- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Albanci traže formiranje zajednice albanskih opština u Makedoniji

© AP Photo / VISAR KRYEZIUZastava Albanije
Zastava Albanije - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je predlog za formiranje zajednice albanskih opština u ovoj državi neprihvatljiv, neozbiljan, neevropski i neamerički.
Kovačevski je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ovu ideju koju je pokrenula partija Albanaca - Alternativa.
"Juče smo reagovali i kao politička stranka, da je to neozbiljna ideja. Odnosi u našoj zemlji rešeni su Ohridskim okvirnim sporazumom, koji su potpisali predstavnici svih političkih partija – i Makedonaca i Albanaca, a koji garantuju SAD i Evropska unija", rekao je Kovačevski.
Pojasnio je da je osnov tog sporazuma da Severna Makedonija danas predstavlja primer suživota i ostvarivanja prava svih etničkih zajednica u državi.
"Na osnovu tog sporazuma u našoj zemlji izgrađene su institucije za zaštitu i unapređenje prava manje zajednice na najvišem nivou u odnosu na sve druge zemlje u Evropi", rekao je Kovačevski, koji je u Gostivaru dodelio ključe socijalnih stanova.
On se osvrnuo na Briselski sporazum koji su potpisali Beograd i Priština, koji, između ostalog, predviđa obavezu albanske strane za formira Zajednicu srpskih opština i pojasnio da je reč o aktu koji su potpisale, kako je rekao, dve strane i koji rešava probleme koji su postojali u prošlosti.

"Mi smo ovde zajedno uredili svoja prava, kako ćemo živeti i kako ćemo napredovati i na osnovu toga smo postali članica NATO, zemlja koja pregovara sa EU, a bezbednost i stabilnost naše zemlje je na takvom nivou", rekao je Kovačevski i istakao da one koji zagovaraju taj predlog, smatra da su ili neobavešteni ili, kako je rekao, „nisu na pravi način razmotrili sporazume kojima se rešavaju identitetska pitanja na Balkanu.

”Moraće malo više da se udube u to kako se rešavaju problemi u Severnoj Makedoniji", rekao je Kovačevski preneo je portal skopskog Kurira.

Glavne partije u Severnoj Makedoniji protiv formiranja Zajednice albanskih opština

Dve glavne vladajuće stranke u Severnoj Makedoniji, SDSM i DUI i makedonska opozicija odbacile su danas ideju albanske opozicione partije Alternativa za formiranje Zajednice albanskih opština, ocenjujući je kao neprihvatljivu i neozbiljnu. Alternativa je juče pozvala stranke Albanaca koje imaju vlast u opštinama, DUI, Alijansu za Albance i Besu, da pokrenu inicijativu za osnivanje Zajednice albanskih opština u Severnoj Makedoniji, kao reciprocitet za ono što međunarodna zajednica traži od Kosova, da uspostavi Zajednicu srpskih opština.
Iz SDSM, partije premijera Dimitra Kovačevskog, poručili su da situacija na Kosovu ne može da se ni na koji način preslika u Severnu Makedoniju i da je saradnja opštinama apsolutno moguća, po zakonu.
„Svaka opština može da sarađuje u bilo kom obliku, kada nađe interesovanje za određenu temu. Smatramo da je ovaj zahtev neozbiljan, on treba da se koristi za sticanje političkih poena i na kraju je neprihvatljiv”, rekla je Sanela Škrijelj iz SDSM-a.
Najveća albanska partija DUI, partner SDSM u vladi Severne Makedonije, ocenila je da je predlog Altermative za formiranje Zajednice albanskih opština, antievropski i antiamerički i da je štetan za konačno rešenje kosovskog pitanja.
„Patetično, antiamerički i antievropski, štetno je za konačno rešenje kosovskog pitanja. Neuspešan pokušaj opstanka na političkoj sceni nakon fijaska”, poručili su iz DUI Alternativi, koja je pre nekoliko dana napustila vladu Dimitra Kovačevskog zbog ulaska Alijanse za Albance.
Ideja Alternative je neprihvatljiva i za lidera najveće makedonske partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je ocenio da je dovoljan Ohridski sporazum i dodao da takve ideje mogu samo da pogoršaju međunacionalne odnose.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala