- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Završno saopštenje G20: Nema zajedničkog stava o Ukrajini

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaSamit G20 na Baliju
Samit G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Nakon samita G20, koji je održan na Baliju 15. i 16. novembra, usvojeno je zajedničko saopštenje u kome se navodi da većina zemalja G20 „oštro osuđuje rat u Ukrajini“, ali da postoje i druga mišljenja o toj situaciji.
„Većina članica G20 oštro je osudila rat u Ukrajini, ističući da izaziva ogromnu ljudsku patnju i da pogoršava postojeće probleme u globalnoj ekonomiji, ograničavajući njen napredak, povećavajući inflaciju, narušavajući lance snabdevanja, povećavajući energetsku i prehrambenu nestabilnost i povećavajući rizike za finansijsku stabilnost. Bilo je i drugih pogleda na situaciju, različitih procena“, navodi se u dokumentu.

Upotreba nuklearnog oružja nedopustiva

Ističe se da je izuzetno važno da se podržava međunarodno pravo i multilateralni sistem koji osigurava mir i stabilnost.
„To uključuje zaštitu svih ciljeva i principa sadržanih u Povelji UN i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civilnih lica i infrastrukture u oružanim sukobima. Upotreba ili pretnja upotrebom nuklearnog oružja su nedopustivi“, precizirano je u zajedničkom saopštenju.
Mirno rešavanje sukoba, napori za rešavanje kriza, kao i diplomatija i dijalog su od ključnog značaja, dodaje se.
Sadašnja epoha ne treba da bude epoha rata“, poručuju članice G20.

Prehrambeni sporazum

Zemlje G20 konstatuju značaj prehrambenog sporazuma i zalažu se za njegovo produženje.
„Pozdravljamo potpisivanje dva sporazuma, uz posredovanje Turske i UN, o bezbednom transportu žita i hrane iz ukrajinskih luka. Ukazujemo na značaj njihove potpune, blagovremene i stalne implementacije i podržavamo pozive generalnog sekretara UN da učesnici nastave sa realizacijom tih napora“, navodi se u dokumentu.
Zemlje G20 će usvojiti hitne mere za sprečavanje gladi i uspostavljanje lanaca snabdevanja hranom.

Cene energenata

Zemlje G20 navode da je neophodno da se usklade cene energenata da bi se zadovoljila globalna potražnja.
„Ukazujemo na hitnu potrebu za brzom transformacijom i diversifikacijom energetskih sistema, jačanjem energetske bezbednosti, održivosti i stabilnosti tržišta ubrzavanjem i osiguravanjem prelaska na čistu, održivu, pristupačnu i inkluzivnu energiju i priliv održivih investicija. Naglašavamo da je važno da se obezbedi da globalna potražnja za energentima odgovara pristupačnim cenama isporuka“, ističe se u dokumentu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
RUSIJA
Lavrov: Uslovi Ukrajine su nerealni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala