- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov saopštio Čavušogluu uslov za produženje prehrambenog sporazuma

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Nju Delhiju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Prehrambeni sporazum može biti produžen ako se uzmu u obzir interesi Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.
Lavrov i Čavušoglu sastali su se na marginama sastanka ministara spoljnih poslova članica G20 u Nju Delhiju.
„Prilikom razgovora o izgledima za realizaciju Crnomorske inicijative za izvoz žita, ruska strana je istakla da je produženje paketa sporazuma o žitu moguće samo ako se uzmu u obzir interesi ruskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda i đubriva u pogledu nesmetane isporuke na svetska tržišta“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Pored toga, ministri su razmenili mišljenja o rusko-turskom političkom dijalogu i saradnji u trgovinsko-ekonomskoj sferi, uključujući mere za pružanje pomoći Turskoj u saniranju posledica zemljotresa koji je pogodio zemlju u februaru.
Takođe, Lavrov i Čavušoglu dotakli su se teme normalizacije odnosa između Turske i Sirije.
„Razmatran je niz međunarodnih problema, uključujući situaciju u Siriji. Posebna pažnja je posvećena radu zainteresovanih zemalja regiona na normalizaciji tursko-sirijskih odnosa, uz intenziviranje zajedničkih napora na eliminisanju terorističkih pretnji u Siriji“, dodaje se u saopštenju ruskog resora.
Prehrambeni sporazum predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora. „Crnomorska inicijativa“ usvojena je 22. jula prošle godine u Istanbulu i prvobitno je bila predviđena da važi do 18. novembra 2022. godine (120 dana). U nedostatku primedbi strana, sporazum je produžen na još 120 dana, do 18. marta tekuće godine.
Rusija je više puta isticala da se odredba o izvozu ukrajinske hrane sprovodi, dok ruski deo sporazuma još nije realizovan.
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija ne smatra svrsishodnim produženje sporazuma o žitu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala