- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajdenov povratak na mesto zločina: Čemu je služila evropska turneja američkog predsednika?

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Džo Bajden ide hodnikom do svoje kabine u vozu nakon iznenadne posete ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom
Predsednik SAD Džo Bajden ide hodnikom do svoje kabine u vozu nakon iznenadne posete ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
U ponedeljak se u Kijevu sasvim iznenada obreo predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden. I tamo je, uz svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog, stajao odvažno uspravan uz sirene zbog vazdušne opasnosti. Da bi se ubrzo ispostavilo da ništa tu zapravo nije bilo ni iznenadno, ni odvažno.
Nije bilo odvažno zato što je bilo samo sirena ali ne i stvarne vazdušne opasnosti jer ničega opasnog u vazduhu nad Kijevom tad nije bilo. I nije bilo ni iznenadno jer je o Bajdenovom putovanju u Kijev unapred bila obaveštena i ruska strana; koja je tako dala svoju, makar, prećutnu dozvolu predsedniku Amerike da dođe u Ukrajinu.

Noćni put u Kijev

Naime, prenela je agencija Asošijeted pres, „savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da je Moskva obaveštena o Bajdenovoj poseti Kijevu pre nego što je on krenuo iz Vašingtona ’u cilju koordinacije kako bi se izbegli incidenti’, u nastojanju da se spreče eventualne pogrešne procene i greške koje bi dve nuklearne sile dovele do direktnog konflikta”, jer, navodi se dalje, „bila je ovo retka prilika da jedan američki predsednik putuje u zonu sukoba gde SAD i njihovi saveznici nemaju kontrolu nad vazdušnim prostorom”. Te otuda i spomenuta nužda da o svemu bude obaveštena strana koja tu kontrolu – ima.
A opet, dodaje američka novinska agencija koloritne detalje svom izveštaju, „u Beloj kući je zbog bezbednosnih razloga planiranje Bajdenove posete Kijevu bilo povereno maloj grupi saradnika… Predsednik je na put krenuo s neuobičajeno malom pratnjom, uz samo par najbližih saradnika i dvoje novinara, kako bi se tajna sačuvala… Bajden je tiho napustio Vašington u 4.15 ujutru u nedelju, sa zaustavljanjem u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, pre nego što se u Poljskoj ukrcao na noćni voz za Ukrajinu.
Prethodno, dodaće „Blumberg” u svojoj priči o „špijunskoj tajnoj operaciji planiranja puta u Ukrajinu”, Bajden je svoje planove prikrio i time što je pred polazak na put ”izveo svoju suprugu na večeru u ušuškani restoran u Vašingtonu”, „Red hen”, gde su jeli rigatone. Ovaj jako važan detalj spomenuće i „Njujork tajms” u svom izveštaju o „Bajdenovom nadrealnom i tajnovitom putovanju u ratnu zonu”, o kome odjednom, prigodno, svi sve znaju.

Obična predstava

Naravno, postavlja se logično pitanje: čemu sva ta tajnovitost ako je o putovanju već bio obavešten glavni neprijatelj, to jest, Rusija?
I iz toga neminovan zaključak. Sve je to bila obična „predstava”, sa primetnom dozom prezira prokomentarisao je ponašanje svojih, kako reče, „bivših zapadnih kolega”, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Ili još i gore od predstave, takoreći, cirkus u kome je Bajdenova poseta tom, „ko zna kojem mestu”, „bila toliko neočekivana da je najverovatnije iznenadila i njega samog. Ali onda mu je, verujemo, rečeno da tu žive ljudi koje ponekad meša sa Irancima… Jadničku, kako se priča, samo pokažu gde da pronađe mikrofon… Verovatno je zaista uzbudljivo živeti tako. Svaki minut svakog dana pun je iznenađenja i neočekivanih susreta: ’Hej, ko su ovi? I gde sam ja uopšte?’”…
Za razliku od američkih medija koji su baš svi, kao po komandi nekog svog zajedničkog glavnog urednika u prvi plan pored one špijunske tajnovitosti stavili i pilotske naočare na glavi američkog predsednika – holivudska mešavina Džejmsa Bonda i „Top gana” – ovako je Bajdenovu posetu Kijevu prokomentarisao „Mađar nemzet”, najstariji mađarski dnevni list, blizak vladi Bajdenovog NATO saveznika Viktora Orbana.
Opomenuli su iz „Mađar nemzeta”, međutim, i da „situacija nije nimalo smešna”, zapravo, „prilično je zloslutno što ovaj čiča, koji se tu i tamo spotakne i ide tamo-amo, ima pristup i kontrolu nad atomskom bombom.”

Saliven i Jermak

A još je zloslutnije, možda, što je s tim čičom – Bajdenom – u Kijevu boravio i njegov spomenuti savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, koji se tamo sastao sa šefom kabineta Vladimira Zelenskog Andrejem Jermakom.
Da li je razgovor Salivena i Jermaka bio važniji od susreta njihovih šefova, Bajdena s „Top gan” naočarima i Zelenskog u njegovom maslinasto-zelenom kostimu?
Samo je fotografija Salivena i Jermaka objavljena, ne i sadržaj njihovog razgovora, a zloslutnim se Salivenovo prisustvo čini usled nedavnog otkrića američkog novinara Simora Herša da je upravo ovaj savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost imao jednu od ključnih uloga u sabotaži gasovoda „Severni tok“.
Tako da sigurno ni sada u Kijevu nije bio iz naročito čovekoljubivih razloga. Pitanje je, samo, kakvim se sada razlozima rukovodio, imajući u vidu, na primer, otkriće portala „Politiko” da je Salivenov kolega Vilijam Berns, direktor CIA, nedavno od Zelenskog tražio da pod hitno pokrene nekakvu ofanzivu „jer bi nivo vojne podrške mogao da počne da opada”; i upozorenje „Fajnenšel tajmsa” da je „godina rata u Ukrajini opustošila evropska skladišta oružja”, te da „Zapad počinje da se suočava s realnošću i teškoćama u podupiranju kijevske vojske u dugom i krvavom sukobu”; a tu je i „Vašington post” koji je pre nedelju dana, uoči Bajdenove i Salivenove posete Kijevu, otkrio da su američki zvaničnici upozorili Ukrajince da se nalaze na „prelomnom momentu rata” te da im je ovo najbolja, a to će reći, poslednja prilika za „odlučujuću promenu toka rata”.
Šta je dogovoreno na sastancima u Kijevu? Kakve je poruke nakon posete Ukrajini Bajden svojim NATO saveznicima uputio iz Poljske? I čemu bi trebalo da posluži ova evropska turneja američkog predsednika?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku” govorili analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić i publicista Igor Ivanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala