- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Haubica nora - Sputnik Srbija

UŽIVO Artjomovsk u kotlu; Kijev priznao: situacija na frontu je teška

Pratite nas
U toku je 369. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk, evakuacija ukrajinskih jedinica koje su ostale u gradu nemoguća. Bela kuća saopštila da neće uskoro isporučivati lovce Kijevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:18 27.02.2023
Praktično svi putevi u Artjomovsk (Bahmut) se nalaze pod vatrenom kontrolom ruskih snaga, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.
Istovremeno, kako je primetio Pušilin, Kijev nastavlja da prebacuje rezerve u ovom pravcu.
21:02 27.02.2023
Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je teška situacija za Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta.
„Ukratko i jednostavnim rečima, situacija na frontu je teška“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.
Prema rečima zamenice ministra, u području Artjomovska (Bahmuta) je najteža situacija za ukrajinsku vojsku.
Ona je napomenula da ruske jedinice pojačavaju ofanzivu, koristeći „taktiku iscrpljivanja i totalnog uništenja“.
20:14 27.02.2023
Eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti, javljaju mediji.
19:56 27.02.2023
Mapa Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Savetnik Zelenskog: Ukrajina može nestati kao država
19:32 27.02.2023
Belgija je zamrznula rusku imovinu u vrednosti od 58 milijardi evra, što je najveći iznos među svim evropskim državama, navodi se u saopštenju na sajtu ministra finansija Vinsenta Van Petehema.
"Trezor je zamrznuo 58 milijardi evra ruske imovine. Ovo je najveća cifra među svim evropskim državama-članicama", navodi se u saopštenju.
Blokirane su i finansijske transakcije u vrednosti od 191 milijardu evra. U izveštaju se navodi da su „mere dotakle 1.789 ruskih kompanija i građana sa crne liste“.
17:50 27.02.2023
Portparolka operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da su ukrajinske jedinice koncentrisane u blizini granice sa Pridnjestrovljem.
Ranije je Dmitrij Peskov rekao da Kremlj pomno prati situaciju u Pridnjestrovlju i da je zabrinut zbog onoga što se tamo dešava. On je naveo da je situacija u regionu turbulentna, da je „provocirana spolja”.
17:19 27.02.2023
Jedinice "Vagner" oslobodile su predgrađe Artjomovska Stupki u DNR, saopštio je izvor sa lica mesta.
On je pojasnio da su jurišni odredi ušli i u predgrađe Iljinovka.
14:44 27.02.2023
Veliki gubici ukrajinskih snaga kod Krasnog Limana
Letonska lekarka Sarmite Cirule ispričala je u razgovoru za „Njujork tajms“ da je ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke nakon početka ofanzive ruskih snaga u pravu Krasnog Limana.
„Pre svega, zadržavamo svoje pozicije, ali mnogi vojnici su ubijeni i ranjeni“, rekla je ona za američki list.
Početkom februara vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je saopštio da ruske snage uspešno napreduju u okolini Severska, čije je oslobođenje strateški važno za oslobađanje Krasnog Limana.
14:31 27.02.2023
Rogov: Ukrajinske snage utvrdile se na ostrvu Hortica
Najveće ostrvo na Dnjepru, Hortica, koje se nalazi nadomak grada Zaporožja, pretvoreno je u ukrajinsko utvrđenje, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Režim Zelenskog je ostrvo Hortica, koje predstavlja park prirode, pretvorio u utvrđenje“, rekao je Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, na ostrvu je sakrivena vojna tehnika, kao i sistem protivvazduhoplovne odbrane.
13:35 27.02.2023
Od početka specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti likvidirano je oko 20 mreža Službe bezbednosti Ukrajine, saopštio je predstavnik specijalnih službi za Sputnjik.
„Od početka specijalne vojne operacije na novim teritorijama Zaporoške oblasti identifikovano je i neutralisano nekoliko desetina ukrajinskih diverzanata i terorista. Likvidirano je oko 20 ukrajinskih obaveštajnih mreža. Sprečene su desetine pokušaja atentata i terorističkih napada koje je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine. U skrovištima je pronađeno do hiljadu komada oružja i municije“, naveo je sagovornik agencije.
12:56 27.02.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage pogodile su centar za radarsko obaveštavanje Oružanih snaga Ukrajine u okrgugu Brovar u Kijevskoj oblasti;
Ruske trupe pogodile su skladište municije 72. mehanizovane brigade ukrajinskih snaga kod Artjomovska u DNR;
Pogođene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara, Nikoljskog i Prečistovke u DNR;
Tokom prethodnog dana ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu i više od 250 ukrajinskih vojnika u donjeckom pravcu;
Ruske snage ubile su do 60 ukrajinskih vojnika i uništile dve haubice D-30 u hersonskom pravcu;
Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 časa izgubile oko 140 ljudi, a tokom borbi uništeno je artiljerijsko oruđe „Gvozdika“ i haubica u krasnolimanskom pravcu;
U Nikolajevskoj oblasti uništeno je skladište municije 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije pogodile su operativni centar za specijalne operacije „Zapad“ kod grada Hmeljnickog;
Gubici ukrajinskih snaga na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu iznose 95 vojnika;
Ruski PVO sistemi oborili su četiri rakete ispaljene iz višecevnih bacača raketa „hajmars“ i uništili pet bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine;
U DNR je uništen ukrajinski PVO sistem Buk-M1 i radarska stanica 36D6.
12:45 27.02.2023
Predstavništvo Rusije pri EU: Deseti paket sankcija neće ostati bez odgovora
Deseti paket sankcija EU protiv Rusije je nelegitiman, kao i svi prethodni, jer je usvojen bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri Evropskoj uniji.
U saopštenju se ističe da je EU prvi put u sankcioni paket uključila zabranu izvoza niza proizvoda preko teritorije Rusije, što predstavlja pokušaj da se „izvrši pritisak na trgovinske veze trećih zemalja“.
Predstavništvo je, takođe, ocenilo da ograničenja rada ruskih medija predstavljaju narušavanje Međunarodnog pakta o civilnim i političkim pravima.
„Deseti paket sankcija neće ostati bez odgovora. Glavna razlika je, međutim, u tome što je cilj zapadnih restrikcija, kako je saopštilo rukovodstvo EU, da se ozbiljno udari po Rusima. Mi svojim odgovorima takav zadatak, kao što je pogoršanje socijalno-ekonomskog položaja Evropljana, ne postavljamo“, ističe se u saopštenju.
12:07 27.02.2023
Švajcarska će se pridružiti 10. paketu antiruskih sankcija
Švajcarska će se pridružiti 10. paketu evropskih sankcija Rusiji, jer je to odluka vlade, izjavio je za Sputnjik ministar spoljnih poslova Švajcarske Injacio Kasis.
„U principu, treba očekivati da će se Švajcarska pridružiti 10. paketu sankcija Evropske unije (protiv Rusije), kao i u slučaju prethodnih, pošto je to odluka švajcarske vlade“, rekao je on.
Švajcarska se pridružila gotovo svim evropskim sankcijama Rusiji od 24. februara 2022. godine. Bern je u okviru sankcija blokirao rusku imovinu u vrednosti od 8,1 milijardu dolara. Švajcarska banka „Kredi Svis“ blokirala je ili zamrzla više od trećine ruske imovine registrovane u Švajcarskoj – 17,6 milijardi franaka (preko 19 milijardi dolara).
11:25 27.02.2023
Gradonačelnik Gorlovke: Ukrajinska vojska minirala termoelektranu u DNR
Ukrajinska vojska je minirala termoelektranu na kanalu Severski Donjeck – Donbas, jedinu koja je još u radnom stanju, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.
On je podsetio da je ukrajinska vojska ranije, tokom povlačenja, digla u vazduh branu u Artjomovsku, da bi usporila napredovanje ruskih snaga.
„Ukrajincima je interesantna samo naša teritorija, oni i ratuju za teritorija. Ali oni vode politiku uništavnja. To smo videli u Marijupolju, kako nisu puštali ljude, nisu im dali da izlaze. Mi sve to vidimo. Za nas to nije novost, to je fašizam“, rekao je Prihodko za ruski Prvi kanal.
10:59 27.02.2023
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
RUSIJA
Kremlj: Moskva se s pažnjom odnosi prema planu kineskih prijatelja za Ukrajinu
10:42 27.02.2023
Lider DNR: Poboljšanje pozicija ruskih snaga u Marijinki
Poboljšanje pozicija primećuje se u Marjinki u DNR, ruske jedinice napreduju, dodao je Pušilin.
„Vidimo poboljšanja i kod Marjinke, vidimo da naše jedinice napreduju. U isto vreme, naravno, (tamo) je upornost neprijatelja, s obzirom na preraspoređene rezerve, odugovlačila očekivanja. Očekivali smo da će Marjinka biti oslobođena mnogo ranije“, objasnio je Pušilin.
10:32 27.02.2023

U Hersonu odjekuju eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

Prema navodima ukrajinskih medija, eksplozije se čuju i u Očakovu, u Nikolajevskoj oblasti.
10:31 27.02.2023
Pušilin: Ruske snage poboljšale pozicije u pravcu Avdejevke
Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da postoje određeni uspesi u pravcu Avdejevke i suštinsko poboljšanje pozicija ruskih snaga.
Prema njegovim rečima, avdejevski pravac je takođe veoma važan.
„Tamo takođe ima uspeha. Odredi prvog armijskog korpusa, ispunjavajući zadatke, napreduju i poboljšavaju pozicije“, rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
10:21 27.02.2023
Poljski tenkovi leopard 2  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SVET
Poljski ministar: Varšava slala Ukrajini municiju pre početka specijalne operacije
08:59 27.02.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala