- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Postoje snage na Zapadu koje bi celu planetu digle u vazduh samo da ne pobedi Rusija /video/

CC0 / Pixabay / SAD Rusija zastavice
SAD Rusija zastavice - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Amerikanci su opasni, jer imaju oružje masovnog uništenja i što se izgleda ne libe da razmišljaju opciji nuklearne eskalacije. Ako znamo ko pravi biolaboratorije spreman je i da ih koristi, to je opasnost i pokazatelj koliko su daleko otišli u svojoj rusofobiji, kaže politikolog Aleksandar Pavić.
Ruski predsednik je poručio da Rusija nikada ne može biti pobeđena što je, prema Pavićevim mišljenju, objektivna činjenica. On objašnjava da je Rusija bila pobeđena samo iznutra 1917. godine. Od oslobađanja od „Zlatne horde“ Ruse niko nije porazio.
„Do Moskve su dolazili mnogi ali se ne piše rezultat na polovini utakmice, nego na kraju, a siguran sam da će tako biti i ovog puta“, rekao je naš sagovornik.

Prvi sukob pete generacije – Rusija uništila dve armije

Pavić naglašava da se u Ukrajini vodi prvi sukob pete generacije što znači da nikada nije bilo toliko nadzornih sredstava na nebu – dronova i satelita.
„Ovo je najhumaniji rat koji je ikada vođen, jer Rusi prvi put u istoriji ratuju tako da maksimalno štede živote svojih vojnika ali i ukrajinskih civila. S druge strane, ovaj pozicioni sukob odgovara onome ko ima vatrenu premoć, a Rusi imaju ogromnu superiornost u artiljeriji. Oko ključnih tački gde se vode višemesečne bitke kao što su Soledar ili Artjomovsk oni sprovode i demilitarizaciju što je jedan od Putinovih ciljeva“, rekao je on.
Procene su, dodaje Pavić, da su Rusi po tehnici uništili već dve pune vojske – onu koju je Ukrajina imala izvorno i ono što je dobila u prvom talasu, a to je uglavnom sovjetska tehnika iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta i odakle god su još mogli to da dovuku, a sad rade na trećoj.
„To je ta Zapadna tehnika, što znači da oni time ne demilitarizuju samo Ukrajinu nego i NATO”.

Zapad nije spreman za povratak industrijskog ratovanja

Sada se, naglašava on, potvrđuju priče o tome da NATO nema vojno industrijske kapacitete i da njegove članice mogu da pošalju Ukrajini naoružanje za godinu, dve pa čak i tri, jer ne mogu da povećaju proizvodnju tek tako. Istovremeno, zapadne zemlje čuvaju svoje naoružanje, jer mnogi strahuju od procena vojnih stručnjaka da bi 2025. godine mogli da zarate s Kinom.
„Najstariji tink-tenk u Velikoj Britaniji ‘Kraljevski institut‘ napravio je analizu ‘Povratak industrijskog ratovanja‘ u kojoj je navedeno da su se proizvodni kapaciteti Zapada strašno smanjili i da bi morali da se povećaju za potrebe ovakvog sukoba“, smatra Pavić.
S druge strane, tvrdi naš sagovornik, Rusija očigledno nije izgubila svoj vojno-industrijski potencijal, jer nije pala na priču o globalizaciji kao Zapad koji je izmestio svoja postrojenja na Daleki istok gde je radna snaga jeftina. Drugo, dodaje on, Zapad ima jedan arogantan imperijalni stav – nije samo reč o tome da oni imaju ambicije globalne vladavine, nego potcenjivanje protivnika - što ih već skupo košta.

Opasnost od nuklearne eskalacije

Ipak, Pavića brine što se deo vladajuće garniture Amerikanaca ne bi mnogo dvoumio ni da razmišlja o opciji nuklearne eskalacije. Zapad je, kaže on, otišao toliko daleko u satanizaciji ne samo Rusije, nego i njenog predsednika da je spalio sve mostove iza sebe, pa je sada veliko pitanje kako prihvatiti kompromis sa nekim koga si dehumanizovao.
„Kad im ponestane regularne municije, plašim se da ne krenu u eskalaciju. To je opasno zato što su to ljudi za koje poraz jednostavno nije opcija“, naglasio je naš sagovornik.
Informacije koje je objavio američki novinar Sejmur Herš o tome ko je kriv za diverziju na Severnom toku 2 daju Paviću nadu da postoji i strana u SAD koja ne želi eskalaciju sukoba i da stvari mogu da se zauzdaju.
„Oni koji se stvarno boje nuklearnog rata i koji znaju šta su stvarni kapaciteti i Amerike i Rusije, a pogotovo Rusije u tandemu sa Kinom, žele da se stvar prekine dok ne ode predaleko. To je glavni faktor koji može da ih zauzda, inače, da se pitaju oni koji bi išli do kraja, cela planeta bi otišla u vazduh“, rekao je Pavić.

Rusija razobličila cinizam Amerikanaca

Rusija je, prema rečima našeg sagovornika, obustavljanjem učešća u Sporazumu START 3 razobličila vrlo ciničan način na koji Amerikanci postupaju – javno govore da žele da bace Rusiju na kolena, da žele da je strateški poraze. Omogućavaju Ukrajincima, kaže on, da gađaju dronovima baze ruske strateške avijacije, a istovremeno zahtevaju da Rusi dozvole njihovim inspektorima kontrolu ruskih nuklearnih postrojenja.
„To u praksi znači da u isto vreme rade na ruskom uništenju, a da zahtevaju da bude sve po starom što se tiče verifikacije sporazuma o kontroli naoružanja”.

Neophodan sveobuhvatni aranžman o bezbednosti

Pavić podseća da su već u drugoj godini Putinovog prvog mandata 2002. Amerikanci istupili iz najvažnijeg sporazuma o kontroli naoružanja - Sporazuma o zabrani protivraketne odbrane.
„Taj sporazum je bio glavni za održavanje nuklearne ravnoteže straha, u smislu da je bilo osigurano da time što ni jedna ni druga strana nemaju protivraketnu odbranu, da obe strane mogu da unište da jedna drugu. To je bila glavna glavna preventiva, to je ono što je sprečavalo pomisao o nekom prvom napadu zato što je bilo garantovano da će ostati dovoljno raketa one napadnute strane da može da uništi višestruko stranu koja je izvršila napad“, naglasio je naš sagovornik.
Takođe, SAD su 2019. za vreme Trampove administracije izašle iz Sporazuma o zabrani raketa kratkog i srednjeg dometa koji je teškom mukom sklopljen 1987. kada je bila i ogromna kriza u Evropi.
Kao što nisu imali izbora da intervenišu u Ukrajini, tako nisu imali izbora ni da obustave učešće u Sporazumu START 3. Ovo je, ističe Pavić, poruka da mora da se napravi sveobuhvatni aranžman o bezbednosti koju su inače Rusi predložili u decembru 2021, što su NATO i SAD odbili.

Sistem vrednosti podjednako važan kao i oružana borba

Pavić smatra da je Rusija shvatila da ima posla s ljudima koji ne poštuju sporazume, koji su pogazili prava drugih.

„Putin je rekao da Rusija neće da žrtvuje svoju privredu ratu, da će nastaviti da se razvija po različitom modelu od onoga što se nameće Zapadu, u smislu izvitoperenih vrednosti, što je podjednako važno kao i oružana borba“, zaključio je naš sagovornik.

Predsednik SAD Džo Bajden ide hodnikom do svoje kabine u vozu nakon iznenadne posete ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
SVET
Bajdenov povratak na mesto zločina: Čemu je služila evropska turneja američkog predsednika?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala