- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novo američko uporište: Može li Moldavija biti uvučena u rat

© Sputnik / Miroslav Rotar / Uđi u bazu fotografijaProtest opozicije u glavnom gradu Moldavije.
Protest opozicije u glavnom gradu Moldavije. - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Uprkos dubokoj ekonomskoj krizi i protestima građana, moldavske vlasti se ne smiruju: donele su problematičnu odluku da je od sada glavni jezik u zemlji – rumunski. Kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, politika predsednice Moldavije Maje Sandu, njeno antirusko raspoloženje i potčinjavanje Sjedinjenim Državama guraju zemlju i narod u propast.
Predsednik parlamenta Moldavije Igor Grosu saopštio je da je vladajuća stranka u Moldaviji „Akcija i solidarnost“ na sednici parlamenta odobrila u prvom čitanju preimenovanje državnog jezika iz moldavskog u rumunski. Nacrt dokumenta odobren je u prvom čitanju glasovima 56 poslanika. Glasanje je ispraćeno uzvicima „sramota“ i „vanredni izbori“ koji su stizali od opozicionih poslanika.
Prema nacrtu zakona, reči „moldavski jezik“ zamenjuju se rečima „rumunski jezik“. Pored toga, reči „državni jezik“, „službeni jezik“ i „maternji jezik“ zamenjuju se rečima „rumunski jezik“ ako se misli na državni jezik Moldavije.
Ovakva odluka moldavskih vlasti nije prošla bez oštrih reakcija. U Kišinjevu je održan je miting u odbranu moldavskog jezika. Veliki broj pristalica i predstavnika opozicionih Socijalističke i Komunističke partija došao je ispred zgrade suda. Narod je sa plakatima u rukama skandirao: „Naš jezik je moldavski“, „Moldavija, Moldavci“, „Prestanite sa vređanjem Ustava“.

Uništavanje moldavske državnosti

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Vladimir Šapovalov, Moldavija je zbog svoje istorije deo ruskog sveta.
„Ovde se radi o kulturnim, jezičkim, verskim i ekonomskim vezama između zemalja. Pored toga, Moldavija je orijentisana na rusko tržište. Takođe, ova država veoma zavisi od ruskog gasa i nekih drugih ruskih proizvoda. Jednostavno, blagostanje naroda države direktno zavisi od razvoja odnosa između Moskve i Kišinjeva“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Međutim, prema rečima stručnjaka, prozapadni deo moldavske političke elite uopšte ne interesuje sudbina svog naroda.
„Nažalost, značajan deo prozapadne političke elite ne deli mišljenje naroda i ne štiti njegove nacionalne interese, nego nastoji da uništi moldavsku državnost i pretvori Moldaviju u provinciju Rumunije koja će na taj način postati i deo Evropske unije. I o tome svedoči veliki broj različitih vrsta podataka, kao i činjenica da vodeći moldavski političari imaju rumunsko državljanstvo. Osim toga, vidimo i odluku o preimenovanju moldavskog jezika u rumunski“, konstatuje stručnjak.

Novo uporište Sjedinjenih Država

Prema mišljenju Šapovalova, iza ovih odluka stoje SAD pošto rumunskoj eliti nije u interesu da Moldavija postane deo Rumunije.
„Ovo nije toliko u interesu Rumunije – siromašne i korumpirane zemlje, koliko je u interesu Sjedinjenih Država. Amerikanci hoće da Moldavija postane još jedno uporište SAD u istočnoj Evropi na periferiji Rusije“, objašnjava stručnjak.
Šapovalov podseća da se o sudbini Moldavije ne pita samo moldavska predsednica.
„Predsednica Moldavije Maja Sandu nije samostalni političar. I svima je već dobro poznato da glavnu reč u ovoj državi vodi američki ambasador u Kišinjevu“, naglašava stručnjak.
Da moldavska predsednica Maja Sandu nije nezavisan političar slaže se i ruski politikolog Jurij Svetov.
„Sandu su doveli na ovu poziciju da bi obavljala određene zadatke. Ovoj ženi je ispran mozak. Nju savršeno ne zanima šta će biti sa Moldavijom“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Mogućnost uvlačenja Moldavije u sukob

Međutim, prema rečima Šapovalova, narod Moldavije ne želi da njihova država postane drugi front u borbi protiv Rusije.
„Ogroman broj Moldavaca učestvuje u protestima. Ovi ljudi shvataju da budućnost Moldavije nije sa Rumunijom niti sa Sjedinjenim Državama. Ove zemlje nemaju šta da ponude moldavskom narodu. Budućnost Moldavije je u razvoju integracije sa Rusijom“, veruje sagovornik Sputnjika.
Na pitanje hoće li Zapad i Sjedinjene Države uspeti da uvuku Moldaviju u sukob, Šapovalov kaže da se ova mogućnost ne isključuje.
„Veoma aktivni pokušaji se čine po tom pitanju. I ne isključuje se mogućnost da moldavske političke elite neće doprineti tome da zemlja bude uvučena u sukob. Međutim, nadam se da će moldavski narod imati snage da se odupre onima koji državu guraju u propast“, kaže naš sagovornik.
Slučnu ocenu iznosi i Svetov, koji smatra da bi Amerikanci i kolektivni Zapad mogli uvući Kišenjev u sukob.
„Nije isključeno da je ovo njihov sledeći plan. A osim Moldavije, postoji mogućnost da još dve zemlje budu uvučene u sukob – Poljska i Rumunija“, upozorava stručnjak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala