- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li tražiti i Skoplje? Akcija Albanaca i u Makedoniji – protiv ZSO na Kosovu i Metohiji

© AP Photo / Boris GrdanoskiAlbanci na protestu u Skoplju - arhivska fotografija
Albanci na protestu u Skoplju - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Opoziciona partija „Alternativa“ traži „zajednicu albanskih opština“ u Severnoj Makedoniji kako bi uplašila Makedonce i pružila podršku Kurtiju u briselskim pregovorima.
Taj predlog odbacile su sve relevantne makedonske stranke, uključujući i vladajuću albansku partiju DUI. Za njih je zahtev „Alternative“ patetičan, antiamerički, antievropski i štetan za konačno rešenje kosovskog pitanja

Zajednica albanskih opština: Plašenje Makedonaca i podrška Kurtiju

Predsednik Demokratske zajednice Srba u Severnoj Makedoniji i poslanik makedonskog Sobranja Ivan Stoilković kaže za Sputnjik da je taj predlog pase tema, a da je njegova svrha plašenje makedonskog naroda.
„Sad daju takve izjave da bi se Makedonci držali što više na zemlji i da ne bi dizali galamu oko nekih elementarnih interesa koji su im ugroženi. S druge strane, to se vezuje i za regionalni kontekst. To je kao neka podrška Aljbinu Kurtiju da ne dozvoli formiranje Zajednice srpskih opština shodno Briselskom sporazumu“, dodaje Stoilković.

Remetilački faktor

Istoričar dr Čedomir Antić kaže da ne razume kakva je to „Alternativa“ pošto je kod Albanaca, ne samo u Severnoj Makedoniji, sve mejnstrim jer „svi rade na tome da dobiju što više zemljišta, a do skoro su radili i na tome da imaju i što više stoke“.
On podseća da je Kurti za ZSO rekao da je aparthejd i rasistička ideja, a onda je za aparthejd i rasističku ideju pokušao da pridobije velike sile ne bi li Srbiji nametnuo zajednicu albanskih opština, bez obzira što osim Kosova i Metohije sve balkanske države imaju status međunarodno priznatih članica Ujedinjenih nacija.
Zastava Albanije - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
REGION
Albanci traže formiranje zajednice albanskih opština u Makedoniji
Jedan od velikih političkih problema u naše vreme je i to što albanska politička elita ne shvata koliki je remetilački faktor u čitavom regionu i što misle da ako služe SAD mogu da rade šta god hoće.
„Oni odbijaju da prihvate nacionalne manjine na celoj teritoriji Albanije, odbijaju čak i da ih popišu. Traže otcepljenje Kosova, a ne bi nikad dozvolili otcepljenje juga Albanije i Grka koji su tamo u većini i kojih je mnogo više nego Albanaca u bilo kom drugom delu Balkana. U Makedoniji imaju dominantnu ulogu i pored toga traže zajednicu albanskih opština. Ne bi me čudilo da traže da i celo Skoplje bude u toj zajednici opština. Tako da mi imamo posla sa jednim primitivnim, ekstremističkim, zatvorenim nacionalizmom koji živi u okruženju velikih sila koje ih koriste kao instrument.“
A to su sve problemi s kojima se suočavaju Albanci koji žele da imaju demokratsku državu a možda i da se sporazumeju sa svojim susedima, naglašava Antić.

Sukob između albanskih partija

Kritike vladajuće albanske partije DUI na račun predloga opozicione „Alternative“ za Antića su vrlo logične, zato što je toliko autoritarna ideologija albanskog nacionalizma i toliko nema alternativu, da je kod njih i Enver Hodža bio nacionalista.
Zbog toga, ako neka albanska partija u konkretnom slučaju „Alternativa“ hoće da obori drugu (DUI), onda moraju nastupati kao veći „patrioti“ od njih. Zbog toga im je DUI odgovorio da ne samo da će uzeti zajednicu albanskih opština, već i celu Makedoniju.
„Hoće da kažu, „za razliku od vas mi znamo gde zeka pije vodu i da samo sa Amerikancima to možemo postići. A vi sad kvarite posao našoj braći na Kosovu koja su nam ovde pomagala…“, ističe Antić.
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SRBIJA
„Želimo reciprocitet“: Albanci iz „preševske doline“ u Vašingtonu traže zajednicu Albanaca u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala