- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija ne smatra svrsishodnim produženje sporazuma o žitu

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice u Novosibirskoj oblasti
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Ruska strana smatra da su koncept istanbulskog paketa sporazuma, kao i produženje prehrambenog sporazuma u martu bez opipljivih rezultata – neprikladni, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin u intervjuu za RTVI.
Odgovarajući na pitanje o perspektivama produžetka prehrambenog sporazuma u martu za narednih 120 dana, zamenik ministra je istakao da stav Rusije po ovom pitanju ostaje nepromenjen.

„Bez opipljivih rezultata na realizaciji memoranduma Rusija – Ujedinjene nacije, pre svega, na realnom ukidanju sankcionih ograničenja na ruskim poljoprivrednim proizvodima, koncepcija paketa sporazuma potpisanih u Istanbulu, kao i jednostavno produženje ukrajinskog dokumenta su nesvrsishodni“, objasnio je Veršinjin.

Diplomata je istakao da je „crnomorska inicijativa“ za izvoz ukrajinske hrane usvojena 22. jula prošle godine u Istanbulu i prvobitno je bila predviđena da važi do 18. novembra 2022. godine (120 dana).
On je napomenuo da je zatim, u nedostatku primedbi strana, sporazum produžen na još 120 dana, do 18. marta tekuće godine.
„Važenje memoranduma Rusija – UN o normalizaciji izvoza domaćih poljoprivrednih proizvoda je tri godine“, istakao je on.
Veršinjin je ranije ocenio da je slobodan pristup ruskim poljoprivrednim proizvodima i đubrivima na tržištu, koji je predviđen prehrambenim sporazumom, i dalje otežan.
Prehrambeni sporazum koji je potpisan je 22. jula u Istanbulu predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
RUSIJA
Rusija upozorila: Sporazum o žitu produžen – svaka zloupotreba koridora će biti suzbijena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala