- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruska rokada i Novakova dominacija uz novu pretnju pokvarenog sistema

© AP Photo / Kamran JebreiliNovak Đoković i Danil Medvedev
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Nastavlja se dominacija Novaka Đokovića koji je izbrojao rekordnu 379. nedelju na čelu ATP rang-liste, na kojoj je došlo do nekih sitnih promena, poput ruske rokade i zamenjenih mesta Danila Medvedeva i Andreja Rubljova.
Ono što kvari opšti utisak totalne dominacije srpskog teniskog asa i, prema mišljenju mnogih, najboljeg u istoriji belog sporta, je pokvareni sistem koji ponovo preti da svrgne s trona Novaka Đokovića.
O čemu se zapravo radi? Sjedinjene Američke Države odbile su prošlog petka izuzeće Srbina, da se uprkos tome što je nevakcinisan od virusa korona nađe na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, a kako se predsednik SAD Džo Bajden nije oglasio i „pomilovao ga“, tako je Novak odlučio da se povuče sa žreba.
Ajvan Toni - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
SPORT
Golgeter priznao krivicu – „prokockao“ i najvažniju stvar u karijeri
Ni četvrtu godinu zaredom prvi reket sveta neće se nadmetati za trofej u Indijan Velsu, pa mu preti gubitak prvog mesta, jer bi drugoplasirani Španac Karlos Alkaras i trećeplasirani Grk Stefanos Cicipas, ukolik budu uspešni u Americi mogli da ga prestignu.
Na najnovijoj ATP listi Đoković je uvećao bodovnu prednost u odnosu na prvog pratioca, pomenutog Alkarasa, s obzirom na to da Đoković ima 7.160 bodova, a 19-godišnji Španac je na koti 6.780, trećeplasirani Cicipas ima 5.805 bodova.
Novak je uprkos eliminaciji u polufinalu od Danila Medvedeva uspeo dodatno da pobegne konkurenciji, inkasirajući još 180 bodova. Trijumf u Dubaiju pogurao je Danila Medvedeva sa sedme na šestu poziciju, dok je Rubljov pao na mesto gde je bio njegov sunarodnik.
Ono što predstavlja potencijalni problem za Đokovića zbog očajnog sistema i brojnih zabrana koje „koče“ Srbina da bude još dominantniji, jeste nemogućnost da se bori za trofeje u Americi.
Zabrana za ulazak u zemlju nevakcinisanim strancima i dalje je na snazi, pa bi Novak ukoliko Alkaras osvoji Indijan Vels, ili Cicipas veže oba trofeja, što je malo verotno, ne i nemoguće, izgubio prvo mesto na APT listi.
Pomenuti turniri su iz Serije 1.000, a Alkaras u Indijan Velsu brani polufinale i 360 bodova. Ukoliko bi trijumfovao, automatski bi uvećao svoj bodovni saldo za 640 poena, što bi mu obezbedilo povratak na tron s kog je i ušao u 2023. godinu, ali ga je Novak posle jubilarnog 10. trofeja na Australijan openu vratio na mesto.
Da bi o(p)stao na vrhu talentovani Španac, koji u poslednje vreme ima dosta problema s povredama, morao bi da obezbedi sebi takozvani „Sanšajn dabl“, što znači da posle Indijan Velsa pokori i Majami.
Daleko od toga da je lako nanizati 12 trijumfa u paklenoj konkurenciji na turnirima u SAD, gde zbog očajnog sistema neće biti najboljeg među njima.
Kada je najnovija rang lista u pitanju, u Top 10 osim Đokovića, Alkarasa i Cicipasa, nalaze se Norvežanin Kasper Rud koji je četvrti, peti je Tejlor Fric iz Amerike. Šestu i sedmu poziciju ruski teniski asovi Danil Medvedev i Andrej Rubljov, iza njih je Holger Rune iz Danske, tu je i dalje Rafael Nadal, dok je deseti Kanađanin Feliks Ože-Alijasim.
Ispred imena Rafaela Nadala, Novakovog najvećeg rivala namerno je apostrofirano ovo da je i dalje među Top 10, a taj niz traje već punih 912 nedelja i on će od 20. marta biti prekinut.
Zbog brojnih povreda i nemogućnosti da se takmiči, „bik s Majorke“ se povukao s turnira u Indijan Velsu i Majamiju, zbog čega će uskoro biti okončan njegov impresivan niz od 17 godina u Top 10.
Kada su srpski teniseri u pitanju, Miomir Kecmanović je 31. reket sveta sa 1.290 bodova, Laslo Đere je na 54. mestu sa 860 bodova. Slede Dušan Lajović sa 738 bodova na 71. mestu, dok je Filip Krajinović tri pozicije ispod njega i ima 730 bodova.
Top 10 lista
Novak Đoković (Srbija) 7.160 bodova
Karlos Alkaras (Španija) 6.780
Stefanos Cicipas (Grčka) 5.805
Kasper Rud (Norveška) 5.560
Tejlor Fric (Amerika) 3.795
Danil Medvedev (Rusija) 3.775
Andrej Rubljov (Rusija) 3.660
Holger Rune (Danska) 3.321
Rafael Nadal (Španija) 3.315
Feliks Ože-Alijasim (Kanada) 3.245
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
SPORT
Zvanično: Novak Đoković se povukao pre žreba za Indijan Vels
Danil Medvedev i Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
SPORT
Britanci su jednom prevarili sistem, drugi put neće moći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala