficirima.
Prema njihovim rečima, uništene su najsposobnije jedinice. Takođe se ističe da je Kijev u grad prebacio jedinice sa različitim nivoima motivacije i obuke. Kao rezultat toga, saradnja među njima je bila dosta loša, što je dovelo do prelaska niza naselja pod kontrolu ruskih trupa.
07:13 06.03.2023
Ukrajinske vlasti su počele da pripremaju građane za povlačenje iz Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut), piše Njujork tajms.
List podseća da je 2. februara predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao da se nikada neće povući iz grada, ali je tri nedelje kasnije omekšao poziciju, istakavši da je moguć takav razvoj događaja kako bi se sačuvala vojska. Kako ističe list, on i ukrajinska vojska priznaju da su njihove snage unutar grada opkoljene sa tri strane. U najgorem slučaju mogu biti odsečene i uništene, međutim, smatra Njujork tajms, ukrajinska komanda će pokušati da ih prikriveno povuče na novu liniju odbrane duž reke Bahmutke.
Američki list navodi mišljenja zapadnih vojnih eksperata koji veruju da će se Ukrajina verovatno povući iz Artjomovska. Australijski vojni analitičar Mik Rajan ističe da „Rusija ograničava, iako još nije onemogućila ukrajinske snage da brane grad“, napredujući sa severa. Američki stručnjak Rob Li smatra da „odbrana Bahmuta troši resurse neophodne za ofanzivu”.
„Njujork tajms“ napominje da je ukrajinska ofanziva verovatno planirana za proleće i da će, prema rečima ovih analitičara i neimenovanih ukrajinskih zvaničnika, biti usmerena na presecanje „kopnenog koridora“ ka Krimu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala