- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko su kandidati u predsjedničkoj trci u Crnoj Gori i na čiju podršku mogu računati

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Izbori u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Na listi kandidata za predsjednika Crne Gore zasad se našlo šest imena, a konačni spisak onih koji će se takmičiti na izborima 19. marta Državna izborna komisija (DIK) utvrdiće sjutra, jer je influenseru Jovanu Raduloviću ostavljen rok od 48 sati da ispravi nedostatke.
DIK je do sada potvrdio kandidature Jakova Milatovića (Pokret Evropa sad), lidera Demokrata Alekse Bečića, lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, aktuelnog šefa države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.
Ranije su u predsjedničkoj trci za šefa države već učestvovali Milo Đukanović, Andrija Mandić i Draginja Vuksanović Stanković.
Jakov Milatović, Aleksa Bečić i Goran Danilović prvi put će se oprobati u trci za predsjednika Crne Gore.

Mandić drugi put u trci za predsjednika

Andrija Mandić (DF) je kandidat kome je DIK prvo potvrdio kandidaturu. Jedan je od osnivača i lidera Srpske narodne stranke, od 2003. godine, zatim je bio zamjenik ministra za privredu.
Bio je na čelu koalicije Srpska lista i njen predsjednički kandidat na izborima 2008. godine. Od 2009. je na čelu Nove srpske demokratije, a od 2012. godine osnivač je i član predsjedništva Demokratskog fronta. Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici, prije aktivnog političkog angažmana bio je preduzetnik.
Mandić računa na glasače DF-a, a sinoć mu je podršku dao i Glavni odbor SNP-a, kao i Prava i Slobodna Crna Gora. Mandić je u predsjedničku kampanju ušao sa porukom o neophodnom pomirenju u Crnoj Gori.

Milo se bori za treći predsjednički mandat

Aktuelni crnogorski predsjednik Milo Đukanović je čitav život u politici. Za premijera je prvi put izabran 15. februara 1991, na svoj 29. rođendan. Bio je najmlađi premijer u Evropi. Tu dužnost obavljao je u sedam mandata.
On će na izborima pokušati da dobije treći predsjednički mandat. U prvom je bio od 1998. do 2002. godine, dok mu drugi, aktuelni, teče od 2018.godine.
Lider je opozicione Demokratske partije socijalista, koja je vladala Crnom Gorom od 1990. do 2020. godine. U tom periodu Crna Gora je obnovila nezavisnost i ušla u NATO, ali su vlast opterećivale brojne korupcionaško-kriminalne afere. Đukanović je bio premijer Crne Gore u sedam mandata i dva puta predsjednik Crne Gore.
Đukanović računa na glasove članova i simpatizera DPS-a, ali i na glasove SD i Bošnjačke stranke, Liberalne partije, koji nemaju svoje predjsedničke kandidate, kao i na glasove dijaspore.
Državna izborna komisija je inače juče odbacila prigovor Moma Joksimovića iz Stranke penzionera na kandidaturu Đukanovića. Joksimović je, između ostalog, u prigovoru sporio činjenicu što bi, u slučaju da bude izabran, to bio treći mandat Đukanovića na mjestu predsjednika Crne Gore. DIK je zaključio da je to predmet za Ustavni sud a ne za njih.
Ustavnom sudu se obratila predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić. Ona je tražila da se poništi predsjednička kandidatura Đukanovića. U žalbi je navela da je DIK pogrešno primjenio materijalno pravo jer Đukanović, kako tvrdi, nema ustavni osnov da bude treći put kandidat za predsjednika.

Milatović koautor ekonomskog programa Evropa sad

Jakov Milatović je bivši ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića koji je, kako piše u njegovoj biografiji, osnovne studije završio na Ekonomskom fakultetu sa prosječnom ocjenom 10, a magistarske na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.
Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Milatović je, zajedno sa Milojkom Spajićem, tvorac ekonomskog programa koji je omogućio uvećenje plata zaposlenim u Crnoj Gori. Na lokalnim izborima u Podgorici u oktobru prošle godine Evropa sad je ostvarila najbolji rezultat što je omogućilo tom savezu da dobije funkciju gradonačelnika. Zbog nedostatka kvoruma Ustavnog suda do sada nije promijenjena vlast u Glavnom gradu, ali se to očekuje ovih dana.
Milatović je ušao u predsjedničku trku nakon što je DIK odbacio kandidaturu Milojka Spajića, predsjednika Pokreta Evropa sad, jer je imao dvojno državljanstvo. Ankete su i pred loklane izbore u Podgorici potcijenile Evropu sad, koja je tada ostvarila najbolji rezultat u Glavnom gradu. Demohrišćanska stranka je podržala kandidaturu Milatovića.
Jakov Milatović ima 36 godina.

Bečić najmlađi predsjednik Skupštine

Aleksa Bečić je bio najmlađi predsjednik Skupštine, na čijem čelu je proveo 16 mjeseci i smijenjen je u februaru 2022. godine u paketu sa Vladom Zdravka Krivokapića.
Za predsjednika Demokrata izabran je 2015. godine. Godinu ranije, kao funkcioner Socijalističke narodne partije (iz koje su ponikle Demokrate), bio je nosilac liste na lokalnim izborima u Podgorici pod nazivom „Mladost. Mudrost“. I on je ekonomista po struci. Njegova Demokratska Crna Gora je zajedno sa Demokratskim frontom i Pokretom URA osvojila vlast na parlamentarnim izborima 2020. godine. Demokrate su ponudile Pokretu Evropa sad da na ovim predsjedničkim izborima imaju zajedničkog kandidata, a kada je ta ponuda odbijena odlučeno je da se Bečić kandiduje.
Građanski pokret URA, kako je kazao njegov predsjednik Dritan Abazović, narednih dana će donijeti odluku kom predsjedničkom kandidatu će dati podršku, a vjerovatno će to biti Milatović ili Bečić.

Danilović za povlačenje priznanja Kosova

Goran Danilović je završio filozofiju u Nikšiću, bio je novinar na RTCG-u. Jedan je od osnivača Radio Svetigore, zamjenik glavnog urednika i urednik „Glasa Crnogorca“.
Bio je potpredsjednik Nove i poslanik DF-a, potom drugi čovjek Demosa i poslanik sa liste te partije. Nakon rascjepa u Demosu, osnovao je Ujedinjenu Crnu Goru.
Bio je ministar unutrašnjih poslova u Vladi takozvanog izbornog povjerenja. Imenovan je na mjesto v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u oktobru 2021. godine. Njegova stranka se zalaže za povlačenje priznanja Kosova i ukidanja sankcija Rusiji.

Draginja 2018. dobila 8,2 odsto glasova

Draginja Vuksanović Stanković je pravnica, takođe kao i Milatović diplomirala je sa prosječnom ocjenom 10. Doktorirala je i predaje na Pravnom fakultetu u Podgorici od marta 2001. godine.
Bila je predsjednica SDP-a i kandidatkinja te partije na predsjedničkim izborima 2018. godine, a tada je osvojila 8,20 odsto glasova. Njenu kandidaturu analitičari ocjenjuju kao potrebu SDP-a da ima otklon prema DPS-u, usled eventualnog poraza Đukanovića na predsjedničkim izborima i daljeg urušavanja DPS-a.
Mandić, Milatović, Bečić i Danilović bliski su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
REGION
Svi protiv Mila – u drugom krugu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala