- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta Srbija dobija što Nemačka nije htela?

© AFP 2023 / THOMAS EISENHUTHLazar Samardžić
Lazar Samardžić - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Vezni fudbaler Udinezea Lazar Samardžić (21) odlučio je da prihvati poziv Dragana Stojkovića Piksija i zaigra za seniorsku reprezentaciju Srbije. Momak rođen u Berlinu 2002. godine stasavao je u mlađim kategorijama Nemačke, ali će uskoro promeniti nacionalni tim.
Informacija koju je Fudbalski savez Srbije pre nekoliko dana zvanično potvrdio iazazvala je euforiju među našim ljubiteljima fudbala. Kod Nemaca se, pak, niko nije potresao, čak nijedan medij nije objavio da je Lazar izabrao Srbiju.
Janik Huber, novinar „Bilda“, ekskluzivno za Sputnjik objašnjava status Lazara Samardžića u nemačkom fudbalu.
„Njegov nastup za seniorski tim Nemačke nikada nije bio tema ovde. Iz prostog razloga što se Samardžić nije našao ni na spisku od 55 kandidata za minulo Svetsko prvenstvo. Naravno, selektor Flik ga poznaje, ali nije bilo konkretnih nagoveštaja da bi u skorije vreme Lazar mogao da bude pozvan u reprezentaciju Nemačke“, kaže Huber.
Dakle, Nemačka ga nije ni htela, ali zato ga Srbija hoće. Čim FIFA i UEFA aminuju promenu fudbalskog državljanstva, Lazar Samardžić će se staviti na raspolaganje slektoru Piksiju, verovatno na startu kvalifikacija za EURO u martu.
Samardžić je ove godine jedno od najprijatnijih iznenađenja u italijanskoj Seriji A. U drugoj sezoni u dresu Udinezea pronašao je kontinuitet, oseća se značajnim i igra na top nivou iako je još mlad. Bio je starter na osam utakmica, a ukupno se pojavio na 22 od mogućih 23 mečeva u prvenstvu. Dao je četiri gola i zabeležio dve asistencije. Pride, postao je i najmlađi vezista u Seriji A koji je učestvovao u bar pet golova.

Dinamičan fudbaler sa velikom budućnošću

Pod vođstvom trenera Andree Sotila u Udinezeu, Samardžić je postao regularan prvotimac, koji više ne živi od povremenog bljeska, već iz nedelje u nedelju stiče kontinuitet i donosi važne odluke na terenu. Prošle sezone, dok je Goti sedeo na klupi Udinezea, Lazar je bio epizodista. Sada je glavna zvezda, prošao je kroz metamorfozu.
Pre dolaska u Italiju, Samardžić je stasao u omladinskoj školi Herte iz Berlina iz koje se preselio u čuveni Lajpcig 2020. godine. Red Bulov klub iz Istočne Nemačke uspeo je da ga ukrade pre Bajerna i Čelsija, koji su ga takođe želeli, ali nije uspeo da mu garantuje potrebnu minutažu kako bi se razvijao.
Samardžić je klasični vezista koji igra na poziciji „osmice“. U Udinama igra u veznom redu koji se sastoji od trojice fudbalera, a njegov najveći uticaj je po desnoj strani. Povremeno se pojavi i na poziciji „desetke“, ali je evidentno da mu više prija kada igra nešto povučenije.
© AFP 2023 / TIZIANA FABILazar Samardžić
Lazar Samardžić - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Tehnički, Samardžić je sjajan fudbaler, a to mu omogućava lakše deljenje lopti. U suštini, Srbin je među deset igrača koji daju najprogesivinije pasove u Seriji A. Od dolaska u Udineze, Lazar doprinosi sa 0,6 golova na svakih 90 minuta.
Njegova najbolja godina bila je 2018. u kadetima Herte kada je postigao čak 40 golova i upisao 14 asistencija na 40 utakmica.
Takođe, odlikuje ga i jaka leva noga pa je dobar kod prekida i slobodnih udaraca sa bilo koje pozicije i daljine. Odličnim igrama u poslednje vreme privukao je pažnju velikana poput Napolija i Milana, a Udineze računa da će moći da ga proda za 30 miliona evra kada dođe vreme.
Pred Lazarom Samardžićem je, kažu upućeni, lepa budućnost, pa možda bude tu nečeg dobrog i za reprezentaciju Srbije. Zanimljivo da će se mladi vezista boriti za plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. i imati priliku da pokaže Hansiju Fliku da ga se možda prelako odrekao.
Stefan Bajčetić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
SPORT
Srbija je „pobedila“ Nemačku – da li će moći i Španiju: „Još nije završeno“
► Progledajte emisiju Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala