- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija predala zvaničnu notu SAD o suspenziji učešća u START-u

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Rusija je 28. februara predala SAD zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Juče smo predali zvaničnu notu američkoj stranim, u kojoj smo naveli da se ispunjavanje START-a obustavlja, ali da ćemo njegove centralne odredbe – ograničenje količine odgovarajućih sistema – poštovati“, rekao je Rjabkov.
Prema njegovim rečima, saopštenje SAD o nekakvom planu za Rusiju o inspekcijama u okviru sporazuma pojavilo se prekasno, jer odluka Moskve o istupanju iz START-a sada ne može da se preispituje.
„Sve smo rekli, predsednik je stavio tačku na 'i' u obraćanju Federalnoj skupštini, Ministarstvo inostranih poslova je to konstatovalo u saopštenju od 21. februara i mi ne možemo da se mirimo sa situacijom koja se kardinalno razlikuje od one koja je bila u periodu kada je sporazum izrađen i potpisan“, naglasio je Rjabkov.
Diplomata je dodao da ne isključuje mogućnost kontakta s predstavnicima SAD u Ženevi, na konferenciji o razoružavanju, te da je Moskva spremna da razmatra sva moguća pitanja, s tim što to neće uticati na situaciju u vezi sa Sporazumom o strateškom ofanzivnom naoružanju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustvavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.
Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.
Predsednik Rusije je naglasio da pre nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati „na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija“ i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, „odnosno ukupni ofanzivni potencijal Severnoatlantske alijanse“.
O odluci Rusije da zamrzne učešće u dogovoru START 3 u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
RUSIJA
Antonov: Evo šta SAD treba da urade kako bi START funkcionisao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala