- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika više nije na ovoj planeti: Spremni su da uvedu milione ljudi u tragediju /video/

© Foto : PixabayKip slobode
Kip slobode - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Guranje Rusije i Kine u savez dokaz je da američki establišment živi na nekoj drugoj planeti. Amerika i dalje misli da je svetski policajac koji može da naoružava Ukrajinu, a kada Kina nagovesti da bi mogla da da oružje drugoj strani, onda će oni njih da kazne, kaže za Sputnjik novinar i publicista Siniša Ljepojević.
Kina nije bilo koja država, naglašava Ljepojević, već vodeća ekonomska sila sveta i to je pokazatelj da su Amerikanci udaljeni od realnosti što je veoma opasno. U takvoj poziciji, upozorava on, oni mogu da donesu tragične odluke vezane za milione ljudi.
U Americi, takođe, postoji nerealna ambicija - da posvađaju Kinu i Rusiju, jer ne razumeju prirodu tog saveza. Taj savez je, prema rečima našeg sagovornika, postojao i pre sukoba u Ukrajini, baziran je na tektonskim promenama u svetu i smeni epoha.
„Kina je krajnji cilj SAD, jer im je ozbiljan rival i najveći neprijatelj i u tom smislu je bilo jako važno napasti Rusiju, a Ukrajina je bila pripremana za taj potez. Da Rusija nije intervenisala u Ukrajini, NATO bi napao Rusiju. Cilj nije bio da se zavlada prirodnim resursima Rusije, već da se izoluje Kina, da je pretvore u ono što je bila u 19. veku – zapadni rob,“ kategoričan je naš sagovornik.

Kina i Rusija grade model integracija 21. veka

Ta kalkulacija, je smatra Ljepojević, bila pogrešna, jer se Kina zbog veza sa Rusijom sada prvi put uključuje u ukrajinsku krizu. On sumnja da je reč samo o isporuci oružja, jer mnogo više Rusija daje Kini nego obrnuto. Ipak, sa kakvim-takvim predlogom mirovnog sporazuma Peking se direktno uključuje u ukrajinsku krizu, a daleko važnije je da je taj plan objavljen posle posete čoveka koji vodi spoljnu politiku Kine Moskvi.
„Kina i Rusija grade potpuno novi model integracija kojem će kao modelu pripadati 21. vek - novi nezapadni finansijski sistem. Pripadaće mu Evroazija sa svim svojim bogatstvima i nekoliko „podintegracija“ kao što su ŠOS i BRIKS plus. Gubitnik u ovom istorijskom procesu je takozvani kolektivni zapad, jer njegove članice nemaju kapacitet da shvate te procese u smislu da na vreme nađu svoje mesto u njima. Možda će zvučati apsurdno ali i Kina i Rusija nastoje da ublaže slom Zapada, jer bi se napravio veliki debalans ali se to odbija kao od zid,“ rekao je Ljepojević.

Najozbiljniji problem SAD – raspad unutrašnje vlasti

Kina je podržala Rusiju i za istragu o diverziji na Severnom toku, podseća naš sagovornik koji dodaje da je ta podrška sada institucionalizovana i ne može da nestane. Značaj onoga što je Sejmur Herš objavio o ulozi SAD na uništenju gasovoda, podvlači Ljepojević, jeste u tome što to nisu nagađanja, već činjenice dobijene iz samog vrha američke administracije. To znači da postoji ozbiljan lom u vrhu američke administracije oko američke politike i prema Evropi i prema Ukrajini.
Očigledno je da će Herš još mnogo toga objaviti, a najveće posledice snosiće Amerika, jer je samo to otkriće dela vrha duboke države usmereno na američku politiku, a ne evropsku. Ljepojević, međutim naglašava da bi ovaj slučaj mogao da utiče i na ishod predsedničkih izbora u SAD ali naglašava da bez obzira za koga se tamo glasa na kraju pobedi kandidat „duboke države“.
„Najozbiljniji problem SAD je raspad unutrašnjeg sistema vlasti i preuzimanje kontrole države od tih paralelnih struktura koje nazivamo „dubokom državom“. U tom smislu je teško da jedan predsednik može nešto da promeni, a to smo najbolje videli na primeru Donalda Trampa. On je doživeo da izda naredbe koje niko nije poštovao. Naredio je povlačenje američke vojske iz Sirije, a oni su mu rekli „nećemo“. Nije realno očekivati neke velike promene ali je to moguće korak po korak,“ rekao je naš sagovornik.
Kada je reč o američkom establišmentu oni će promeniti politiku i prema Risiji, Kini, Evropi i Ukrajini onog trenutka kada njihova matematika pokaže da gube novac, jer, kako kaže Ljepojević, u SAD nikada nije postojala politika kao takva, ona je samo bila instrument za pare.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala