- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zabrinutost u Italiji: Šta blizu Trsta rade laboratorije poput onih u Ukrajini i Vuhanu

© AFP 2023 / STRLaborant testira uzorke virusa korona u laboratoriji u kineskom Vuhanu
Laborant testira uzorke virusa korona u laboratoriji u kineskom Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
U Italiji, u blizini Trsta, na granici sa Slovenijom, nalazi se Naučni park (Science Park), gde je smešten i Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologije u kome se istražuju virusi poput zike, HIV-a i kovida 19.
Reč je o laboratoriji koja je klasifikovana kao nivo P-3 biološke sigurnosti, a uskoro će uključiti i laboratoriju nivoa P-4, poput one u Vuhanu. To je izazvalo zabrinutost i reakciju medija i građana u Italiji.
Zaposleni u laboratoriji Međunarodnog centra za genetski inženjering i biotehnologije (ICGEB), u koju nije lako ući, svaki put pre nego što počnu s poslom, moraju da vode računa o vrlo strogim procedurama koje uključuju oblačenje u zaštitna odela kao za vreme pandemije kako bi se zaštitili od izlaganja opasnim virusima s kojima svakodnevno rade, piše Korijere dela sera.
Budući da rade sa virusima i inficiranim ćelijama, ništa ne sme da uđe i izađe iz laboratorije, gde se filtrira vazduh dok se sav medicinski otpad baca u posebne kontejnere, koji zahvaljujući vrlo visokim temperaturama, onemogućavaju da bilo koji infektivni agent izađe napolje.
„Sve je za jednokratnu upotrebu. Mi koji radimo sa ovim virusima moramo da budemo vrlo precizni ali i da radimo polako, i uvek bi trebalo da budemo u grupi. Čak i kada smo sami u sobi, procedura zahteva da nas uvek nadgleda kontrolor preko monitora ili staklenih vrata“, izjavio je Alesandro Marčelo za Korijere dela sera.
Italijanska vlada je omogućila potpuni imunitet tom centru kao i svim naučnicima koji u njemu rade. Svake godine se ulaže 10 miliona evra, kao i besplatno korišćenje 8.000 kvadratnih metara, za neometan rad. Taj centar uključuje nekoliko laboratorija na svetu i strateški je partner Agende 2030. Ujedinjenih nacija.

Šta je ICGEB

Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologije (ICGEB), čije je sedište u Trstu u Italiji, nastao je 1983. godine kao projekat Organizacije ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) da bi 1994. postao Autonomna međunarodna organizacija koja ujedinjuje 65 država članica u saradnji sa velikim brojem privatnih organizacija poput Fondacije „Bil i Melinda Gejts”, New England BioLabs Inc, koja radi na istraživanju u biotehnološkom polju, ali i „Genetona” (Genethon), vodećeg preduzeća na polju genetičke terapije.
Na sajtu ICGEB-a se navodi: „Programi istraživanja uključuju naučne projekte poput genetičkog odgovora, umnožavanja DNK kao i njeno „popravljanje'“, elaboraciju RNK, sprovodimo istraživanja na ljudskim virusima poput HIV-a, HPV-a i rotavirusa, molekularnu imunologiju, neurobiologiju, molekularnu genetiku, eksperimentalnu hematologiju ali i gensku ljudsku terapiju. Istraživački programi svake grupe periodično su podvrgnuti ocenjivanju prilikom poseta međunarodnih istraživača sa specifičnim kompetencijama u raznim poljima, a koji daju svoje mišljenje Naučnom savetu ICGEB-a. Naš rad podržava mnoštvo međunarodnih agencija koje nas finansiraju“.

Imunitet laboratoriji i njenim zaposlenima – država u državi

U junu prošle godine u italijanskom službenom glasniku je objavljen dogovor između italijanske vlade i ICGEB-a, gde stoji da finansiranje preuzima italijanska država u visini od 10 miliona evra godišnje. U glasniku je moguće pročitati da ovaj centar ima potpunu zaštitu države i svi koji u njemu rade imaju jurisdikcioni imunitet.
Niko od zaposlenih u vladi ili bilo ko zaposlen u javnoj upravi na teritoriji Italije ne sme da uđe bez posebnog odobrenja direktora centra, a sva njegova dokumentacija je strogo poverljiva. Centar je oslobođen od poreza, dažbina, kao i od carinjenja.
U članu 12 piše da svi zaposleni uživaju privilegije i imunitet čak i kada prestanu da rade u laboratoriji. Nisu im ni oporezivane plata i primanja, dok direktor i čitava njegova porodica imaju privilegije i imunitet, izuzeća i koncesije kao ambasadori i šefovi misija iako nisu državljani Italije i nemaju u ovoj zemlji stalno mesto boravka.
Svim zaposlenima u laboratoriji se dostavlja posebna lična karta koja potvrđuje da rade za ICGEB, pa na osnovu toga uživaju sve privilegije i imunitet.
ICGEB, prema pisanju italijanskih medija, predstavlja državu u državi sa specijalnim statusom pa italijanska država ne može da kontroliše i nadgleda istraživanja u laboratoriji.

Rizici i protivljenja građana

Italijanska televizija Medijaset se u emisiji Fuori dal coro pita zašto je dozvoljeno da u Italiji postoje laboratorije P-3 i P-4, koje su karakteristične za Ukrajinu.
I ne samo to, u intervjuu sa predsednikom Svetske akademije za biomedicinske tehnologije Džozefom Tritom novinari su otkrili da kada jedna laboratorija postane kategorije P-4, znači da su u pitanje vojne aktivnosti koje za cilj imaju napade ili odbranu biološkim oružjem.
„Postojanje laboratorije P-4 na našoj teritoriji, koja je vrlo gusto naseljena, vrlo je veliki rizik za sve, rizik koji je nemoguće kontrolisati“, izjavio je Trito.
U međuvremenu, građani Trsta i grada Pezara, organizovani u komitete, protestuju zbog tih laboratorija na italijanskoj teritoriji, koje navodno rade na zaštiti građana od budućih pandemija, dok narod misli da se u njima proizvodi biološko oružje.

Forum u Trstu 2024.

Sledeće godine će se u Trstu održati „Big Science Business Forum“, u kome će između ostalih učestvovati upravo Naučni park.
Prvi čovek Naučnog parka Katerina Petrilo izjavila je, povodom ovog foruma, da za svaki evro uložen u napredne tehnologije vrate se tri, što je velika ekonomska dobit za zemlje gde se nalaze laboratorije u kojima se obavljaju ovakva istraživanja, piše RTS.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Moskva: Širenje novih, snažnijih patogena iz biolaboratorija SAD – pretnja po ceo svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala