- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šolc: Zapad spreman da pruži bezbednosne garancije Ukrajini

© AP Photo / Michael SohnNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje spremne su da daju bezbednosne garancije Ukrajini po okončanju sukoba, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za „Si-En-En“.
„Spremni smo da organizujemo određene bezbednosne garancije za zemlju nakon nastupanja mira. Ali još nismo stigli do te tačke“, rekao je nemački kancelar.
Šolc je ponovio da Zapad neće donositi odluke o rešavanju sukoba za Ukrajinu, ali je istakao da je povlačenje ruskih trupa osnov za mirovne pregovore.

Nezavisnost od ruskog gasa

Nemački kancelar dodao je da smatra da je Nemačka postala nezavisna od isporuka gasa, nafte i uglja iz Rusije i da to nije dovelo do ekonomske krize.
„Obezbedili smo svoju nezavisnost od isporuka gasa, uglja i nafte iz Rusije. Pre godinu dana niko nije očekivao da ćemo lako ekonomski preživeti situaciju u kojoj nema više isporuka gasa iz Rusije u Nemačku i mnoge delove Evrope. Uspeli smo u tome. I nije se desilo ono što su neki očekivali. U Nemačkoj nema ekonomske krize, nema nestašice gasa ili nečeg sličnog“, istakao je Šolc.
On je dodao da prekid u isporukama zbog ukrajinskog sukoba nije doveo ni do nestašice energetskih resursa, ni do ekonomske krize, ni do socijalne nestabilnosti.

Povećanje proizvodnje naoružanja

Šolc je istakao da Nemačka namerava na stalnoj osnovi poveća proizvodnju osnovnih vrsta naoružanja i municije.
„Potrebne su nam stalne isporuke. Dakle, glavni tipovi naoružanja koje koristimo moraju se stalno proizvoditi. Isto važi i za tehničko održavanje i municiju“, ocenio je on.
Prema njegovim rečima, radi se, između ostalog, o tenkovima i sistemima za protivvazdušnu odbranu.

O navodnim isporukama kineskog oružja Moskvi

Šolc smatra da bi isporuke kineskog oružja Rusiji imalo posledice po Peking.
„Tražimo od njih da ne isporučuju oružje Rusiji“, rekao je kancelar, misleći na kineske vlasti.
Odgovarajući na pitanje mogućnosti uvođenja sankcija Pekingu ukoliko Kina bude isporučivala oružje Rusiji, Šolc je rekao da bi „to imalo posledice“.
„Ali sada smo u fazi kada jasno stavljamo do znanja da to ne bi trebalo da se desi. I relativno sam optimista da će naš zahtev u ovom slučaju biti uspešan. Ali moramo da pazimo i da budemo veoma oprezni“, zaključio je nemački kancelar.
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
SVET
Šolc: Ne može se postići mir u Ukrajini prekidanjem isporuka oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala