- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapadne specijalne službe pojačale aktivnosti protiv Rusije - moramo da odgovorimo

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Neophodno je da Rusija ojača kontraobaveštajni rad, a posebno kontrolu na rusko-ukrajinskoj granici, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.
„Potrebno je, generalno, ojačati kontraobaveštajni rad, jer su zapadne specijalne službe tradicionalno uvek aktivno radile po Rusiji, a sada su pokrenule protiv nas dodatne kadrovske tehničke i ostale resurse. Moramo odgovarajuće odreagovati na to“, rekao je Putin na kolegijumu FSB.

O prioritetima FSB

Prema njegovim rečima, prioritet predstojećeg rada FSB je saradnja sa Oružanim snagama i Ruskom gardom tokom specijalne vojne operacije, uključujući brzu razmenu operativno vrednih informacija.
Ruski lider je, takođe, naglasio da FSB Rusije predstoji povećanje efikasnosti operativnog i analitičkog rada.
„Poštovani drugovi, danas na godišnjem proširenom kolegijumu treba da se rezimiraju rezultati rada FSB u 2022. godini, odrede ključni pravci na koje će biti neophodno koncentrisati napore u budućnosti, povećati efikasnost operativnog i analitičkog rada. Istovremeno, naravno da molim da uzmete u obzir unutrašnje i spoljašnje faktore, kao i osnovne zadatke razvoja kojima sam govorio prošle nedelje u obraćanju Federalnoj Skupštini“, poručio je Putin.

Neprocenjivo borbeno iskustvo

Prema Putinovim rečima, organi FSB su tokom specijalne vojne operacije stekli isto tako neprocenljivo iskustvo, kao i ruska armija.
„Već sam govorio o tome da su naše oružane snage stekle neprocenljivo borbeno iskustvo. Isto takvo iskustvo je tokom prošle godine nakupljeno i u FSB, kao i u drugim specijalnim službama“, rekao je Putin.
Predsednik Rusije je naveo da to iskustvo u punoj meri treba iskoristiti za jačanje nacionalne bezbednosti zemlje, zaštitu države, društva, prava i sloboda građana.
Putin je zahvalio svim saradnicima specijalnih službi, a posebno onima koji su delovali na prvoj liniji fronta u zoni specijalne vojne operacije.
„Nažalost, poštovani drugovi, znamo da, nažalost, ima gubitaka i u našim redovima (tokom specijalne vojne operacije)“, rekao je Putin i dodao da rukovodstvo FSB mora da učini sve da se pruži dodatna podrška porodicama poginulih saradnika specijalnih službi.

Zapad se ne ustručava da koristi ekstremiste

Putin je, takođe, upozorio na to da Zapad nikada nije prezao od korišćenja ekstremista zarad ispunjenja svojih interesa i dodao da se takav pristup uvek koristio i protiv Rusije.
„Znamo da oni nikada nisu prezali od korišćenja i radikala, i ekstremista radi ispunjenja svojih interesa, bez obzira na gromoglasne izjave o borbi protiv međunarodnog terorizma. Protiv nas uvek to koriste, šta im se nađe na dohvat ruke to i koriste. Uvek je tako bilo, i sada je tako“, rekao je Putin.
Ruski lider je dodao da je borba protiv terorizma i dalje aktuelan zadatak, s obzirom na to da je broj takvih zločina tokom protekle godine porastao, usled pokušaja kijevskog režima da koristi terorističke metode.
Putin je istakao da treba efikasno odgovoriti na to, delovati odlučno, ofanzivno, koristiti sav arsenal, stalno motriti na objekte ključne infrastrukture i mesta masovnog okupljanja ljudi, kao i preduzeća odbrambeno-industrijskog i termo-energetskog kompleksa.
Putin je, takođe, poručio da treba razvijati regionalni sistem suprotstavljanja terorizmu, uključujući nove regione, te da treba onemogućiti delatnost svih onih koji pokušavaju da podele i oslabe ruskog društvo koristeći separatizam, nacionalizam i neonacizam.

"To se uvek koristilo protiv naše zemlje. Trenutno su najaktivniji pokušaji da se aktiviraju svi ti ološi protiv naše zemlje", zaključio je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Podkast
Ubojite poruke Putina - Rusiju nikada niko nije pobedio | Od četvrtka do četvrtka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala