- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Ju grupa – Trenutak sna“: I Srbi mogu da imaju talenat za slogu

© Foto : CebefFilm "Ju grupa - Trenutak sna" Darka Lungulova: Priča o svima nama
Film Ju grupa - Trenutak sna Darka Lungulova: Priča o svima nama - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Priča o braći Jelić i njihovoj porodici, koji su ostali zajedno i uspeli da se održe, za mene je obrnuta metafora našeg najvećeg antitalenta za slogu. Naš narod ima puno kvaliteta i talenata, ali taj jedan antitalenat nas mnogo košta i unazađuje, rekao je za Sputnjik Darko Lungulov, reditelj filma „Ju grupa – Trenutak sna“.
Dokumentarni film „Ju grupa -Trenutak sna“, koji je objedinio 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina benda i 45 godina jedne bivše zemlje, premijerno će biti prikazan u četvrtak u MTS dvorani u okviru 51. FEST-a.
© Foto : Cebef/Dušan MilenkovićČlanovi "Ju grupe" i reditelj Darko Lungulov
Članovi Ju grupe i reditelj Darko Lungulov - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Članovi "Ju grupe" i reditelj Darko Lungulov

Sedam godina putovanja sa „Ju grupom“

Ideja za film se rodila spontano kada se Lungulovu muzičar Nikola Čuturilo Čutura pohvalio kako će, zajedno sa Canetom, Kojom i Točkom, da učestvuje na koncertu povodom 45 godina postojanja „Ju grupe“.

„Zamisao je bila samo da snimim taj koncert, ali, kada sam pogledao materijal, uvideo sam da je to dublja, šira priča o porodici, muzici, nama, o bivšoj državi i onome svemu kroz šta smo prolazili. Nastavio sam da ih pratim na koncertima, ali nisam ni sanjao da će to putovanje trajati preko sedam godina“, rekao je Lungulov.

Žika i Dragi Jelić, osnivači „Ju grupe“, priznali su da je početak saradnje sa Darkom bio „trpeljiv ali nervozan“. Vremenom su se navikli na njegovu sveprisutnost.
„Turneja je lagana stvar, sve se zna unapred, a sa Darkom nismo znali šta nas čeka. Počeo je da provodi vreme sa nama u kombiju, u hotelu, pratio nas je sa koncerta na koncert, iz grada u grad, iz godine u godinu. Onda smo navikli i sada ne možemo bez njega“, rekao je Žika Jelić u razgovoru sa predstavnicima medija.

U novom gradu nova muzika

„Ju grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom.
„Pre nego što sam počeo da ih pratim, zamislio sam da film bude hronološki, da prati priču od rođenja najstarijeg člana 1942. godine za vreme Drugog svetskog rata, preko nastanka nove države uz koju oni odrastaju, a odrastaju u novom novcatom gradu – Novi Beograd, sviraju novu novcatu muziku – rokenrol i da to pratim i ispreplićem sa njihovim pričama. Tokom snimanja filma desio se život kao što obično biva - Petar se preselio u Švedsku, pa je trebalo i to ispratiti. Važno mi je bilo da pronađem balans između istorije i emocija, da ispričam priču o grupi, porodici, trojici braće Jelić i da stvorim koherentnu celinu“, istakao je reditelj Lungulov za Sputnjik.

Priča o trajanju, slozi, ljubavi i borbi

U epskom, ali istovremeno i duboko intimnom ostvarenju, Lungulov je koristio arhivski materijal i do sada neobjavljene Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.
„Ja sam odrastao uz 'Ju grupu' i bio sam obožavalac, međutim nisam krenuo da snimam film zato što sam fan, već sam video dublju i veću priču o svima nama, o bivšoj zemlji, porodici, intimnoj borbi i muzici koja prati sve to i koju oni prave. Ovo jeste priča o nama. Ima tu i bivše zemlje, ali oni su je prerasli. Oni su za sebe institucija. Priča o njihovoj složnoj porodici je meni obrnuta metafora našeg najvećeg antitalenta za slogu. Ta porodica i grupa su ostali zajedno i uspeli su da se održe, što je naš stalni problem. Ne mislim samo na raspad Jugoslavije već na narod koji ima puno kvaliteta i talenata, ali taj jedan antitalenat nas mnogo košta i unazađuje“, priznao je Lungulov.
© Sputnik / Lola ĐorđevićYU grupa na koncertu "Riblje čorbe" na stadionu Tašmajdan
YU grupa na koncertu  Riblje čorbe na stadionu Tašmajdan - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
YU grupa na koncertu "Riblje čorbe" na stadionu Tašmajdan

Ju grupa - zauvek

Reditelj je primetio da u porodici Jelić jedni druge podržavaju na fenomenalan način:

„Navijaju jedni za druge, tu su jedan za drugog, ali podjednako pomažu i drugim ljudima. Takvi su sa svima. Pored njihovog talenta za muziku, njihov zdrav duh bio je presudan da ostanu i dalje jedan od najboljih ovdašnjih bendova, posebno na koncertima“.

Istražujući materijal za potrebe filma Lungulov je otkrio pesmu „Trenutak sna“, koju nije znao.
Počeo sam da je preslušavam iznova i iznova i kada smo montažer i ja počeli da razgovaramo o naslovu, on mi je otvorio oči. Trenutak sna je metafora zemlje koja je uzletela pa se taj san završio, zatim bubnjar pominje san koji ima vek trajanja kada se dešava kriza i kada se ne zna šta će biti sa 'Ju grupom'. Ali 'Ju grupu' smatram bezvremenskim snom. Uvek sam znao da ću film završiti sa idejom da će ta grupa trajati zauvek“, naglasio je Lungulov.
U filmu učestvuju Žika, Dragi, Rade i Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…
Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. On je iz Švedske, gde živi, poslao video poruku kojom je reditelju zahvalio što mu je dao poverenje da „gitarom oboji trenutke iz svog i života svoje porodice" i što je ovekovečio „jednu zemlju i ljude koji su pokretali jednu novu, divnu stvar, za koju će se ispostaviti da je izraz cele generacije, a zove se rokenrol“.
Braća Jelić - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
KULTURA
Žika i Dragi Jelić iz „Ju grupe“: Ne znamo kad je pre prošlo pola veka /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala