- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Svi protiv Mila – u drugom krugu

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Predstojeći predsjednički izbori rješavaće se u dva izborna kruga jer je jasno da kandidat DPS-a Milo Đukanović ne može da pobjedi u prvom krugu, kaže novinar Mladen Stojović.
Državna izborna komisija Crne Gore danas je potvrdila kandidature na predsjedničkim izborima Alekse Bečića ispred Demokrata i Jakova Milatovića iz Pokreta Evropa sad. Ranije su potvrđene kandidature Andrije Mandića (DF), Mila Đukanovića (DPS), Draginje Vuksanović Stanković (SDP), Gorana Danilovića (Ujedinjena Crna Gora).
Novinar Mladen Stojović za Sputnjik kaže da je drugi krug predsjedničkih izbora izvjestan a izvjesno je i da Milo Đukanović u prvom krugu ne može da računa na više od trećine glasača koji će iskoristiti svoje biračko pravo.
“Sve priče o mogućoj pobjedi aktuelnog predsjednika Crne Gore su samo spinovi koji imaju za cilj mobilizaciju njemu naklonjenog biračkog tijela. Jasno je da će Đukanović biti pobjednik u prvom krugu jer anti DPS strana ima 4+1 kandidata, dok se dio glasova na koje računa kandidat DPS-a odnosi samo na Draginju Vuksanović. Pod ovim "+1" mislim na potencijalnog kandidata influensera Jodžira koji bi, ako mu DIK potvrdi kandidaturu, ogrebao dio glasova kandidatima Milatoviću i Bečiću pošto samo oni mogu da računaju na podršku birača kojima ideološki i nacionalni stavovi nisu prioritetni a to je karakteristika najmlađeg biračkog tijela. Danas je, inače, više medija prenijelo da je Jodžir viđen kako izlazi iz kancelarije DPS-a”, kaže Stojović.
U drugom krugu je sve moguće, ističe naš sagovornik, jer je već sada jasno da ne mogu svi kandidati anti DPS strane da računaju na istu podršku.
“Dilema je samo da li će ovaj, većinski dio biračkog tijela Crne Gore, pretrpjeti toliko osipanje da će Đukanović dobiti šansu da se izvuče iz poraza uprkos tome što ga blizu dvije trećine građana u Crnoj Gori ne želi na čelu države. Adut Đukanovića su glasači dijaspore na čijoj mobilizaciji radi uz pomoć čelnika Bošnjačke stranke, ali i izborne manipulacije kojima je toliko puta ranije kreirao izborne rezultate. S obzirom da za 2,5 godine MUP nije radio na sređivanju biračkih spiskova, jasno je da "duboka država" DPS-a ima svoje skrivene adute, dok je nejedinstvo anti DPS strane takvih razmjera da Đukanovićeva odluka o ulasku u trku nije slučajna. Bivši analitičar CIA Dejvid Kenin je u intervjuu za podgoričke Vijesti poručio da će Đukanović udvostručiti napore da DPS vrati na vlast ako uspije da pobijedi na izborima. Samo ova rečenica je dovoljna da se shvati kakva je igra u toku. Ukoliko bude završena kako je zamišljeno od strane onih koji su je projektovali, biće jasno ko je sve, i kako učestvovao u igri. Porijeklo novca koji je investiran u realizaciju projekta nije teško pogoditi”, navodi Stojović.

Šta će donijeti drugi krug

Da će izbori za predsjednika Crne Gore biti održani u dva kruga predviđa i Vesko Pejak iz NVO Alternativa.

" Ukoliko budemo pametni, onda će drugi krug biti samo formalno održan. Ja iskreno ne znam šta neki kandidati rade u prvom krugu. Za Crnu Goru 21.vijek je startovao neuspješno. Nama je predsjednik osoba koja nam je uništila 20. vijek. Već 23 godine mi se pitamo da li ga treba glasati, posle svih ratova, nemaština, kriza, privatizacija, namještenih tendera, neprospavanih noći, namještenih izbora, namještenih konkursa...”, navodi Pejak koji se u tom kontekstu pita da li je Đukanović uopšte podoban za predsjednika.

Za njega je porazno što nijedan član Državne izborne komisije nije postavio takvo pitanje što, po njegovom mišljenju pokazuje da demokratija ne znači mnogo.

Knežević poziva na saradnju

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da očekuje od Jakova Milatovića (PES) i Alekse Bečića (Demokrate) da u drugom krugu predsedničkih izbora podrže predsedničkog kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića.
"Ja sam saopštio da ćemo mi kao Demokratski front i kao koalicija Za budućnost Crne Gore u kampanji pozvati sve kandidate koji su protiv Mila Đukanovića, osim Draginje Vuksanović Stanković, da sednemo za sto i da potpišemo sporazum i da ćemo mi, ukoliko u drugi krug uđe Aleksa Bečić podržati Aleksu Bečića, ukoliko uđe Milatović, podržati Milatovića, ali da tražimo i od Milatovića i od Bečića da podrže Andriju Mandića", kaže Knežević.
Knežević poziva lidera Demokrata Aleksu Bečića i zamenika predsednika Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, da sednu sa Andrijom Mandićem i potpišu sporazum u kojem će podržati anti DPS kandidata koji se nađe u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Influenser izlazi iz prostorija DPS-a?

U međuvremenu, influenser Jovan Jodžir Radulović, koji je predao kandidaturu za predsjednika Crne Gore u DIK, viđen je kako silazi sa sprata na kom su prostorije Demokratske partije socijalista, pišu Vijesti.
Prema navodima pomenutog portala, uputili su i pitanje DPS-u o pomenutom slučaju, ali još uvijek nijesu dobili odgovor da li je to tačno i šta je influenser radio u njihovim prostorijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala