- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodni top Hijacint S u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Oko 50.000 boraca ukrajinskih vojnika obučeno je na Zapadu; Sporazum o žitu ne funkcioniše

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 372. Konflikt u Ukrajini se može završiti za dve godine, izjavila je sekretarka američke vojske Kristin Vormut i dodala da su se borbena dejstva „otegla“. Nemačka ministarka Analena Berbok izjavila da Ukrajina sama mora da odredi kriterijume za mir sa Rusijom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:45 02.03.2023
Uslovi za razgovor američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina još nisu stvoreni, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.
20:54 02.03.2023
Oko 50.000 boraca Oružanih snaga Ukrajine obučeno je na Zapadu u skladu sa standardima NATO-a, rekao je ukrajinski general Viktor Nazarov u intervjuu za Špigl.
Prema njegovim rečima, u proteklih šest meseci formiran je sistem zahvaljujući kome vojska, koju su obučili zapadni partneri, može sama da vrši obuku za svoje kolege. Kako pokazuje praksa, ukrajinska vojska savladava različita naoružanja za relativno kratko vreme, nastavio je sagovornik časopisa.
General se požalio da su neki od sistema naoružanja koji se isporučuju Kijevu prilično stari i zahtevaju tehničke popravke pre puštanja u rad.
„Ponekad nedostaje tehnička dokumentacija ili tek treba da bude prevedena“, rekao je Nazarov.
Istovremeno, najteži problem je pitanje municije, dodala je vojska.
20:33 02.03.2023
Rusija mora da konstatuje da sporazum o žitu ne funkcioniše, Zapad sabotira sprovođenje ruskog dela sporazuma, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Primorani smo da konstatujemo da paket sporazuma koji je predložio (generalni sekretar UN Antonio) Gutereš i koji je potpisan u Istanbulu 22. jula 2022. godine - ne funkcioniše. Glavni problem je sabotaža zapadnih zemalja u primeni Memoranduma Rusija-UN. Očigledno je da Amerikanci i Evropljani ne mare ni za potrebe zemalja kojima ono (žito) potrebno, ni za napore UN, koje već dugo i tvrdoglavo pokušavaju da pretvore u poslušno oruđe za služenje svojim političkim ciljevima", ističe se u tekstu.
19:31 02.03.2023
Zahvaljujući svom neutralnom statusu, Austrija bi mogla da igra ulogu posrednika u sukobu između Rusije i Ukrajine, izjavio je češki predsednik Miloš Zeman posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom, koji je doputovao u posetu Pragu.
„Rekao sam predsedniku (Austrije) da neutralnost Austrije, u određenom kontekstu, može da joj omogući da igra posredničku ulogu u slučaju Ukrajine i Rusije. Zemlja koja nije neutralna, naravno, ne može da igra takvu ulogu. Naravno, ne želim da se mešam u unutrašnje stvari Austrije, samo sam primetio da u određenom kontekstu – na primer, kada je reč o ulozi posrednika – neutralnost može biti od koristi“, citira Česka televizija predsednika Češke republike.
18:01 02.03.2023
Sirene za vazdušnu opasnost se čuju na celoj teritoriji Ukrajine.
14:17 02.03.2023
Stanovnike Kupjanska nasilno odvode iz grada, dajući njihove domove ukrajinskoj vojsci, izjavio je za Sputnjik načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.
„Dogodilo se ono o čemu smo već govorili. Kijevski režim je počeo nasilno da odvodi ljude iz Kupjanska... Oni to izvode kao navodnu spasilačku operaciju, ali sumnjamo kako će se to sve ispostaviti. Na taj način daju kuće i stanove civila na besplatno korišćenje Oružanim snagama Ukrajine“, objasnio je on.
Ranije je gradska vojna uprava Kupjanska javila da je u Kupjansku, zbog „nestabilne bezbednosne situacije“, najavljena obavezna evakuacija teško pokretnih osoba i porodica sa decom, a odluka je doneta 27. februara.
13:54 02.03.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Ono što se dogodilo u Brjanskoj oblasti je teroristički akt, zgromićemo ih
13:14 02.03.2023
Ukrajinske snage nastavile su sa granatiranjem Kurske oblasti Rusije – zabeleženo je devet naleta u blizini sela Troicko, 11 kod sela Begošča. U napadima nije bilo žrtava, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.
12:57 02.03.2023
Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije
Ruske snage uništile su skladište municije 14. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti;
Oružane snage Rusije pogodile su jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara u DNR;
U donjeckom pravcu je u protekla 24 sata ubijeno oko 270 ukrajinskih vojnika;
U hersonskom pravcu ruske snage ubile su do 80 ukrajinskih vojnika i uništile haubicu „Msta B“;
Gubici ukrajinskih snaga u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu u toku prethodnog dana iznosili su 80 vojnika;
Sistemi PVO ruskih snaga oborili su avion Su-25 i 14 ukrajinskih bespilotnih letelica;
Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su u DNR ukrajinski avion Su-24 i helikopter Mi-8;
Ruske snage pogodile su u hersonskom pravcu skladište municije 123. brigade Teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;
U krasnolimanskom pravcu ubijeno je do 160 pripadnika ukrajinskih snaga;
U kupjanskom pravcu prethodnog dana ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika;
Ruske snage uništile su centar veze i skladište municije 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke u DNR;
Takođe je uništen ukrajinski PVO sistem Buk-M1 i radar za navođenje raketa za sistem S-300.
12:02 02.03.2023
U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva ponovo je proglašena uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
11:20 02.03.2023
U svetlu događaja u Brjanskoj oblasti Rusije, granica sa Ukrajinom nalazi se pod strogom kontrolom, saopštio je za Sputnjik Državni granični komitet Belorusije.
11:05 02.03.2023
U Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine registrovana su oštećenja na elektrodistributivnim mrežama, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ na svom Telegramu.
Kako se navodi, u toku su radovi na popravci.
10:52 02.03.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u oblastima Ukrajine koje se graniče sa Brjanskom oblasti Rusije: Černigovskoj, Sumskoj i Poltavskoj.
10:51 02.03.2023
Pripadnici Ruske garde i FSB tokom istrage  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Situacija pod kontrolom nakon napada ukrajinskih diverzanata u Brjanskoj oblasti Rusije
10:42 02.03.2023
Ukrajinske snage gađale Kursku oblast Rusije
Selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije ponovo se našlo pod vatrom ukrajinskih snaga, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.
„U ovom trenutku nastavlja se još jedno granatiranje sela Tjotkino u Kurskoj oblasti. Naše oružane snage uzvraćaju vatru. Prema preliminarnim informacijama, ima žrtava. Hitne službe spremne su da pruže blagovremenu pomoć“, napisao je Starovojt na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, u napadu su ranjena dva muškarca, jedan je preminuo pre dolaska hitne pomoći, a drugi u bolnici.
On je dodao da je zabeleženo pet udara granata.
„Prema preliminarnim informacijama, tri domaćinstva su oštećena gelerima. Takođe, usled granatiranja u selu je u prekidu isporuka električne energije“, dodao je Starovojt.
09:44 02.03.2023
Oružane snage Ukrajine će pre ili kasnije napustiti Artjomovsk (Bahmut), u toku su pripreme za organizovano povlačenje, izjavio je član Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinske Vrhovne rade Sergej Rahmanjin.
„Mislim da će Bahmut najverovatnije pre ili kasnije biti ostavljen, jer sa vojnog stanovišta, ako pogledate kartu, kada je okružen sa obe strane, nema smisla braniti ga po svaku cenu“, rekao je poslanik u intervjuu za ukrajinski radio „NV“.
09:37 02.03.2023
Grupa ukrajinskih diverzanata danas se probila na teritoriju Klimovskog rejona Brjanske oblasti u Rusiji, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.
Oni su otvorili vatru na jedan automobil pri čemu je jedan muškarac ubijen, a dete ranjeno.
Gubernator je dodao da se u oblasti sprovode sve potrebne mere za likvidaciju diverzanata.
08:02 02.03.2023
Rogov: Ukrajinske snage pojačale granatiranje Zaporoške oblasti
Ukrajinske trupe pojačale su granatiranje naselja u Zaporoškoj oblasti, izjavio je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.
„Intenzitet granatiranja je pojačan. To ukazuje da neprijatelji dobijaju granate. Gađaju Tokmak, Pologe, Vasiljevku. Generalno, (gađaju) sve mirne gradove i predgrađa do kojih mogu da dobace“, rekao je Rogov u emisiji „Solovjov uživo“.
Prema njegovim rečima, ukrajinske specijalne službe izvršile su masovne racije u gradu Zaporožju u potrazi za proruski nastrojenim građanima.
On je dodao i da kijevski režim pokušava da zastraši stanovnike grada Zaporožja.
Rogov je saopštio da je raketa ukrajinske PVO pala na višespratnicu u gradu Zaporožje.
Kako je naveo tokom protekle noći, dok su ruske snage gađale ukrajinske vojne objekte, jednu raketu oborio je ukrajinski PVO sistem i te dve rakete pale su na višespratnicu. U toku je raščišćavanje razrušene zgrade. Spasioci su ispod ruševina pronašli tela troje poginulih, a tri osobe su hospitalizovane. Spaseno je 11 osoba, među kojima i jedna trudnica, a evakuisano je 17 stanovnika.
On je naglasio da je desetak stanova potpuno uništeno i da se srušilo tri sprata četvorospratnice.
07:41 02.03.2023
Ukrajinske snage izgradile su nove prelaze preko reke Žerebec u blizini naselja Makejevka na severu LNR, što može biti povezano sa ruskim napadima na glavne rute snabdevanja u toj oblasti, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
07:38 02.03.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala