- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Pentagon o mogućoj isporuci kineskog oružja Rusiji: Produžiće konflikt u Ukrajini

CC BY 2.0 / Flickr / Paulo O / Pogled na Pentagon
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Administracija SAD smatra da bi hipotetička isporuka Kine naoružanja i municije ruskoj vojsci, koju bi upotrebili u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, značila produžavanje konflikta, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

„U slučaju da Kina pruži vojnu pomoć Rusiji, to će značajno ili potencijalno značajno produžiti ovaj sukob i podržati cilj Rusije da uništi Ukrajinu kao zemlju“, komentariše general posledice moguće odluke Pekinga da isporuči oružje Moskvi.

On je dodao da iako nisu videli da bi Kina poslala Rusiju vojnu pomoć, oni nisu ni odustali od te ideje.

„To je ono što ćemo pažljivo pratiti, jer se ne sme zaboraviti na posledice. U slučaju da oni to urade to će dovesti do besmislenog produžavanja konflikta“, dodao je general.

On je istakao da je pitanje hoće li Kina kao država sebe staviti u niz onih zemalja koje nastoje da unište Ukrajinu kao državu i ubiju nevine ljude ili želi da radi ono o čemu govori, a to je da poštuje suverenitet svih zemalja?
Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio Kinu na posledice ako bude isporučivala Moskvi oružje. Kasnije je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao da su SAD te koje kontinuirano izvoze oklopna vozila i granate u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, Vašington treba da prestane da širi dezinformacije i da prebacuje odgovornost na druge.
Vang Ji, šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, optužio je zapadne zemlje za dvostruke standarde u pitanju snabdevanja oružja Rusije, budući da i same aktivno pružaju vojnu pomoć Oružanim snagama Ukrajine.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
RUSIJA
Vašington: Kina će se suočiti sa posledicama ako počne da isporučuje oružje Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala