- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva: Luke Odesa i Černomorsk možda korišćene za isporuke radioaktivnih materijala Ukrajini

© Sputnik / Evgeny BiyatovRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Moskva je zabrinuta zbog mogućnosti da su preko luka Odesa i Černomorsk Ukrajini isporučeni radioaktivni materijali i strahuje od provokacije u Pridnjestrovlju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Ne može da ne zabrine to što se takve stvari dešavaju u neposrednoj blizini Pridnjestrovlja gde kijevski režim namerno podstiče napetost. Ne sme se zaboraviti da su pomenute luke deo prehrambenog sporazuma. Spontano se rađa pitanje da se te luke i humanitarni koridor u celini možda ne koriste za neke druge ciljeve?“, navela je Zaharova.
Povod za ovakav komentar su informacije u ukrajinskim medijima o isporukama radioaktivnih materijala u luke Odeske oblasti.
Zaharova je skrenula pažnju i na to da vlasti u Kijevu nisu reagovale ovim povodom.
„Sudeći po svemu, režim Zelenskog je sprema, zarad vojne i finansijske pomoći Zapada, da iskoristi svaki povod za eskalaciju sukoba. Tom režimu je svejedno što takve avanture mogu da imaju katastrofalne posledice i masovne ljudske žrtve“, zaključila je Zaharova.
Prehrambeni sporazum koji je potpisan je 22. jula u Istanbulu predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije je 23. februara saopštilo da kijevski režim sprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja, koju će izvesti ukrajinske jedinice, uključujući neonaciste „Azova“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Kao izgovor za invaziju na nepriznatu Pridnjestrovsku Republiku, Kijev planira da inscenira navodnu ofanzivu ruskih trupa sa teritorije Pridnjestrovlja.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će oružane snage Rusije adekvatno odgovoriti na provokaciju kijevskog režima protiv Pridnjestrovlja, ako se ona desi.
Pripadnik ruskog mirovnog kontingenta u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Situacija oko Pridnjestrovlja ─ povod za pažnju i zabrinutost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala