- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department: Dobili smo od Rusije notu o zamrzavanju učešća u START-u

© SputnikStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su dobile zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Mogu da potvrdim razmenu diplomatskih nota između Rusije i SAD. I dalje smo spremni da održimo bilateralni sastanak kako bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i Rusije o START-u, kao i o svim drugim pitanjima koja se tiču njegovog izvršenja. Mi smatramo da je to pitanje veoma važno“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, SAD nastavljaju da u potpunosti ispune odredbe Sporazuma o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

„Mi nastavljamo da u potpunosti ispunjavama odredbe Sporazuma, između ostalog i o ogračenom broju naoružanja“, istakao je Prajs.

Saopštio je da SAD analiziraju dalje korake u vezi sa obustavom učešća Rusije u START-u, kao i kakav će uticaj imati to na sporazum u celini.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustvavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.
Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.
Predsednik Rusije je naglasio da pre nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati „na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija“ i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, „odnosno ukupni ofanzivni potencijal Severnoatlantske alijanse“.
O odluci Rusije da zamrzne učešće u dogovoru START 3 u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
RUSIJA
Rusija predala zvaničnu notu SAD o suspenziji učešća u START-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala