- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc: Ne može se postići mir u Ukrajini prekidanjem isporuka oružja

© AP Photo / Markus SchreiberNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Zahtevima da se prekine isporuka oružja nemoguće je postići mir u sukobu u Ukrajini, smatra nemački kancelar Olaf Šolc.
„Nemoguće je promovisati mir kada ovde u Berlinu viču ‘nikad više rat’ i istovremeno zahtevaju da se obustave sve isporuke oružja Ukrajini“, rekao je Šolc, čitajući saopštenje vlade pod naslovom „Godina preokreta novih vremena – jačanje bezbednosti Nemačke i saveznika, podrška Ukrajini“.
Šolc je naglasio da ne može biti i neće biti mirnog rešenja koje ne uzima u obzir poziciju Ukrajine. Prema njegovim rečima, Nemačka se pridržava stava Zelenskog o mirovnim pregovorima.
Nemački kancelar je, pozivajući se na mirovnu inicijativu Kine, pozvao Peking da utiče na Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine.

O obuci ukrajinskih vojnika

Šolc je dodao da je Nemačka od početka specijalne vojne operacije obučila više od tri hiljade ukrajinskih vojnika, a u najskorije vreme će više od hiljadu vojnika iz Ukrajine biti obučeno u Nemačkoj.
„Blisko koordinirajući inicijative za njihovu obuku sa SAD i Velikom Britanijom, naša zemlja time postaje centralna platforma za obuku ukrajinskih vojnika u Evropi“, naglasio je Šolc.
Istovremeno, šef nemačke vlade je podsetio da Nemačka nastavlja da širi svoju vojnu pomoć Kijevu. Kao primer, naveo je odluku da se Ukrajini isporuče borbena vozila pešadije „marder“, glavni borbeni tenkovi „leopard 1“ i „leopard 2“, kao i druga tehnika.
Trenutno ukrajinski vojnici nastavljaju obuku za rad na „leopardu 2“. Berlin će poslati ukupno 18 tenkova ovog tipa Kijevu. Kako je ranije izjavila nemačka kancelarka, iznos pomoći koju je Nemačka pružila ili garantovala Ukrajini od februara 2022. godine iznosi više od 14 milijardi evra. Pri tom se ne misli samo na vojnu pomoć, već i na humanitarnu i finansijsku.
U Berlinu su ranije održane masovne demonstracije za mir i protiv dalje eskalacije sukoba kroz isporuku oružja Ukrajini. Desetine hiljada demonstranata protiv povećanja isporuke oružja Ukrajini učestvovalo je u protestnoj šetnji koju je sazvala poslanica Levice Sara Vagenkneht.
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SVET
Šolc: Rusija mora da napravi prvi korak za postizanje mira u Ukrajini
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala