- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ovako nešto ne može da se kupi u prodavnici: Sirevi nastali na Balkanu samo u Beogradu /foto/

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆIzložba autohtonih sireva Balkana u Beogradu
Izložba autohtonih sireva Balkana u Beogradu  - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
U Beogradu se održava izložba autohtonih sireva Balkana, a posetioci će moći da probaju više stotina vrsta sireva, među njima i retke i neobične, malih mlekara i zanatskih proizvođača koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.
Osnivač festivala „Balkan Cheese“ Srba Jovanović izjavio je za da se festival održava 15. put i da predstavlja najbolje sireve iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i sireve iz Francuske i Italije, koji će biti izloženi u nedelju, drugog dana izložbe.
„Cilj festivala je da okupi na jednom mestu najbolje proizvođače sireva, da konzumentima omogući da te fantastične sireve probamo, kojih nema u maloprodaji, a da mi svi zajedno pomognemo održivosti njihovog poslovanja i rada na njihovim domaćinstvima“, rekao je Jovanović.
© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆIzložba autohtonih sireva Balkana u Beogradu
Izložba autohtonih sireva Balkana u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Izložba autohtonih sireva Balkana u Beogradu
On je za Tanjug naveo da oko 50 izlagača danas predstavlja svoje sireve, a da će sutra doći novi, kao i da svaki od njih posetiocima nudi nekoliko vrsta sireva.
„Osnovna karakteristika tih sireva je da se proizvode u malim serijama, njih prave mala poljoprivredna gazdinstva ili mali specijalizovani sirari, zanatlije“, objasnio je Jovanović.
Petar Radojičić, jedan od izlagača iz sela Jazak, predstavio je Friške jazačke sireve, među kojima se posebno ističe zreli vojvođanski kravlji sir, koji se ručno izrađuje, a pravi se od sirila, mleka, i soli.
„Zreli ili plavi sir privlači najveću pažnju posetilaca, on je jedan od naših najpopularnijih sireva“, rekao je on.
U ponudi su i polutvrdi sirevi sa začinskim biljem i sa suvim kandiranim voćem, a posetioci će tokom festivala moći da probaju i kačkavalj.
© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆIzložba autohtonih sireva Balkana u Beogradu
Izložba autohtonih sireva Balkana u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Izložba autohtonih sireva Balkana u Beogradu
Danica Ćuk, koja je predstavila kravlje i kozje sireve Male mlekare Ćuk iz Zrenjanina, navela je da su svi sirevi ručno rađeni, bez upotrebe hemije.
„Trudimo se da naši sirevi budu prepoznatljivi kupcima pre svega po ukusu. Hemiju ne koristimo, prirodna je boja sireva, a začini koje koristimo su zdravi“, kazala je ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala