- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Osuđujemo pokušaje Londona da na Moskvu prebaci odgovornost za „slučaj Skripalj“

© Sputnik / Denis Vorošilov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici britanske policije ispred kuće bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju
Pripadnici britanske policije ispred kuće bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Pratite nas
Moskva odlučno osuđuje sve pokušaje Londona da na Moskvu prebaci odgovornost za događaj u Solsberiju iz 2018. godine i insistira na objektivnoj istrazi incidenta, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
U saopštenju objavljenom na sajtu resora ističe se da je prošlo pet godina od „slučaja Skripalj“, „koji su britanske vlasti iskoristile za namerno komplikovanje bilateralnih odnosa dve zemlje“.

„U vezi sa tim, htela bih da podsetim da, bez obzira na mnogobrojne apele ruske strane i pozive na odgovorni dijalog, London, kao i pre, odbija razgovore i zajedničku istragu ovog događaja, u kom su nastradali ruski državljani“, naglašava se u saopštenju.

Istovremeno, ona je dodala da britanska strana nije pružila nikakve pouzdane informacije o slučaju, već ga besramno koristi za svoju antirusku propagandnu kampanju ogromnih razmera.
Portparolka u saopštenju ističe da će Rusija nastaviti da insistira na objektivnoj istrazi incidenta i namerava da traži istinu u svetlu očiglednih nepoklapanja u britanskom stavu.

„Probni balon“ u antiruskoj kampanji

Sa svoje strane, ruska ambasada u Londonu je na Telegram kanalu objavila saopštenje da su Britanci izmislili trovanje Sergeja i Julije Skripalj kako bi pripremili stanovništvo i saveznike na sukob sa Moskvom.

„Očigledno je da su događaji iz 2018. godine bili samo ‘probni balon’ u sistematskoj informaciono-psihološkoj kampanji, usmerenoj na demonizaciju Rusije. Britanci su izmislili hemijski incident u Solsberiju kako bi počeli da pripremaju svoje stanovništvo i saveznike za sukob, koji je sada u Ukrajini pretvoren u vojno-političku platformu“, ističe se u saopštenju.

Diplomatsko predstavništvo je takođe podsetilo da London, na kraju, nije utvrdio prave okolnosti događaja.

„Slučaj Skripalj“

Početkom marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen za veleizdaju, i njegova kćerka Julija. London je za taj incident optužio Moskvu, koja to kategorički odbacuje.
Sredinom novembra je britanski ministar inostranih poslova Džejms Kleverli izjavio da London ne planira povratak na normalne odnose sa Moskvom.
Ranije su u Kremlju, komentarišući odnose sa Londonom, naveli da sada ne vide ni pretpostavke, ni osnove, niti nadu da će u dogledno vreme biti nekih pozitivnih pomaka. Dodali su da je Rusija zadržala svoj otvoren stav i spremnost da najsloženija pitanja razmatra za pregovaračkim stolom, ali ne na štetu svojih interesa.
Moskva: Proterivanje ruskog diplomate iz Tirane neće ostati bez odgovora - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
RUSIJA
Još jedna laž Londona: Ruski zvaničnik o novim momentima u slučaju Skripalj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala