- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Regionalni i globalni značaj: Lavrov potvrdio nastavak realizacije projekta „Sever –Jug“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPrikaz međunarodnog transportnog koridora „Sever-Jug“
Prikaz međunarodnog transportnog koridora „Sever-Jug“ - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Učesnici u projektu izgradnje međunarodnog transportnog koridora „Sever –Jug“ započeli su praktičnu realizaciju uspostavljanja železničke komunikacije na deonici Rašt-Astara duž obale Kaspijskog jezera preko teritorije Irana do granice sa Azerbejdžanom, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Reč je o uspostavljanju neprekidne železničke veze, između ostalog i na deonici Rašt-Astara. To nije neka tajna. O toj temi se odavno razgovara i sada je počela praktična realizacija. Ovde vodeću ulogu igraju Rusija i Azerbejdžan“, rekao je Lavrov nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhunom Bajramovom.

Kako je istakao, pomenuti projekat je od „regionalnog i globalnog značaja“.

Po rečima Lavrova, projekat otvaranja međunarodnog transportnog koridora „Sever –Jug“ svakako biti realizovan jer za to postoji politička volja svih strana.

Međuvladin sporazum o otvaranju multimodalnog transportnog koridora „Sever –Jug“ potpisale su Rusija, Indija i Iran 2000. godine. Kasnije se broj učesnika proširio na 14. Koridor „Sever –Jug“ dug je 7.200 kilometara i predstavlja kraću alternativu Sueckom kanalu. U poređenju sa morskim putem, udaljenost je smanjena za oko dva puta, a prema tome i vreme i troškovi prevoza za oko 30 odsto.
Sada projekat objedinjuje nekoliko različitih transportnih sistema različitih država. Indija je uložila u projekat oko 2,1 milijardu dolara, od čega je deo namenjen za izgradnju transportne infrastrukture u Iranu.
Saobraćajni koridor Sever-Jug u oblasti Astrahan koji povezuje Rusiju, Iran, Indiju i južnu Aziju. - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
RUSIJA
Počeo sa radom transportni koridor koji povezuje Rusiju i Indiju
Sever-Jug  - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
RUSIJA
Novi projekat Rusije, Irana i Azerbejdžana – otporan na blokade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala