- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington: Kina će se suočiti sa posledicama ako počne da isporučuje oružje Rusiji

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Inicijativa Pekinga za rešavanje situacije u Ukrajini ne uzima u obzir stavove svih strana, pa će je biti teško sprovesti, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.
„Kina je predložila ovaj plan bez ijednog razgovora između predsednika Si Đinpinga i (ukrajinskog) predsednika Zelenskog“, rekao je Salivan na En-Bi-Siju.
"Kinezi dosta razgovaraju sa Rusima, ali na najvišim nivoima ne razgovaraju sa ukrajinskom stranom. Veoma je teško predlagati takvu mirovnu inicijativu, kada postoji takva jednostrana diplomatija", dodao je Salivan.
Govoreći o odnosima između SAD i Kine, on je priznao da postoje problemi u komunikaciji između zemalja, posebno između vojski. Istovremeno, Salivan uverava da je Vašington uvek spreman za komunikaciju kako bi se izbegla eskalacija, pogrešne procene i greške, ali Peking ne izlazi u susret.
Na pitanje da li su u bliskoj budućnosti zakazani pregovori Si Đinpinga i Džozefa Bajdena, savetnik američkog predsednika je odgovorio negativno.
Međutim, Salivan je dodao: „Očekujem da će razgovarati u nekom trenutku u ne tako dalekoj budućnosti".
U drugom intervjuu za Si-En-En, Salivan je upitan o poziciji Sjedinjenih Država u slučaju da Kina isporuči oružje Rusiji. On je odgovorio da će se u tom slučaju Peking suočiti sa odmazdom. "Ako se to sprovede, biće stvarnih posledica po Kinu. I mislim da rukovodstvo Kine to vaga kada donosi odluku", rekao je Saliven.
Ranije ove nedelje, kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na prekid neprijateljstava u Ukrajini i početak pregovaračkog procesa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala