- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Britanci su jednom prevarili sistem, drugi put neće moći

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIDanil Medvedev i Andrej Rubljov
Danil Medvedev i Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Prošlogodišnji Vimbldon bio je jedino tenisko takmičenje na kome je ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama bilo zabranjeno da učestvuju. Organizatori su zbog toga novčano kažnjeni, a igrači nisu dobili poene za renking. Godinu kasnije, Britanci opet razmatraju zabranu, ali ovog puta teško da će ona proći.
Ruski teniseri poslednjih nedelja igraju sjajno na internacionalnim turnirima. U subotu je u Dubaiju održano rusko finale u kome je Medvedev pobedio Rubljova i osvojio treću titulu u tri nedelje. Kod žena je takođe slična situacija pa organizatori turnira širom sveta često i rado pozivaju Ruse i Ruskinje.
Britanci su bili neprijatno iznenađenje. Vrhovna teniska asocijacija Britanije (LTA) je prošle godine donela odluku o zabrani učešća Rusa i Belorusa na svim takmičenjima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nisu mogli ni na Vimbldon, ali je ironično da je kod žena na kraju trijumfovala rođena Moskovljanka Jelena Ribakina pod zastavom Kazahstana. ATP i VTA su Britancima izrekli strogu novčanu kaznu i odbili da uračunaju poene.
Britanski „Dejli Mejl“ je u februaru objavio da bi turniri u Londonu i Istburnu mogli da ispadnu iz kalendara ukoliko Rusima i Belorusima opet bude zabranjeno da igraju na njima. Vimbldon nije konkretno spomenut u tom kontekstu, ali namere su jasne. ATP i VTA u teoriji mogu da oduzmu licencu od LTA, što bi bio veliki udarac za Britance, čak iako bi Vimbldon bio održan.

Rusi će igrati uz jedan uslov

U martu je britanski „Dejli Telegraf“ objavio da je LTA spremna da podigne rampu. U tom slučaju, postoji i jedan uslov, da sportisti potpišu dokument u kome će se obavezati da neće promovisati rusku politiku u Ukrajini tokom takmičenja. Vodeći američki teniski novinar Džon Vertejm potvrdio je ovu informaciju na društvenim mrežama.

„Čuo sam da Vimbldon i LTA neće ponovo izreći zabranu Rusima i Belorusima kao pre godinu dana“, napisao je Vertejm.

„Nastavljamo da radimo u konsultacijama sa Vladom i teniskim akcionarima o ovoj temi“, potvrdili su iz Vrhovne teniske asocijacije Engleske (AELTC) za AFP.
Jedan od glavnih razloga za nešto „mekši“ stav je novac. Britanci ga nemaju, a ne žele da izgube još neki deo prihoda i zarade od takmičenja ako ne budu imali najveće zvezde na turniru. Ovde treba pohvaliti i ATP i VTA koje nastavljaju da štite interese igrača. Ostali grend slemovi, kao što smo videli, bez problema su bili održani uz učešće Rusa i Belorusa.
Tomas Bah, prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta, nedavno je govorio jasno o uspešnom primeru tenisa u kome se takmiče Rusi i Belorusi, kojima su skoro u svim ostalim sportovima uvedene sankcije. MOK je pažljivo pratio nedavni Australijan open, ustanovio da je sve bilo sasvim dobro i postavio pitanje zašto tako ne bi bilo i u ostalim sportovima pa i na Olimpijskim igrama u Parizu.
Britanci su jednom već prevarili čitav svet i teniski sistem, ali se ispostavilo da se može pregovarati sa njima - ako im se zapreti na pravi način.
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
SPORT
Ironija, podsmeh i izvinjenje – američki teniseri osudili političare zbog Đokovića
Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SPORT
„Coj je živ“ – ko je tragično stradali umetnik na koga je podsetio Andrej Rubljov
Danil Medvedev i Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SPORT
Ruski heroji za primer – ovako se poštuju veliki rivali i još veći prijatelji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala