- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Sramota – na G20 ranije nije bilo reči o Jugoslaviji, Iraku, a sada se samo Ukrajina pominje

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Članice G20 od momenta svog osnivanja nisu pominjale situaciju u Iraku, Libiji, Avganistanu ili Jugoslaviji, ali sada, kada je Rusija počela da se brani, govori se samo o Ukrajini, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Danas, kada ovo nije nešto što radi sam Zapad, kada je Rusija nakon dugo godina počela da se brani, za G20 ne postoji ništa interesantno, izuzev Ukrajine. To je sramota“, rekao je Lavrov tokom foruma „Raisina dijalog“.

On je dodao da je na forumu razgovarao sa predstavnicima Indonezije i Indije i precizirao sa njima da li su članice G20 ikada reagovale u završnim deklaracijama na situacije u Iraku, Libiji, Avganistanu ili Jugoslaviji.

„Niko čak nije ni pominjao ono što se dešava, na G20 se razgovaralo o finansijskim i makroekonomskim temama zbog kojih je i bio stvoren“, zaključio je Lavrov.

Nećemo dozvoliti Zapadu da diže u vazduh gasovode

Diplomata je na forumu odgovorio na pitanje kako je ukrajinski sukob uticao na rusku energetsku politiku, rekavši da će se Rusija u energetskoj politici oslanjati na pouzdane partnere, uključujući Indiju i Kinu, ali ne na zapadne zemlje.
Lavrov je poručio da Rusija više „neće dozvoliti Zapadu da diže u vazduh gasovode“.
Prethodno je Lavrov na sastanku ministara inostranih poslova na G20 izjavio da Moskva insistira na na poštenoj i brzoj istrazi terorističkog napada na gasovodima „Severni tok“ uz učešće Rusije i drugih zainteresovanih strana.
G20 - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
SVET
Bez završne deklaracije: Kako je prošao sastanak ministara zemalja G20 u Nju Delhiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala