- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako su ministri spoljnih poslova G20 završili sastanak u Nju Delhiju bez stava o Ukrajini

© AP Photo / Aijaz RahiSkup G20 u Nju Delhiju
Skup G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Upadljive razlike u vezi sa stavom o Ukrajini između članica G7 i novonastalih sila unutar organizacije G20 postale su na upravo završenom sastanku ministara spoljnih poslova u Nju Delhiju vidljivije nego ikada ranije.
Predsednička palata u Nju Delhiju danas je bila nalik tvrđavi tokom sastanka ministara spoljnih poslova G20 - sa stotinama policajaca i bezbednosnih agenata zbog čega su novinarske ekipe mogle samo sa distance da posmatraju okupljanje diplomata ili ih slušaju na velikom ekranu u medija centru.
Neki političari su se, međutim, dobrovoljno javili da razgovaraju sa predstavnicima medijskih kuća. Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra, čija je zemlja pozvana na sastanak iako nije članica G20, izneo je oštre primedbe o umešanosti Rusije u ukrajinsku krizu insistirajući na podršci Haga vojnom rešenju sukoba. Hukstra nije želeo da odgovori na pitanje Sputnjika da li holandska javnost podržava agresivnu ratnu retoriku njegove vlade, ali sudeći po nedavnom mitingu u Amsterdamu, mnogi Holanđani se ne slažu sa učešćem njihove zemlje u sukobu u Ukrajini.
Katarina Kolona, ministarka spoljnih poslova Francuske, koja je jedan od osnivača grupe G7 i koja je, za razliku od holandskog kolege imala svoje mesto za stolom na sastanku G20, pozvala je na kažnjavanje Moskve zbog umešanosti u sukob u Ukrajini.
Ministarka Kolona je izdala saopštenje koje je pre izgledalo kao striktno formulisano uputstvo za druge članice G20 o tome šta treba da urade u vezi sa ukrajinskim pitanjem – što mnoge nove supersile verovatno neće prihvatiti, barem ne zbog njenog tona u saopštenju.
Kako javlja dopisnik Sputnjika iz Nju Delhija, iskusni novinari su unutar G20 primetili rastući nesklad po pitanju podrške Kijevu ili Moskvi – i to između zapadnih nacija i drugih članica organizacije.
„Podele koje su na početku bile veoma loše samo su se pogoršale tokom prošle godine“, rekao je za Sputnjik, na marginama sastanka u Nju Delhiju, novinar Asošijeted presa Met Li. „Vidite da su Kinezi sada još više na strani Rusa. I to je alarmantno, mislim, za SAD i njihove zapadne saveznike“, dodao je on.
Moskva je, pak, na sastanku postavljala teška pitanja o energetskoj i prehrambenoj bezbednosti, koja su indirektno vezane za ukrajinski sukob, dok je Zapad pokušavaoda umanji njihov značaj. Ipak, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov insistirao je na potrebi da se istraži prošlogodišnja sabotaža gasovoda Severni tok, koju su, prema rečima američkog novinara Simora Herša, izvele SAD uz pomoć Norveške.
Za razliku od stava o ukrajinskom sukobu, koji zbog primedbi Moskve i Pekinga nije pomenut u deklaraciji ministara spoljnih poslova G20, diplomate su osudile terorističke napade na kritičnu energetsku infrastrukturu.
Završni dokument, takođe,naglašava važnost pune i blagovremene implementacije sporazuma o žitu uz posredovanje UN od strane svih strana u sporazumu, što se može smatrati pobedom Moskve, pošto je Rusija želela da se pozabavi tim pitanjem u Nju Delhiju upravo iz ove perspektive.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ostaće u Nju Delhiju još najmanje jedan dan kako bi učestvovao na geopolitičkoj i diplomatskoj konferenciji Rajsinskog dijaloga.
Lavrov na ministarskom sastanku G20 u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Završni dokument sa sastanka šefova diplomatije G20 usvojen bez tačaka o Ukrajini
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Lavrov: Deklaracija G20 nije usvojena zbog sporova o Ukrajini, Zapad ignoriše ruske argumente
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala