- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Skakali smo i skandirali „Srbija, Srbija“: Trkulja o spektakularnom nastupu na kineskoj televiziji

© Foto : Sputnjiku ustupio Slobodan Trkulja/Marko CvetkovićSlobodan Trkulja
Slobodan Trkulja - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Kod nas je pola pet popodne, u pet je ponoć u Kini, program teče, a u prva tri i po sata nema me nigde. I kreću misli — da li su izbacili, da li su skratili program… U dvadeset minuta do ponoći vidim kako Lang Lang, najveća svetska pijanistička zvezda kreće da svira nešto po klaviru, ređaju se numere.
Gledamo, moja porodica i ja, prolaze prve dve numere i onda čujem uvod za pesmu „Tamo daleko“ i vidim našu video razglednicu sa Kalemegdana. Moja supruga, ja i tri ćerke digli smo ruke i kao na stadionu počeli da skandiramo „Srbija, Srbija“.

Jedan nastup — preko 16 milijardi pregleda

Ovako umetnik Slobodan Trkulja opisuje trenutak velikog uzbuđenja, jedinstven u njegovoj dugogodišnjoj karijeri: nastup na najgledanijoj kineskoj televiziji u njihovoj novogodišnjoj noći 21. januara, doneo mu je preko 16 milijardi pregleda. Rekord za Ginisa, jedinstven i gotovo nepojmljiv učinio je da ovaj izuzetni umetnik, multiinstrumentalista, kompozitor i pevač ostvari svoj san: da pesmom i video razglednicom predstavi Srbiju celom svetu na neponovljiv način.
„Dobio sam poziv od SSTV, svetske najgledanije TV stanice da učestvujem, kao predstavnik Srbije, u najgledanijem šou na planeti — reč je o novogodišnjem programu ‘Festival proleća’ koji traje četiri sata. Svi Kinezi za doček lunarne nove godine odlaze kući i u krugu porodice gledaju taj program, kod njih se tako dočekuje Nova godina. To je tradicija duga 40 godina koliko postoji taj program. Od kada smo pre sedam godina ponovo počeli intenzivnije da odlazimo u Kinu sanjao sam, želeo sam da našu muziku i tradiciju prikažem u najgledanijoj emisiji koja postoji u Kini“, objašnjava Trkulja.
Na pitanje koliki je bio izazov prikazati Srbiju kulturi koja je drugačija od naše, Trkulja odgovara da i u toj različitosti postoji nešto što je zajedničko:
„Kinezi jako cene svoju tradiciju, vole da je čuvaju i neguju, ponosni su na nju. Mislim da nam je to zajedničko, jer i mi imamo veoma bogatu tradiciju. Jesu oni narod od milijardu i četiristo miliona, ali imamo i mi koju hiljadu godina kulture da se pohvalimo i da je prikažemo“.
Njegova želja da našu tradiciju prikažemo u najgledanijoj emisiji bila je uslišena krajem prošle godine kada je dobio poziv direktno od SSTV da predstavi Srbiju i učestvuje u novogodišnjem programu.

„Tamo daleko“ u udarnom terminu

„Ono što je postalo neverovatno je da je taj šou bio toliko gledan da ne znam da li postoji ijedna emisija na svetu koja je imala toliko pregleda. Već prve noći imala je 11 milijardi, 173 zemlje i preko 1000 TV stanica širom sveta, prenosili su je na raznim jezicima istovremeno dok se šou dešavao u Kini. Taj program mogli su da gledaju ljudi širom sveta“.
A u programu — 35 sekundi za našeg umetnika. Zahtev je bio da otpeva „nešto“, ali da se u nekom stihu u pesmi pominje Srbija. Tih 35 sekundi dogodilo se u 20 minuta do ponoći — u udarnom terminu.
„Ja to ništa nisam znao, ni koji će muzičari biti. Kada smo izabrali ‘Tamo daleko’ hteli smo da to bude pesma koja predstavlja našu zemlju na pravi način a pri tom ima i istorijski kontekst. Za čoveka koji hoće da sazna nešto o našem narodu to je prava pesma“, dodaje naš sagovornik.
Svestan je bio, dodaje, i časti koja mu je ukazana i odgovornosti koju ima da predstavi svoju zemlju na takvom mestu.
„Znao sam da moram da budem na pravom nivou jer ako ti je već dat takav zadatak — nemaš prostora da napraviš grešku. Imali smo tri dana da pripremimo materijal, radili smo 31. decembra i 1. januara. Sledećeg dana smo se sa ekipom pojavili na Kalemegdanu da snimimo video razglednicu. Imali smo dva i po sata sunca koje se probilo kroz oblake tako da smo uspeli da uhvatimo malo svetla, snimili tu razglednicu iz Beograda, iz Srbije i poslali je“.
Sa Balkanopolisom je potom otputovao u Holandiju na dogovoreni koncert i do 21. januara nije znao da li „Tamo daleko“ ide u program. Da li je prošlo ili ne.
„Tog dana smo u Novom Sadu organizovali Kineski festival svetla, zvaničnu proslavu kineske Nove godine u Srbiji, radimo to petu godinu zaredom. Iščekivanje, program teče a u prva tri i po sata nema me nigde. A onda čujem uvod i vidim kako se sunce na Kalemegdanu probija kroz oblake i kreće ‘Tamo daleko’ na kineskoj televiziji… Od svog uzbuđenja nisam ni čuo kako to zvuči, mi smo samo skakali po kući i navijali. I to je prošlo. Ja sam morao da idem na otvaranje festivala i tek kasnije uveče vratio sam snimak i pregledao ga da vidim da li se to stvarno desilo. Sutradan smo saznali da je do dva sata po ponoći bilo 11 milijardi pregleda. I pomislio sam da je to – to, rekord nad rekordima, ne treba ti ništa više u životu. A onda smo pre nedelju dana saznali da je broj pregleda otišao dalje i da je trenutno na 16 milijardi 216 miliona pregleda“.

Jedan je Bata

A da li su ovakve brojke i ovakav prijem možda pretnja za status najvoljenijeg glumca u Kini, legendarnog Batu Živojinovića, dilema je koju Slobodan Trkulja odbacuje bez ikakvog premišljanja:
„Jedan je Bata, ne bih sebe stavljao u istu kategoriju s njim, pogotovo zato što on ima kultni status u Kini. Još od 2010. godine kada smo tamo prvi put nastupali videli smo da Batu znaju i one generacije koje su se rodile nakon što su njegovi filmovi bili emitovani. To je ličnost koja je ostavila takav trag u Kini da to ne može niko ni da ospori niti može da uradi bolje nego što je on uradio“.
Kineski festival svetla  - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
KULTURA
Slobodan Trkulja o „Kineskom festivalu svetla“: Spektakl kojim zahvaljujemo pravim prijateljima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala