- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Završni dokument sa sastanka šefova diplomatije G20 usvojen bez tačaka o Ukrajini

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov na ministarskom sastanku G20 u Indiji
Lavrov na ministarskom sastanku G20 u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Završni dokument sa sastanka šefova diplomatije zemalja G20 usvojen je bez stavova o Ukrajini zbog negodovanja Rusije i Kine, navedeno je u izjavi nakon susreta.
Kako je navedeno u dokumentu, „svi ministri inostranih poslova G20 saglasili su se sa tačkama 1 i 2, kao i s tačkama od 5 do 24“.
Ministarstvo inostranih poslova Indije je saopštilo da su „tačke 3 i 4 tog dokumenta (koje se tiču Ukrajine“, preuzete iz deklaracije lidera G20 na Baliju (održanom 15. i 16. novembra na Baliju), usaglašene sa svim zemljama članicama, osim Rusije i Kine“.
Ministar inostranih poslova Indije Subramanjam Džajšankar izjavio je da među šefovima diplomatije zemalja G20 nije bilo saglasnosti u vezi s ukrajinskim pitanjem.
„Da smo imali idealan sastanak i saglasnost sa svim pitanjima, onda bi to bila zajednička izjava. Ipak, bilo je pitanja, a reći ću otvoreno, u vezi sa sukobom u Ukrajini, o kojima strane nisu mogle da se usaglase. Odnosno, u vezi sa širokim spektrom pitanja nismo uspeli da usvojimo završni dokument, nego rezime predsednika, pošto su u vezi s ukrajinskim pitanjem postojale nesuglasice koje nismo mogli da razrešimo među raznim stranama, koje imaju različite poglede“, naglasio je Džajšankar.
Nakon sastanka je objavljen „Rezime predsednika i završni dokument“.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prethodno je izjavio da završni zajednički dokument sa sastanka ministara inostranih poslova članica G20 nije usaglašen u celini, zbog sporova oko situacije u Ukrajini.
Prema njegovim rečima, zemlje Zapada insistirale su na tome da se u završni dokument šefova diplomatije zemalja G20 ubaci formulacija o Ukrajini koja je bila usaglašena ranije, na samitu G20 na Baliju, ignorišući argumente Rusije i terorističke napade na gasovode „Severnog toka“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Lavrov: Deklaracija G20 nije usvojena zbog sporova o Ukrajini, Zapad ignoriše ruske argumente
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija neće dozvoliti da se napadi na „Severni tok“ gurnu pod tepih, imamo podršku Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala