- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raketna krstarica „Admiral Nahimov“ vraća se u borbeni sastav ruske mornarice 2024.

© Sputnik / Oleg LastochkinTeška nuklearna raketna krstarica "Admiral Nahimov" u bazi Severne flote Rusije
Teška nuklearna raketna krstarica Admiral Nahimov u bazi Severne flote Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Modernizovana raketna krstarica „Admiral Nahimov“ (projekat 11442M) vratiće se u borbeni sastav Vojno-mornaričke flote Rusije 2024. godine, rekao je u intervjuu za Sputnjik generalni direktor Objedinjene korporacije za izgradnju brodova Aleksej Rahmanov.
„Očekujemo izlazak 'Admirala Nahimova' 2024. godine. On je već počeo da se napaja strujom s obale, mislim da će za pola godine biti spreman za ukrcavanje posade“, rekao je Rahmanov.
„Admiral Nahimov“ se remontuje i modernizuje u „Sevmašu“ u Severodvinsku.
Brodogradilište je u januaru saopštilo da su na brodu zamenjene sve kablovske mreže, brodski radio-elektronski kompleksi, postavljeno je novo udarno raketno oružje „kalibar“ i „oniks“. Tokom prošle godine na brodu su remontovani svi sistemi, oprema i kompleksi.
„Admiral Nahimov“ (projekat 11442M „Orlan“) jedan je od najvećih vojnih brodova na svetu, njegov deplasman je 25.860 tona. Izgrađen je krajem osamdesetih godina, bio je u sastavu Severne flote, a krajem devedesetih je poslat na remont. Radovi za vraćanje „Admirala Nahimova“ u sastav ruske vojne mornarice počeli su 2013. godine, a nakon modernizacije krstarica će biti najmoćniji brod ruske flote, u budućnosti naoružan hipersoničnim raketama „cirkon“.
Za odbranu krstarice biće zaduženi PVO kompleksi „Fort-M" i „Pancir-M“, a za protivpodmorničku odbranu služiće kompleks „Otvet“ i torpedni sistem „Paket“ koji može da uništava brodove i podmornice, ali i neprijateljska torpeda.

Atomske podmornice „Aleksandar Treći“ i „Krasnojarsk“ stižu u flotu

„Sevmaš“ će Vojno-mornaričkoj floti Rusije tokom ove godine predati dve najnovije atomske podmornice: stratešku „Aleksandar Treći“ (projekat 955, „Borej-A“) i „Krasnojarsk“ (projekat 885, „Jasen-M“), rekao je Rahmanov.
Podmornice projekta 955 „Borej“ i modernizovanog 955 „Borej-A“ pripadaju četvrtoj generaciji atomskih podvodnih raketnih nosača. Naoružane su sa 16 balističkih raketa „bulava“ i namenjene za ispunjavanje zadataka strateškog nuklearnog obuzdavanja.
U sastavu Vojno-mornaričke flote Rusije u ovom trenutku je šest takvih podmornica: „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“, „Vladimir Monomah“, „Knez Vladimir“, „Knez Oleg“ i „Generalisimus Suvorov“.
U „Sevmašu“ su u raznim fazama izgradnje još tri podmornice tipa 955A: „Knez Požarski“, „Dmitrij Donski“ i „Knez Potemkin“.
Atomske podmornice projekta 885 „Jasen-M“ naoružane su krstarećim raketama „kalibar“ i „oniks“, a u perspektivi je planirano da nose hipersonične rakete „cirkon“. U sastavu Vojno-mornaričke flote Rusije sada je jedna podmornica projekta 885 i dve 885M. Još šest modernizovanih podmornica tog tipa je u raznim fazama izgradnje.
Aleksej Rahmanov je, takođe, rekao da će tokom ove godine Objedinjena korporacija za izgradnju brodova ruskoj vojnoj mornarici isporučiti dva borbena broda i jedno pomoćno plovilo, a zaključiće i nove ugovore za izgradnju brodova i podmornica.
„Tokom 2023. godine planiramo da u saradnji s Vojno-mornaričkom flotom porinemo dva borbena broda (korveta u Amurskom brodogradilištu, osnovni minolovac u Srednjonevskom brodogradilištu) i jedno pomoćno plovilo (srednji morski tanker u Nevskom brodogradilištu)“, rekao je Rahmanov.
On je dodao da je planirano i zaključivanje državnih ugorova za izgradnju serije podmornica i brodova, čija će realizacija omogućiti suštinsko povećanje grupacije Vojno-mornaričke flote za primenu u udaljenim morskim i okeanskim zonama.
Do jula će se u sastavu flote naći i četiri borbena broda, koja je trebalo da joj budu predata tokom 2022. godine. Reč je o neatomskoj podmornici „Krondštat“, fregati „Admiral Golovko“ i korvetama „Merkur“ i „Reski“, rekao je Rahmanov i dodao da će s remonta stići i fregata „Neustrašivi“, kao i atomska podmornica „Leopard“.
Prema rečima Rahmanova, u Rusiji su u toku istraživanja koja treba da doprinesu izgradnji nuklearnog mini-uređaja za neatomske podmornice.
„Smisliti kompaktni izvor energije u vidu malog nuklearnog uređaja, to je interesantna tema. Vode se istraživanja u toj oblasti“, naveo je Rahmanov i dodao da je tehnički optimalan anaerobni uređaj nuklearni reaktor.

SVO pokazala da je budućnost u bespilotnim uređajima

Specijalna vojna operacija u Ukrajini pokazala je da je neophodno aktivno razvijatni bespilotni segment naoružanja, a taj trend će trajati narednih 30 do 40 godina, istakao je Rahmanov.
„Dalji planovi korporacije u toj oblasti vezani su za povećanje nomenklature razvijenih morskih robotizovanih kompleksa u interesu potencijalnih naručilaca. Sadašnja specijalna vojna operacija je još jednom pokazala da će na bojnom polju u budućnosti glavni posao obavljati bespilotni autonomni uređaji kopnenog, vazdušnog, kao i vodenog i podvodnog baziranja. Za nas je taj trend apsolutno očigledan u sledećih 30 do 40 godina“, rekao je Rahmanov, dodajući da takvi uređaji već postoje u naoružanju Vojno-mornaričke flote Rusije.
Avioni Su-33 na palubi teškog nosača aviona Admiral Kuznjecov tokom prolaska avio-grupe Severne flote kroz Lamanš - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
RUSIJA
Jedini nosač aviona Ratne mornarice Rusije „Admiral Kuznjecov“ se nalazi na remontu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala