- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slobodan Trkulja o „Kineskom festivalu svetla“: Spektakl kojim zahvaljujemo pravim prijateljima

© Goran SrdanovKineski festival svetla
Kineski festival svetla  - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Novi Sad i Beograd biće i ove godine domaćini „Kineskog festivala svetla“ koji se održava od 31. januara do 13. februara u novosadskom Limanskom parku i na Savskoj promenadi u Beogradu na vodi. Igre svetlosti, koje donose duh tradicije i simbolike drevne Kine, osmislila je grupa umetnika iz provincije Sičuan.

„Kineski festival svetla“ – Prilika da zahvalimo pravim prijateljima

Manifestaciju kojom će zvanično biti proslavljena Kineska nova godina u Srbiji, po čevrti put organizuje „Balkanopolis centar za modernu tradiciju“, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Srbije, Grada Novog Sada i Grada Beograda i uz podršku Ambasade Kine u Srbiji.
Organizator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja, kaže u razgovoru za Sputnjik da će i u Beogradu i u Novom Sadu program biti otvoren spektakularnim vatrometima, uz prisustvo gradonačelnika dvaju gradova, Miloša Vučevića, odnosno Zorana Radojičića.
Na otvaranju manifestacije u Beogradu biće, kako je najavljeno, i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, kao i predstavnici Ambasade Kine u Beogradu i Instituta „Pojas i put“ u Beogradu. U Novom Sadu će biti priređen i kraći muzički program, na kojem će Trkulja nastupiti s kolegom.
© Đorđe TomićSlobodan Trkulja Kineski festival svetla
Slobodan Trkulja Kineski festival svetla - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Slobodan Trkulja Kineski festival svetla
„Mislim da je ovo pravi nivo na kojem jedna ovakva manifestacija treba da se održava, jer smo imali priliku da vidimo kako su kineski narod i država reagovali kada smo bili u krizi i kada smo imali probleme, a kako su reagovale neke druge države i narodi. Pokazali su se prijatelji kada je bila prilika, odnosno kada je bila neprilika, tako da mi je zadovoljstvo što možemo ovakav događaj da upriličimo u dva grada“, ističe Slobodan Trkulja.

Šetnja kroz bajkovito carstvo mitskih bića

Lampioni predstavljaju jednu vrstu tradicionalne kineske umetnosti koja postoji već vekovima.
Prema rečima Slobodana Trkulje, instalacije koje će biti u prilici da tokom naredne dve sedmice vide žitelji i gosti Beograda i Novog Sada, predstavljaju motive životinja, mitskih bića, čarobnih riba, magičnih jelena, impozantnih zmajeva, od kojih su neki visoki i po 17 metara.
© Bojan ĐokićKineski festival svetla Novi Sad
Kineski festival svetla Novi Sad - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Kineski festival svetla Novi Sad
„To su sve simboli kineske kulture, a ono što je najzanimljivije jeste njihov kolorit koji je prilično intezivan. Neko bi rekao da je to kič, ali Kinezi su prosto ljudi jakih začina, jakih boja, sve to odražava njihovu kulturu i tradiciju. Veoma je lepo kada pogasite sva svetla i upalite te lampione – to je momenat u kojem, poput Alise u Zemlji čuda, ušetate u bajkovito carstvo, u kojem je sve u nekim drugačijim proporcijama“, navodi naš sagovornik.
Slobodan Trkulja kaže da se ideja za organizovanje „Kineskog festivala svetla“ rodila nakon izuzetno uspešnog i toplog prijema njegovog „Balkanopolisa“, prvo 2010. godine u Šangaju, a potom i brojnih uspešnih turneja ovog muzičkog sastava po Kini.
„Kada smo prvi put nastupali na Ekspou u Šangaju, postigli smo rekord od 31.000 posetilaca, što je zvanično bila najposećenija kulturna atrakcija na toj manifestaciji. Potom smo imali, počev od 2015. godine, izuzetno uspešne koncerte i turneje po Kini. Moja želja i potreba je bila, s obzirom na to kako smo primljeni u Kini, na to kako oni doživljavaju našu muziku, kulturu i tradiciju, a generalno i kakav odnos imaju prema našem narodu, i kao država prema državi, da na neki način uzvratim to gostoprimstvo“, rekao je umetnik, naglašavajući da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja zvanično proslavlja Kinesku novu godinu.
© Goran SrdanovKineski festival svetla
Kineski festival svetla - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Kineski festival svetla
Kineska nova godina će u Srbiji biti obeležena i Kineskim novogodišnjim vašarom i prvim beogradskim „Tink-Tenkom“ povezanim s inicijatovom „Pojas i put“, a ulaz za posetioce je besplatan.
Saznajte i zašto Slobodan Trkulja smatra da je emocija najvažniji deo muzike, kako Kinezi i Iranci raeaguju na naš zvuk, ali i zašto Rusi plaču uz neke njegove pesme.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala