- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Indija: U G20 postoje različiti pogledi na rusku operaciju u Ukrajini

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije i Indije
Zastava Rusije i Indije - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Među članicama G20 ne postoji jedinstven stav o sukobu u Ukrajini, navodi se u dokumentu objavljenom nakon sastanka ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka, objavljenom na sajtu Ministarstva finansija Indije.

„Od februara 2022. godine bili smo svedoci toga kako je rat u Ukrajini dodatno negativno uticao na svetsku ekonomiju. Većina članica je odlučno osudila rat i istakla da on izaziva veliku ljudsku patnju i da pogoršava postojeća slaba mesta u svetskoj ekonomiji. Bilo je i drugačijih pogleda i različitih ocena situacije i sankcija. Priznajući da G20 nije forum za rešavanje bezbednosnih pitanja, mi smatramo da bezbednosna pitanja mogu imati značajne posledice po svetsku ekonomiju“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da je „nedopustiva upotreba ili pretnja upotrebom nuklearnog oružja“.
„Mirno rešavanje sukoba, doprinos prevazilaženju kriza, kao i diplomatija i dijalog imaju ključni značaj. Današnja era ne bi trebalo da bude era rata“, precizirano je u dokumentu.
Ministarstvo finansija Indije ističe da su se svi ministri finansija G20 i guverneri centralnih banaka složili sa tačkama dokumenta 1, 2 i tačkama od 5 do 17 zajedno sa dopunama 1 i 2. Pritom, izjave o situaciji u Ukrajini uključene su u dokument pod tačkama 3 i 4.
Sastanak ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka održan je 24. i 25. februara u Bangaloru na jugu Indije. Sastankom su predsedavali indijska ministarka finansija Nirmala Sitaraman i guverner Rezervne banke Indije Šaktikanta Das. Sveukupno, događaju su prisustvovale 72 delegacije iz različitih zemalja, finansijskih institucija i banaka. Rusija je bila predstavljena na ekspertskom nivou.
Samit G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
SVET
Završno saopštenje G20: Nema zajedničkog stava o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala