- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusi kuju plan kako da vrate svoje dete iz britanskog „zatočeništva“

CC0 / Unsplash/dylan nolte / Stara fudbalska lopta
Stara fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Ruski fudbaleri koji igraju na vrhunskim evropskim prvenstvima mogu da se izbroje na prste. Međutim, među njima postoji jedan koji se izdvaja po statusu i potencijalu. RIA Novosti pišu o kapitenu Mančester junajteda za igrače do 16 godina, koji je rodom iz Dagestana, Amiru Ibragimovu. Da li će igrati za Englesku ili Rusiju?
Njegova priča podseća na mnoge kojima se bavi Srbija koja se bori da privoli mlade igrače iz dijaspore da se pridruže Orlovima, kao što je to na primer slučaj sa Lazarom Samardžićem.
Porodica Ibragimova preselila se u Englesku kada je dečak imao 11 godina. Amir je već voleo tada voleo fudbal. Posle preseljenja, majka je pristala da ga odvede na fudbalsku akademiju u Šefildu na probu gde je odmah primljen.
Ibragimovu nije bilo potrebno mnogo vremena da počne da demonstrira svoje veštine i umećem je zainteresovao ozbiljne klubove. Nešto kasnije, Rus je prešao u veliki klub – Mančester junajted.
O Amiru su počele ozbiljno da kruže priče prošle sezone. „Crveni đavoli“ u kategoriji do 15 godina osvojili su prestižni trofej – Kup Alberta Felana. Mančester junajted je pobedio 1:0, a jedini gol u finalu postigao je upravo Ibragimov.
Rus je naravno prvi podigao trofej, pošto je bio kapiten tima. Ovaj 15-godišnji krilni fudbaler sada igra za tim do 16 godina i nastavlja da nosi kapitensku traku.
Što dovoljno govori o njegovom potencijalu.
E, sada, da li će taj potencijal iskoristiti Engleska ili Rusija?
Ibragimov je već igrao za reprezentaciju Engleske do 15 godina u zvaničnoj utakmici protiv Belgije i to kao starter. A Amir zapravo tada nije prvi put bio na okupljanju omladinskog tima Engleske. U avgustu je već bio pozvan na okupljanje reprezentacije Gordog albiona.

Prema specijalizovanom fudbalskom sajtu Transfermarktu, Ibragimov i dalje ima rusko državljanstvo. Prema dokumentima, on može prilično lako da igra za reprezentaciju Rusije. Postoji samo jedno „ali“. Kapiten Mančester junajteda nije ni pozvan u reprezentaciju Rusije.

Ibragimov nije bio na spisku ruske reprezentacije i nije poznato da li su predstavnici Saveza sa njim razgovarali o ovom pitanju.
Međutim, do sada je momak već definitivno bio na spiskovima omladinskog tima Engleske. I svakako treba da postoji razumevanje za njegov izbor. Niko ne zna datum povratka ruskog fudbala na međunarodnu arenu i to je još jedan problem sa kojim se Rusija bori u ovom slučaju.
Treba reći da utakmice koje je Ibragimov igrao za juniorsku i omladinsku selekciju Engleske ne blokiraju njegov put do ruske reprezentacije, pa se zato Rusi nadaju da bi mogli da ga privole u budućnosti da zaigra za Zbornaju komandu.
Ipak, kako sada stvari stoje, realnije je da kroz koju godinu vidimo rođenog Dagestanca u dresu Engleske na Vembliju.
Rusima je potrebna dobra strategija kako bi iz britanskog zatočeništva vratili talentovanog Ibragimova.
Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Đorđe Petrović, golman, Nju Ingland - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
SPORT
Bura na Ostrvu zbog Srbina – Đorđe „svađa“ engleske velikane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala