- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mali klub, velika priča – kako preživeti, a ne prodati dušu?

© AFP 2023 / PAUL ZINKENUnion Berlin
Union Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Kada danas, negde oko 17.30 časova švajcarski trener Urs Fišer bude izveo svojih 11 „ratnika“ na teren Alijanc Arene protiv velikog Bajerna, biće to jedinstvena pobeda iskrene fudbalske ljubavi. Verovatno je do sada većina ljudi čula za Union iz Berlina - mali klub sa velikom pričom.
Promocija Uniona iz Berlina u Bundesligu u maju 2019. godine naišla je odmah na globalno veliko interesovanje jer se Nemačka pripremala na prvo učešće jednog kluba iz Istočnog Berlina u elitnom rangu.
Odmah su svi pomislili na prvi novi gradski derbi. Njihove zapadne komšije iz Herte predložile su da se prvi derbi odigra 9. novembra, tačno na 30-godišnjicu pada Berlinskog zida. Nemačka prestonica nikada do tada nije imala derbi za razliku od Londona, Madrida ili Rima.
Međutim, predsednik Uniona, Dirk Zingler, nije želeo da koristi datum za privlačenje bespotrebnog publiciteta.

„Iskreno, ne razumem njihov zahtev. Za mene, to je derbi, to je rivalitet, borba za bodove, ali i fudbalski obračun dve klase u ovom gradu“, rekao je Zingler.

Istorija Berlina čini ga zaista jedinstvenim gradom. I navijači čine svoj Union jedinstvenim i posebnim klubom.
Lociran u radničkom predgrađu Kepenik, Union igra na stadionu „An der Alten Foresterei“ (u prevodu - koliba starog šumara), od 1920. godine. Do stadiona se dolazi šetnjom kroz park što je više od veka deo mistike koja okružuje ovaj klub.
© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLStadion Union Berlina
Union Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Stadion Union Berlina
Posle serija raspuštanja i gašenja i Drugog svetskog rata, klub je u sadašnjoj formi počeo da postoji od januara 1966. godine kada je vođa sindikata trgovaca Herbert Vanka predložio da se osnuje klub radnika Berlina.
Ali, 24 godine takmičenja u Oberligi (elitnom rangu fudbala Istočne Nemačke) donele su malo uspeha Unionu. Njihov veliki rival Dinamo Berlin našao je moćnijeg saveznika od Vanke. Dok su u Istočnoj Nemačkoj fudbalski timovi u to vreme predstavljali fabrike ili industrije, Dinamo je bio klub Štazija.
Erih Mielke, šef tajne policije bio je predsednik ovog kluba. Zato nije iznenađenje što su Dinamo Berlin i još jedan policijski klub Dinamo Drezden dominirali Oberligom, na silu dovodeći zvezde ostalih klubova u svoje redove.
Njihova dominacija nije bila upitna, pa je Dinamo Berlin osvojio deset vezanih titula od 1979. do 1988. godine. Union je za svo to vreme osvojio samo jedan trofej u DDR eri i to Kup Istočne Nemačke 1968. godine kada je u finalu pobedio Karl Cajs Jenu sa 2:1.

Pankeri, skinhedi i disidenti

Uspeh na terenu brzo je prerastao u drugorazrednu brigu. Dok je Dinamo uživao poštovanje visokih slojeva i privlačio ugledne ljude na svoje utakmice, Union je postao simbol anti-establišmenta. Pankeri, skinhedi, studenti i disidenti, udružili su se kao navijači kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo državom kroz masu.
Navijanje za Union postalo je način izražavanja emocija. Stadion je često podrhtavao od skandiranja, a slika nikako nije bila crna ili bela pa je satirični magazin iz Istočne Nemačke „Ejulenšpigl“ primetio:
„Nije svaki navijač Uniona neprijatelj države, već je svaki neprijatelj države navijač Uniona.“
Jedinstvena kultura ovog kluba došla je do izražaja posle ujedinjenja Nemačke 1990. godine. Dok su rezultati na terenu bili dobri, finansijska situacija se pogoršala i klub se našao na ivici opstanka, faktički pred nestajanjem.
Iako su bili na vrhu Regionalne lige u sezoni 1990/91. nisu uspeli da dobiju mesto u čuvenoj Cvajti, Drugoj ligi Nemačke. Zahtev za takmičenje im je bio odbijen jer su falsifikovali bankovne garancije.
Daleko od terena, situacija je bila nešto bolja. Pank muzičarka Nina Hejgen snimila je istorijsku himnu ovog kluba: „Ajzern Union“ (u prevodu „Čelični Union“), koja je doprinela na popularnosti. Ona se i danas pušta pre svake utakmice na domaćem terenu.

Iz Cvajte u Kup UEFA

Nešto kasnije, u sezoni 2000/01. brazilski napadač Danijel Tešeira je sa 18 golova na 16 utakmica pomogao Unionu da se plasira iz Regionalne lige Sever u Cvajtu.
Baš te godine izbacili su Bohum i Borusiju Menhengladbah u pohodu na svoje prvo finale Kupa Nemačke. Ipak, dva gola Jerga Bemea učinila su da ih Šalke, klub sa istovetnim korenima u radničkoj klasi, savlada u finalu sa 2:0.
Ipak, plasman u finale donelo je Unionu izlazak u Evropu. U prvom kolu UEFA kupa izbacili su finsku Haku ukupnim rezultatom 4:1, pre nego što ih je izbacio bugarski Liteks u drugom kolu sa 2:0.
Dva plasmana u gornjem delu tabele u Cvajti nagoveštavala su određeni nivo stabilnosti, ali 2004. su ispali u Regionalnu ligu i ponovo su se javili finansijski problemi.

„Krvari za Union“

Predsednik Zingler, dugogdišnji navijač ovog kluba, nasledio je Union u totalnom rasulu. Klub nije mogao da dostavi garancije za sumu od 1,6 miliona evra koliko im je Fudbalski savez Nemačke tražio za registraciju u Regionalnoj ligi.
Zato su se navijači umešali.
U Nemačkoj se, naime, dobrovoljnim davaocima krvi plaća i tako se rodila kampanja „Krvari za Union“, doslovna transfuzija od strane navijača kako bi klub bio održan u životu. Živ, ali i dalje u padu. Usledila je druga vezana eliminacija i ispadanje u rang niže, pa četiri godine posle fudbala u Evropi, Union se našao u četvrtom rangu - polu-profesionalnom fudbalu.
© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZNavijači Uniona sa slikama preminulih koji nisu doživeli plasman kluba u Bundesligu
Union Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Navijači Uniona sa slikama preminulih koji nisu doživeli plasman kluba u Bundesligu
Zingler je onda odlučio da se kocka. Zadržao je profesionalni tim i preuzeo finansijski rizik koji je mogao da traje samo jednu sezonu. I isplatilo se. Danijel Tešeira se vratio da postigne još 24 golova, stari rival Dinamo Berlin pregažen je sa 8:0 pred rekordnim brojem gledalaca u četvrtoj ligi, a Union je osvojio prvenstvo.
Život po povratku u treću ligu je bio težak. Posebno posle agonije poslednjeg dana sezone 2006/07. kada je kao jedan od tri kluba Union preživeo dramatično ispadanje zahvaljujući gol-razlici. Partnerstvo između napadača Benjamine i Kašinskog lansiralo ih je na četvrto mesto u sledećoj sezoni, pre još jedne neverovatne incijative navijača.

Stadion obnovljen bez ijednog centa

Stadion Uniona počeo je da se raspada. Predsednik Zingler je finansirao sezonu u četvrtoj ligi da bi se klub sačuvao, ali su bili potrebni milioni evra za renoviranje koje Union prosto nije imao. Zato su 2008. navijači sami renovirali stadion.
Tačno 140.000 sati dobrovoljnog rada je utrošeno u rekonstrukciju, ali su sledeće sezone odmah nagrađeni novom titulom u ligi koja im je donela povratak u Cvajtu. Važnije od svega, bio je to povratak u stabilnost.
U prvih sedam godina po povratku u Drugu ligu Nemačke, Union Berlin nikad nije bio iznad šestog i ipod 12. mesta na tabeli. Neočekivani plasman u Bundesligu doneo je simpatičnu navijačku pesmu i naslov za knjigu koja je kasnije objavljena: „S***e, idemo gore“. I to dovoljno govori o uspehu kome se niko nije nadao.
© AFP 2023 / RONNY HARTMANNUrs Fišer, trener Uniona
Union Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Urs Fišer, trener Uniona
Predvođeni sjajnim trenerom, Švajcarcem Ursom Fišerom, još od 2018. godine, večito tvdi i borbeni Union pokazao je u elitnom rangu da se „čeličnom“ voljom sve može.
Dobili su sponzore, uspeli da sačuvaju glavne igrače poput Seralda Bekera i ne opstaju u Bundesligi samo prodavajući kobasice i pivo. Igraju Ligu Evrope gde su pre nekoliko dana izbacili veliki Ajaks i bore se za titulu u Bundesligi.
Ipak, kao što bi rekao njihov direktor komunikacija Kristijan Arbejt:
„Nadamo se da ćemo preživeti sve ovo, a da ne prodamo dušu.“
Stefan Bajčetić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
SPORT
Srbija je „pobedila“ Nemačku – da li će moći i Španiju: „Još nije završeno“
Marko Dmitrović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
SPORT
Policija se oglasila zbog napada na Dmitrovića: Huligan u krvi imao više od 1,6 promila alkohola
Navijači OFK Beograda pružili podršku Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
SPORT
Navijači OFK Beograda pružili podršku Rusiji /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala