- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Rediteljka debitantskog filma „Ovuda će proći put“: Nema raja ako je teskoba u čoveku

© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Pointles films"Jana Bjelica u ulozi Jane u filmu "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Jana Bjelica u ulozi Jane u filmu Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Izolovano selo, živopisni likovi, stranac koji dolazi i iskonski strah od promene i nepoznatog glavni su elementi debitanskog ostvarenja Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“, koji će biti prikazan 27. februara kao jedini domaći film u glavnom takmičarskom programu 51. FEST-a.
Nakon kratkih filmova „Novi televizor“ i „Plaču“, Ognjanović je sa ostvarenjem „Ovuda će proći put“ diplomirala 2022. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a film je svetsku premijeru imao na festivalu „Slamdance“ u Sjedinjenim Američkim Državama gde je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.
„Ideju sam imala pre nego što sam upisala fakultet. Napisala sam scenario koji je dugo stajao sa strane i čekao. Kada sam počela da radim film, pre tri godine, interesovalo me je da istražim trenutak u odrastanju kada hoćemo nešto više, možda van mesta u kome smo, ili nešto bolje, nešto o čemu maštamo i kako smo nemoćni da to ostvarimo“, objašnjava autorka za Sputnjik.

Kada se film i stvarnost prepliću

Radnja filma smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.
Savršenu scenografiju Nina Ognjanović je pronašla u selu Topli Do na Staroj planini.
„Ja sam izmaštala malo mesto i u scenariju precizno napisala objekte oko kojih se dešava radnja što je bila greška, jer je bilo nemoguće naći ga. Nekoliko dana smo obilazili Srbiju. U Toplom Dolu smo pronašli zaista specifičnu atmosferu. Oni su sačuvali svoje kuće pravljene od blata. To je bila prava scenografija, koju ne bismo mogli da napravimo. Kada smo odlučili da tamo snimamo, što je bila logistička noćna mora, pokušavala sam scenario da prilagodim Toplom Dolu i Topli Do scenariju“, objašnjava naša sagovornica.
U filmu se ne spominje gde se se selo nalazi. Toliko je izolovano da je mikrokosmos samo za sebe i meštane ne zanima šta se dešava iza planina koje ih okružuju.
„Topli Do je upravo to. Od Pirota treba 45 minuta kolima, ali je nepristupačno i meštani su sačuvali svoju zatvorenost. Neposredno pre nego što smo stigli tamo, oni su se pojavili u vestima. Njihova priča o zaštiti reka nekako se poklopila sa izgradnjom puta u scenariju. Odjednom su krenula preklapanja - u filmu nestane struje, a nama je svakog dana nestajalo struje zbog izgradnje puta. U Toplom Dolu postoji put uz liticu, koji su meštani nekoliko nedelja pre našeg dolaska odlučili da renoviraju. Bager je trebalo za potrebe snimanja da pospe trg zemljom pa su ljudi prilazili bageristi da ga pitaju da li je sa onima koji grade put. Bili smo izolovani bez struje i interneta i u nekom trenutku počneš da se pitaš da li je sa tobom sve u redu, kao da smo postajali likovi u filmu“, kaže rediteljka.
© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Pointles films"Film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović: U potrazi za sobom u raju na zemlji
Film Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović: U potrazi za sobom u raju na zemlji

Prelepi pejzaži i teskoba u čoveku

Likove je donekle kreirala u svojoj glavi, ali su na krajnji ishod dosta uticali i stanovnici Toplog Dola.
„To se sve toliko preplitalo, da ne mogu sa sigurnošću da kažem šta je bilo u scenariju pre odlaska na Staru planinu. Janin lik je prvobitno trebalo da bude muškarac, ali želela sam ponovo da radim sa Janom Bjelicom pa sam priču malo uklopila da njoj odgovara. Zlatan Vidović tumači stranca za koga sam želala da bude Janina suprotnost. Jana nikada nije izašla iz tog sela, dok on ide od mesta do mesta i nikako da se pronađe. Lik Đure, šefa nepostojeće policije ili šerifa, počeo je da nastaje tek kada je ulogu prihvatio Igor Filipović“, ističe Ognjanović.
Kontrastom između prirodnog prostranstva, prelepih pejzaža, sunca, i unutrašnje teskobe likova, rediteljka je nastojala da ukaže na to da se ništa neće promeniti ako u sebi potiskujemo probleme makar se nalazili i u raju.
© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Pointles films"Neshvaćeni Petar i Pavle u filmu "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Film Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Neshvaćeni Petar i Pavle u filmu "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
„Zlatanov lik ima neku unutrašnju muku. Umesto da se pozabavi time, on smatra da će promenom sredine dobiti novi početak. Zato se razočara kada dođe u selo. Kako mu je deda pričao o tom selu, očekivao je da će pronaći raj na zemlji i svoj spas, a onda shvata da se ništa značajno nije promenilo u njegovom životu“, objašnjava Ognjanović.

Put u budućnost ili strah od promene

Strah, primećuje, može da bude i pokretač i blokator, što vidimo u glavnoj junakinji koja želi da ode, ali se boji.
Janau izgradnji puta vidi svoj izlaz, dok se drugi meštani plaše promene:
„Put u filmu, ali i u narativima, za jednu osobu predstavlja jedno, za drugu nešto sasvim drugo. Tako nastaje konflikt i bilo mi je zanimljivo da to istražim“.
Interesantno je da je ova mlada rediteljka uzora pronašla ne u filmskim stvaraocima već u književnosti:
„Ogroman sam Markesov fan. Pokušala sam da stvorim tu atmosferu Markesovog magijskog realizma gde sve deluje da je normalno, a zapravo nije. Pokušala sam da to prenesem na doživljaj atmosfere filma“.
© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Pointles films"Svetozar Cvetković u filmu "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Film Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Svetozar Cvetković u filmu "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Mnogo je zahvalna profesoru Darku Bajiću koji je podstakao da se bavi režijom:
„Pre treće godine htela sam da napustim režiju i pređem na produkciju, ali on me je odvratio. Celu klasu je podržavao i gurao i bio je u pravu. Želim da se bavim režijom. Pišem scenario za drugi film. Nije direktan nastavak ovog, ali jeste idejni - u smislu šta se desi kada odeš. To mi je zanimljivo da istražim pa ćemo videti šta će biti“.
Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.
Počeo 51. FEST: Lordanu Zafranoviću i Den Tani nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
KULTURA
Počeo FEST: Lordanu Zafranoviću i Den Tani uručen „Beogradski pobednik“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala