- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vojne vežbe snaga ODKB u Tadžikistanu  - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski vojnik za Si-En-En: Situacija u Artjomovsku je gora nego što zvanično govore

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 370. dan. Vode se borbe za Artjomovsk. Ukrajinske snage granatiraju gradove u Donbasu, nanoseći štetu civilnoj infrastrukturi. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da SAD u Ukrajini pripremaju provokaciju uz primenu otrovnih materija, s namerom da za to optuži Rusiju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:59 28.02.2023
Pentagon: Za Kijev nemamo tenkove „abrams“
Kopnena vojska SAD trenutno nema tenkove M1 „abrams“ koje bi mogla da preda Ukrajini, izjavila je pomoćnik šefa Pentagona za međunarodnu bezbednost Selest Valander. Ona je dodala da su sredstva koja je ranije Pentagon izdvojio za Kijev dovoljna za tekuće planove, ali da će se i dalje procenjivati o njihovoj neophodnosti.
21:58 28.02.2023
Ruska vojska je, koristeći samohodnu artiljerijsku jedinicu 2S1 Gvozdika, uništila položaj ukrajinskih snaga u području Avdejevke, javlja dopisnik Sputnjika.
Prema rečima oficira sa pozivnim znakom „Valek“, vojnici Oružanih snaga Ukrajine su se ukopali u rejonu sela Severni, postavili protivtenkovske bacače granata i sprečili napredovanje ruskih trupa.
21:53 28.02.2023
Ukrajinski mediji saopštili o eksplozijama na levoj obali Dnjepra u Kijevu, vazdušna opasnost nije objavljena.
21:04 28.02.2023
Istražni komitet Rusije istražuje okolnosti isporuke toksičnih hemikalija u Kramatorsk u DNR u pratnji grupe stranaca, saopštio je Istražni komitet Rusije.
Ranije je načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov saopštio da SAD i njihovi saučesnici nameravaju da izvedu provokaciju u Kramatorsku uz upotrebu toksičnih hemikalija.
20:08 28.02.2023
Ukrajinski vojnik za Si-En-En: Situacija u Artjomovsku je gora nego što zvanično govore
Ukrajinski vojnik se požalio američkoj televiziji Si-En-En da je situacija u Artjomovsku za Kijev gora u svim pravcima nego što se zvanično o tome govori.
„Situacija je u Bahmutu (Artjomovsku) sada veoma komplikovana. Ona je mnogo gora nego što se zvanično govori o tome. Potrebno je dodati da je još 100 odsto komplikovanija nego što to zvanično saopštavaju i to na svim pravcima, posebno na severnom pravcu“, rekao je ukrajinski vojnik.
19:20 28.02.2023
Ukrajina je zatražila od Turske i UN da se započnu pregovori o produženju sporazuma o žitu, ali još uvek nije dobila odgovor, prenosi Rojters pozivajući se na svoje izvore.
16:29 28.02.2023
Situacija u blizini grada Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) ostaje teška, izjavio je komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Aleksandar Sirski, prenosi Rojters.
Kako general primećuje, ruske trupe sada pokušavaju da opkole grad i preseku linije snabdevanja. Dopisnik Rojtersa koji je posetio Artjomovsk u ponedeljak, 27. februara, rekao je da nije video nikakve znake povlačenja ukrajinskih trupa i da pojačanja stižu uprkos granatiranju ruskih snaga. Međutim, napominje agencija, bilo kakva ofanzivna dejstva na tom području sada su nemoguća zbog prolećnog odmrzavanja.
15:15 28.02.2023
Kijev je skeptičan prema inicijativi Kine za prekid vatre u Ukrajini, rekao je u intervjuu za "Njuzmaks" šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.
„Nećemo pristati na primirje, jer Rusija uvek koristi prekid vatre da zamrzne sukob“, rekao je on.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski spreman je da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, rekao je Jermak, ali je odbio da komentariše mogućnost sastanka Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi izdanje.
14:20 28.02.2023
Blinken: Preduzećemo mere protiv kineskih kompanija koje podržavaju Rusiju
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će Vašington bez razmišljanja preduzeti mere protiv kineskih kompanija i fizičkih lica koje pružaju vojnu podršku Rusiji ili narušavaju antiruske sankcije.
„Veoma smo jasno upozorili Kinu na posledice takve podrške. Bez kolebanja ćemo se ustremiti na kompanije i fizička lica koja narušavaju naše sankcije ili na drugi način podržavaju Rusiju“, izjavio je Blinken na konferenciji za medije u Kazahstanu.
13:30 28.02.2023
Najvažnije iz brifinga ruske vojske:
- U pravcu Donjecka likvidirano skoro 350 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva borbena oklopna vozila, četiri automobila, haubica D-20 i dve haubice D-30;
- Na području Krasnog Limana likvidirano skoro 120 ukrajinskih vojnika, uništena četiri borbena oklopna vozila, samohodna haubica „akacija“;
- U pravcu Hersona uništeno skladište municije ukrajinske vojske;
- U pravcu južnog Donjecka i Zaporožja ubijeno ili ranjeno skoro 45 neprijateljskih vojnika, uništena dva borbena vozila pešadije, tri kamioneta i skladište municije;
- U pravcu Kupjanska ukrajinske snage izgubile skoro 25 vojnika i dva vozila;
- PVO sredstva oborila su šest projektila sistema „hajmars“, a uništeno je osam ukrajinskih dronova
13:28 28.02.2023
Ukrajinske vlasti su protiv predloga o prekidu vatre, izjavio je šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.
„Zašto smo tako skeptični i ne prihvatamo signal koji ponekad čujemo o prekidu vatre... Mi ne verujemo takvom signalu“, rekao je Jermak u intervjuu za televiziju „Njuzmaks“, komentarišući plan za rešavanje situacije u Ukrajini koji je predložio Peking.
On tvrdi da Rusija navodno „uvek koristi primirje“ u svoje svrhe.
„Dobar je signal što je Kina iznela svoj stav. Kina je spremna da se uključi u ovu proceduru“, primetio je Jermak.
On je dodao da je Zelenski izrazio spremnost da razgovara i sastane se sa kineskim liderom Si Đinpingom.
12:43 28.02.2023
Nemački koncern „Rajnmetal“ počeo je da isporučuje Ukrajini automatizovane izviđačke sisteme za praćenje velikih površina terena uz angažovanje minimalnog broja osoblja, navodi se u saopštenju koncerna.
„Vrednost porudžbine je desetine miliona evra. Isporuka je već počela“, ističe „Rajnmetal“.
U saopštenju se dodaje da izviđački sistemi uključuju mobilne osmatračke kule sa funkcijama dnevnog i noćnog snimanja, mini-dronove na auto-pilot, sisteme upravljanja i transportna sredstva.
„Rajnmetal“ radi na isporukama zajedno sa estonskom kompanijom „DefSecIntel“, koja proizvodi osmatračke kule „SurveilSPIRE“. Sistemi takođe uključuju bežične veze (4G i „Starlink“) za prenos videa do mobilnog komandnog mesta i solarne panele za obezbeđivanje stabilnog rada bez kablova za napajanje ili izvora goriva, objašnjava se u saopštenju.
11:52 28.02.2023
Ruski sistemi za radioelektronsko ratovanje suzbili su ukrajinske dronove koji su pokušali da napadnu civilne objekte u Krasnodarskoj oblasti i Adigeji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U saopštenju se dodaje da su oba drona izgubili kontrolu i skrenuli sa putanje leta.
11:18 28.02.2023
Artjomovsk je izgubljen za Ukrajinu, sada je pitanje samo kada će doći do zauzimanja grada, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.
Prema njegovim rečima, ruske snage deluju praktično u centralnoj oblasti Artjomovska.
Iako grad još nije opkoljen, protivnik nema mogućnosti da dovozi novu tehniku i municiju, niti da rotira snage.
„Već je jasno da je Ukrajina izgubila Artjomovsk, pitanje je samo koji će biti datum kada se to dogodi. Teško je, međutim, davati prognoze. Glavno je da se Artjomovsk sada dobro kontroliše. I protivnik sam priznaje da ne može da snabdeva svoj garnizon, koji je praktično osuđen na propast“, rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 1“.
Gagin je dodao da su u okolini grada uočeni tenkovi "leopard".
10:42 28.02.2023
Ukrajinske snage gađale su Svatovo i Stahanov u LNR sistemima "himars".
10:11 28.02.2023
U Kijevu ne isključuju mogućnost da će mobilisati još više ljudi, izjavio je savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak.
„Imamo dovoljno rezervi… I naravno, ako bude potrebe, mobilisaćemo još ljudi“, rekao je Sak u intervjuu za agenciju Blumberg, odgovarajući na pitanje da li Oružane snage Ukrajine imaju dovoljno ljudi, konkretno pešadije.
U Ukrajini je ratno stanje i opšta mobilizacija produžena od 19. februara na još 90 dana.
08:15 28.02.2023
Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin nazvao je oslobađanje mikrookruga Stupki u Artjomovsku velikim uspehom.
„Što se tiče artjomovskog pravca, tamo ‘vagnerovci’ imaju uspeha. Oni su u teškim uslovima, ali nastavljaju da idu napred. Šta god da neprijatelj uradi, oslobađaju selo za selom. A sada oslobodili okrug Stupki. Uzimajući u obzir činjenicu da se vodi borba za svaku kuću, ovo je zaista ozbiljan uspeh u ovoj fazi“, rekao je Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“.
07:32 28.02.2023
Ukrajinski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
RUSIJA
Ponestaje im municije: Zašto se na granici Pridnjestrovlja gomilaju ukrajinske trupe
07:31 28.02.2023
Sada je jedinstven trenutak da se obustavi sukob u Ukrajini, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko za kineske medije, a prenosi TV „Belorusija 1“.
Prema njegovim rečima, druga ovakva prilika se neće ponoviti. Pozvao je da se ova šansa iskoristi dok Rusija ne prevede svoju privredu na vojni kolosek.
Lukašenko je rekao i da je glavni cilj ruskog lidera Vladimira Putina bezbednost Rusije, odnosno da se isključi mogućnost napada na Rusiju iz Ukrajine. Moskva je spremna da ide putem pregovora, što je, kako kaže Lukašenko, pokazala od prvog dana specijalne operacije. SAD su, međutim, primorale kijevski režim da odustane od bilo kakvog dijaloga sa Rusijom.
07:20 28.02.2023
Vazdušna opasnost proglašena je u tri ukrajinske oblasti - Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala