- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Energetska kriza i profit – dobitnici i gubitnici | Energija Sputnjika

© AP Photo / Eli HartmanNaftne platforme na nalazištu nafte u Teksasu
Naftne platforme na nalazištu nafte u Teksasu - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Dok je energetska kriza donela glavobolje potrošačima energenata, i industrijskim i onima iz sektora domaćinstva, visoke cene gasa i sirove nafte obezbedile su petrolejskim kompanijama velike zarade prošle godine. Najveće zapadne naftne kompanije, Ekson, Ševron, BP, Šel i Total su tokom 2022. ostvarile ukupan profit veći od 190 milijardi dolara.
Analitičari ukazuju da je rastu profita od prodaje prirodnog gasa i nafte zapadnih kompanija doprinelo i to što su zapadne zemlje (EU, SAD i članice G7) otpočele sa bojkotom ruskih energenata, posebno gasa. Nova preraspodela potražnje na tržištu LNG-a, nafte i derivate nafte izazvala je povećanje potražnje i poskupljenja.
Izabela Veber, ekonomista na Univerzitetu Masačusets navodi da su niski troškovi proizvodnje u petrolelejskoj industriji, takođe, doprineli velikim profitima. Naime, tokom pandemije korona virusa proizvođači su zatvorili naftna i gasna polja, gde im je skupa proizvodnja. Sa povećanom potražnjom došlo je do povećane proizvodnje iz jedftinijih pogona pa samim tim i do poskupljenja.
U situaciji kada se svet suočava za velikim inflacijama i recesijom ovako ekstremne zarade gasadžija i naftaša, i pored toga što su cene nafte od Nove godine niže od 90 dolara za barel a gas je na evropskim berzama pojeftinio na nivoe od avgusta 2021. godine ovakvi profiti izazivaju velike kritike – u javnosti kao i od mnogih analitičara i političara, koji odbranom standarda građana žele da ostvare dodatne poene među glasačima.
Postavlja se pitanje kakva će situacija sa snabdevanjem i cenama energenata biti ubuduće. Jer, mnogi najavljuju veliku energetsku krizu naredne grejne sezone. A tu je i upozorenje da privreda, posebno veliki potrošači energenata, trpe velike posledice skupih energenata. A posebna tema, koja se sve više ističe je raspodela dividendi vlasnika akacija ovih kompanija.
O svemu ovome, u svetu ali i kod nas, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Nenadom Gujaničićem, glavnim brokerom u investicionom društvu Momentum Securities.
Energetska kriza i profit – dobitnici i gubitnici | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala