- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počeo FEST: Lordanu Zafranoviću i Den Tani uručen „Beogradski pobednik“

© Tanjug / Vladimir ŠporčićPočeo 51. FEST: Lordanu Zafranoviću i Den Tani nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti
Počeo 51. FEST: Lordanu Zafranoviću i Den Tani nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Svetskom premijerom filma „Zločin je moj“ francuskog autora Fransoa Ozona i uručenjem nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću - Den Tani, u MTS Dvorani počeo je 51. Međunarodni filmski festival - FEST.

FEST je poput Andrićevog mosta

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić je festival uporedio sa Andrićevim mostom, istakavši da je FEST tokom svog trajanja delio sve dobro i loše što je naše društvo preživljavalo i uprkos svemu opstao:
„FEST me podseća na čuveni Andrićev most zato što se na njega reflektuju društvene i istorijske promene, ali ipak uspeva da ih nad‌živi i ostane veran sebi. Zato nas, kao i most, spaja. On je mesto susreta, tu se srećemo sa ljudima i filmovima“.

Beogradski pobednik publici

Priznati reditelj Lordan Zafranović je nagradu „Beogradski pobednik“ posvetio publici FEST-a:
„Vi ste moja publika i nikad to niste prestali da budete. Zbog vas pravimo filmove. Imao sam sreću da u Beogradu 1971. uđem u klub književnika Kiša, Filipa Davida, Pekića, Bulatovića… koji su na mene izvršili ogroman uticaj. Mislim da su ti pisci zaslužni za ovo što radimo. Film je umetnost koja objedinjuje sve što je bitno društvu. Bez bogate zemlje, sa bogatom kulturom vrlo se teško može napraviti film“.
© Tanjug / Vladimir ŠporčićLordanu Zafranoviću uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na otvaranju 51. FEST-a
Lordanu Zafranoviću uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na otvaranju 51. FEST-a - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Lordanu Zafranoviću uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na otvaranju 51. FEST-a

Hvala Srbiji

Producent Den Tana je konstatovao da bez publike ne bi postojali ni sport ni kultura i dodao da ne bi uspeo ni u filmskoj umetnosti, ni u sportu ni u ugostiteljstvu da nije voleo sebe:
„Bez ljubavi nema sreće i smeta mi kada čitam u Beogradu da neko mrzi Srbe. Verujte, proputovao sam ceo svet i nikada nisam čuo da neko mrzi Srbina, a ovde svi pričaju da nas mrze. Imam prijatelje u svakoj religiji, naciji, svuda u svetu i nadam se kada odem na drugi svet da će mi dati i raj i pakao. Pošto imam prijatelje i u raju i u paklu. Družio sam se i sa lopovima, gangsterima, političarima, ali nisam postao to. Hvala vam na svemu, hvala Srbiji što je svetu dala Nikolu Teslu, Pupina, Meštrovića“.
© Tanjug / Vladimir ŠporčićDen Tani uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti
Den Tani uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Den Tani uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti

Feliniju u čast

FEST je ove godine u znaku Federika Felinija, koji je jednom izjavio da nema početka, nema kraja, postoji samo strast života te je i slogan festivala „Strast života“.
Umetnički ansambl „Stanislav Binički” je numerama iz filmova „Pad Italije”, „Poseban tretman” i „Amarkord”odao počast laureatima Beogradskog pobednika" i Federiku Feliniju, čija se dva jubileja ogledaju i u vizuelnom identitetu 51. FEST-a: 30 godina od smrti i 50 godina od svetske premijere „Amarkorda”.
Na velikom platnu su prikazane fotografije svih onih koji su nas napustili u prethodnih godinu dana, a koji su ostavili značajan trag u kinematografiji.
Prikazan je i kratki film „Bakšiš“ Katerine Tane, koji je snimila inspirisana životom svog oca Den Tane iz vremena kada je stigao u Holivud.
© Tanjug / Vladimir ŠporčićPatrijarh Porfirije i reditelj Lordan Zafranović na otvaranju 51. FEST-a u MTS Dvorani
Patrijarh Porfirije i reditelj Lordan Zafranović na otvaranju 51. FEST-a u MTS Dvorani - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Patrijarh Porfirije i reditelj Lordan Zafranović na otvaranju 51. FEST-a u MTS Dvorani

Od Ozona do Puriše - 113 filmova iz 39 zemalja

Do 5. marta, pod sloganom „Strast života“, na FEST-u će biti prikazano 113 filmova iz 39 zemalja.
U konkurenciji za nagrade glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a je 17 ostvarenja iz 15 zemalja, a najbolje će izabrati žiri u sastavu Jelena Mitrović, Jovana Stojiljković, Petar Benčina, Vinko Brešan i Laza Razanajatovo.
„Beogradski pobednik“ biće uručen i Barbari Sukovoj, jednoj od najuspešnijih evropskih glumica, muzi slavnog Rajnera Vernera Fasbindera, kao i Udu Kiru, još jednom velikanu nemačkog glumišta, koji je ostvario zapaženu evropsku i holivudsku karijeru.
FEST će zatvoriti premijera poslednjeg filma Puriše Đorđevića (1924-2022) - „Usta puna zemlje“.
Jugoslav Pantelić - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
KULTURA
Jugoslav Pantelić o filmovima na FEST-u, Puriši i Ozonu: Hrabrost je da se bude iskren i drugačiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala