- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Širenje novih, snažnijih patogena iz biolaboratorija SAD – pretnja po ceo svet

© AFP 2023 / Paul J. RichardsČlan jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Zbog aktivnosti bioloških laboratorija koje finansiraju Sjedinjene Američke Države, postoje rizici od širenja novih snažnijih patogena, a istovremeno je to pretnja po stanovništvo cele planete, jer infekcije nemaju granice, izjavila je u intervjuu za Sputnjik direktorka „Rospotrebnadzora“ Ana Popova.

„Nesumnjivo je da postoje rizici širenja novih, nepoznatih, snažnijih patogena. Upadljivo je i to što se pojavljuju publikacije u kojima se ne ustežu da izjavljuju da se bave proučavanjem novih patogena, pojačavajući njihova svojstva. Po mom mišljenju, ovo je očigledno kršenje konvencije“, rekla je Popova.

Direktorka Agencije za fitosanitarni nadzor je istakla da postojanje ovakvih laboratorija predstavlja rizik kako za stanovništvo zemlje u kojima se nalazi laboratorija, tako i za stanovnike drugih država.
„Države u kojima rade ovakve laboratorije, rizikuju da izgube ili su već izgubile svoj biološki suverenitet, ne shvatajući šta se dešava u ovim laboratorijama“, naglasila je ona.
Popova je, odgovarajući na pitanje o spremnosti Rusije da reaguje na nove izazove usled aktivnosti bioloških laboratorija, koje finansira SAD istakla da „Rospotrebnadzor“ preduzima sve neophodne mere za zaštitu zdravlja stanovništva Rusije i aktivno realizuje predviđene planove prema projektu „Sanitarni štit – bezbednost za zdravlje“.
Prema informacijama ruskih zakonodavaca, trenutno je na teritoriji raznih država aktivno „oko 400 bioloških laboratorija dvostruke namene koje kontroliše Vašington“.
Prema prezentaciji Ministarstva odbrane Rusije, SAD su potrošile preko 200 miliona dolara za rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.
Načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov ranije je izjavio da SAD prebacuju rad biolaboratorija iz Ukrajine u Poljsku i baltičke zemlje.Tokom specijalne operacije, ruski vojnici otkrili su više od 20 hiljada dokumenata koji potvrđuju usmerenost Pentagona na stvaranje komponenti biološkog oružja i njihovo testiranje na stanovništvu Ukrajine i drugim državama duž granica Rusije.
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
SVET
Nove informacije o vojno-biološkim projektima u Ukrajini - šta Ameriku čini vrlo sumnjivom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala