- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ovacije za film „Ju grupa - Trenutak sna”: Svedočanstvo o jednom bendu, porodici i državi

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Teodor Brković GajinUz ovacije u punoj sali premijerno prikazan film o "Ju grupi"
Uz ovacije u punoj sali premijerno prikazan film o Ju grupi - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Dokumentarni film „Ju grupa - Trenutak sna” Darka Lungulova premijerno je prikazan sinoć u punoj sali mts Dvorane, u okviru 51. FEST-a, a publika je ovacijama pozdravila članove ekipe i benda.
Dragi, Žika i Petar Jelić su prvi put imali priliku da pogledajufilm i posle projekcije su, vidno uzbuđeni i dirnuti, istakli da je Darko Lungulov u potpunosti uspeo da ih opiše kakvi su kao ljudi, kao porodica i kao bend.
„Prijatno sam iznenađen, nisam znao kakav je sadržaj filma. Dirnut sam više nego što sam mislio da ću biti. Film je veoma emotivan. Ima dosta kolega kojih se rado sećam i sa kojima sam provodio dane i godine, a koji nisu više sa nama“, rekao je Dragi Jelić je nakon premijere.
Žika Jelić nije očekivao da će film biti, kako je ocenio, tako dobar:
„Nisam znao šta će Darku biti vodilja i šta će da provuče kroz film. Nedavno sam shvatio da je koristio arhivske Super 8 filmove koje sam mu dao i da su mu ti amaterski fimovi koje sam ja iz hobija snimao puno pomogli. Oni su mu dali konačnu ideju i mogućnost da poveže period od mog rođenja 1942. godine do koncerta koji je bio krajem prošle godine. To je mnogo godina, lepo je to sve spojio. Jednom rečju nisam očekivao ali sam oduševljen filmom“.
© Foto : Teodor Brković GajinJelići oduševljeni filmom: Darko Lungulov u potpunosti uspeo da opiše kakvi smo
Jelići oduševljeni filmom: Darko Lungulov u potpunosti uspeo da opiše kakvi smo  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Jelići oduševljeni filmom: Darko Lungulov u potpunosti uspeo da opiše kakvi smo
Kaoautor originalne muzike za film Petar Jelić je bionajuključeniji u celu priču jer je, naglašava,morala da postoji tampon zona između Dragija, Žike i Darka.
„Oni su stari vukovi, beli orlovi i teško prihvataju sve te stvari, a Darku je trebalo prihvatanje, da bude sa nama, da bi stekao pravi utisak i u kom smeru želi da ide. Zbog muzike koju sam radio imao sam priliku da vidim par segmenata filma, koliko je trebalo da uradim muziku. Prećutni dogovor je bio da ni na koji način ne utičemo na film“, objasnio je Petar.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Teodor Brković GajinŽika Jelić sa ćerkama
Žika Jelić sa ćerkama - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Žika Jelić sa ćerkama
On je neizmerno zahvalan Darku zato što je ovekovečio jedan veliki deo života porodice Jelić.
„Ovaj film će uvek biti jedno veliko svedočanstvo svega onoga što smo proživeli. Mnogo stvari se u životu dešava i mnogo toga zaboravimo, mnogo toga izbledi.Zato su slike, snimci bitni. Možeš da im se vratiš i kada vidiš određenu sliku, setiš se događaja i počnu fioke u mozgu da ti se odmotavaju. To je Darko uradio za nas i na tome mu neizmerno hvala“, naglasio je najmlađi Jelić.
Ju grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici, trajanju, ljubavi i borbi.
U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina „Jugrupe“ i 45 godina jedne bivše zemlje.
U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…
Film Ju grupa - Trenutak sna Darka Lungulova: Priča o svima nama - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
KULTURA
„Ju grupa – Trenutak sna“: I Srbi mogu da imaju talenat za slogu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala