- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bez završne deklaracije: Kako je prošao sastanak ministara zemalja G20 u Nju Delhiju

© AP Photo / Aijaz RahiG20
G20 - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Sastanak ministara inostranih poslova članica G20 u glavnom gradu Indije u Nju Delhiju, kako kažu za Sputnjik ruski eksperti, pretvorio se u pravu farsu jer su zapadne zemlje zaboravile svrhu i značenje diplomatije.
Zapadne zemlje, konstatuju eksperti, nisu bile spremne da razgovaraju o ozbiljnim temama, poput interakcije između država-članica G20, globalnim problemima i potrebnoj pomoći nerazvijenim zemljama. Njima je na današnjem sastanku najvažnija tema bila – situacija i sukob u Ukrajini.
Ministri spoljnih poslova zemalja G20 na sastanku u Nju Delhiju nisu uspeli da usvoje završnu deklaraciju, rekao je šef indijske diplomatije Subramanjam Džajšankar.
Kako je izjavio ministar inostranih poslova Indije Subramanjam Džajšankar, među šefovima diplomatije zemalja G20 nije bilo saglasnosti u vezi s ukrajinskim pitanjem.
„Da smo imali idealan sastanak i saglasnost sa svim pitanjima, onda bi to bila zajednička izjava. Ipak, bilo je pitanja, a reći ću otvoreno, u vezi sa sukobom u Ukrajini, o kojima strane nisu mogle da se usaglase. Odnosno, u vezi sa širokim spektrom pitanja nismo uspeli da usvojimo završni dokument, nego rezime predsednika, pošto su u vezi s ukrajinskim pitanjem postojale nesuglasice koje nismo mogli da razrešimo među raznim stranama, koje imaju različite poglede“, naglasio je Džajšankar.
U Ministarstvu spoljnih poslova Indije precizirali su da su neslaganja postojala oko dve od 24 tačke dokumenta koje su se ticale situacije u Ukrajini i da nisu dobile podršku Rusije i Kine.
Vladimir Kolotov, profesor Sanktpeterburškog univerziteta, ističe da Zapad više ne može da nameće svoje mišljenje međunarodnim strukturama.
„Velike zemlje kao što su Rusija i Kina usprotivile su se zapadnom diktatu, politici koja se sastoji u pokušaju da uzmu ono što im se sviđa a ostalo ostave po strani“, kaže Kolotov.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je završni zajednički dokument sa sastanka ministara inostranih poslova članica G20 nije usaglašen u celini, zbog sporova oko situacije u Ukrajini.

Najvažnija tema Zapadu – sukob u Ukrajini

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Vladimir Kirejev, na ovom sastanku, Zapadu je najvažnija tema bila situacija i sukob u Ukrajini.
„Čak i ako su formalno navedene druge teme, one su bile podređene ovom glavnom pitanju. Međutim, nijedna strana trenutno nije spremna za pomirenje. Rusija i Zapad smatraju da treba da postignu rezultat koji im je potreban na bojnom polju“, objašnjava sagovornik Sputnjika
Da je jedna od glavnih tema na sastanku zemalja-članica G20 bio sukob u Ukrajini, slaže se i vanredni profesor na Institutu azijskih i afričkih zemalja na Moskovskom državnom univerzitetu Boris Volhonski.
„Indija je, generalno gledano, od samog početka, želela da se na sastanku razgovara o pitanjima vezanim za klimu, energiju i hranu. Za ovu državu pitanja vezana za hranu, zalihe i energiju su od najvećeg značaja. Ali Zapad je insistirao da tema vezana za Ukrajinu bude na prvom mestu“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima ruskog politikologa Jurija Svetova, države G20 trebalo je da na posvete više pažnje značajnim pitanjima, među kojima su svetska ekonomija, interakcija država-članica G20 i potrebna pomoć nerazvijenim zemaljama.
„Međutim, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici želeli su da se na sastanku razgovara o ukrajinskoj krizi i osuđivanju Rusije“, naglašava naš sagovornik.

Zaboravili svrhu diplomatije

Prema rečima ruskog politikologa Vladimira Kornilova, Indija je predlagala da se na ovom sastanku ne razgovara samo o sukobu u Ukrajini.
„Ova zemlja je ponudila da se vode razgovori o važnim finansijskim i ekonomskim pitanjima. Na primer, zapadnim sankcijama koje štete svima, a posebno globalnom jugu. Međutim, zapadne delegacije su ovaj sastanak pretvorile u običnu farsu. I shodno tome, sve se završilo bez ikakvog dogovora“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski politikolog Pavel Šipilin. Prema njegovom mišljenju, Indija je predlagala važne teme za razgovor, međutim ovaj današnji sastanak je pokazao da Zapad nije bio spreman da razgovara o ozbiljnim temama koje se tiču svih zemalja.
„Zapad je prestao da razume svrhu diplomatije. Na ovakvim sastancima diplomate razgovaraju o onim temama koje su od interesa za sve države. Međutim, Zapadu je najvažnije da okrivljuje Rusiju. I nije razgovorano o ozbiljnim globalnim problemima. A upraov o tome treba da razgovaraju diplomate vodećih ekonomski razvijenih sila“, zaključuje sagovornik Sputnjika.
Lavrov na ministarskom sastanku G20 u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Završni dokument sa sastanka šefova diplomatije G20 usvojen bez tačaka o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala